Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Water   Veelgestelde vragen over ketelwaterbehandeling


Veelgestelde vragen over ketelwaterbehandeling 
Ketelwaterbehandeling

Geschreven door Avf water | Laatste update: 22-03-2021Ketelwaterbehandeling is een belangrijk onderwerp in de glastuinbouw. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen stellen eisen met betrekking tot de behandeling van het water. Maar wat zijn nog meer redenen om aandacht te besteden aan het ketelwater? Waarom zou ik aan ketelwaterbehandeling doen?

Men vraagt zich vaak af waarom ze aan ketelwaterbehandeling moeten doen. Het water is toch dood en ik heb nog nooit eerder problemen gehad? Onderschat de kwaliteit van het water in de systemen niet. Het is een veel gemaakte fout om zwart water ‘dood water’ te noemen. De zwarte kleur geeft juist aan dat het water alles behalve dood is. De zwarte vervuiling in het water is magnetiet, een corrosievorm van ijzer. Magnetiet ontstaat in een zuurstofarme omgeving en vormt een zwarte, beschermende laag aan de binnenkant van de leidingen. Bij zuurstofintrede door lekkages en/of suppletie wordt er echter continu magnetiet gevormd. Hierdoor ontstaat er een te dikke laag, die op den duur loslaat en in het water terecht komt. Dit leidt tot storingen, corrosie, lekkages en rendementsverliezen en uiteindelijk tot uitval van het verwarmingssysteem. Naast het ontstaan van magnetiet, kan stilstand van het water ook zorgen voor extra problemen. Waarom is stilstaand water in mijn verwarmingsnet geen goed idee?

De verwarmingssystemen in de tuinbouw zijn vaak seizoensgebonden, waardoor (delen van) systemen soms maanden stil staan. Maar stilstand is achteruitgang. Zonder flow is er geen controle over het systeem. Vervuiling kan uitzakken en ophopen, waardoor corrosie kan ontstaan of bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Door stilstandmanagement te implementeren krijgt het water minder kans om problemen te veroorzaken. De vraag die je jezelf kunt stellen is: wegen de kosten van de gevolgen van stilstaand water op tegen het zo nu dan laten draaien van de pompen?Is ketelwaterbehandeling ook belangrijk in een gesloten systeem?

Bij gesloten systemen, bestaat de misvatting dat telers zich nergens zorgen over hoeven te maken. Het systeem is in zoverre gesloten dat er, als het goed is, geen water uit komt. Maar dat betekent niet dat er ook niks in kan komen. Met name zuurstofintrede via suppletie, afsluiters, een open buffertank of kunststof/PE verwarmingsslangen kunnen problemen geven. Een plotselinge stilstand van het verwarmingssysteem door een lekkage geeft schade en hoge kosten aan zowel het systeem als mogelijk de teelt. Dit doordat er klimaatproblemen ontstaan in de kas. Daarom is het verstandig om door middel van monitoring meer inzicht te verkrijgen in de staat van het systeem en de schommelingen in het systeem zoveel mogelijk te beperken. Ik heb nog nooit problemen gehad, waarom zou ik mijn water gaan monitoren?

Aandacht voor de monitoring van het water in het verwarmings- of koelsysteem kan veel ellende voorkomen. Het legt kritische punten vast om zoveel mogelijk problemen en storingen te voorkomen. Ook kan er sneller worden ingegrepen op het moment dat er iets mis dreigt te gaan. Men moet er namelijk rekening mee houden dat een systeem wat er aan de buitenkant mooi uitziet, er van binnen heel anders uit kan zien. Mede door waterverlies en gebruik van een slechte kwaliteit suppletiewater, is het water in deze systemen veelal van matige kwaliteit. Indien er geen goede flowverdeling in het verwarmingssysteem is, zorgt dit in sommige gevallen voor groeiachterstand en/of stress in het gewas.Ik wil mijn systeem (opnieuw) opvullen. Welk water kan ik hier het beste voor gebruiken?

Er is een scala aan verschillende soorten water met voor- en nadelen; leidingwater, onthard water, osmosewater, bassin/bron/oppervlaktewater, etc. Het belangrijkste is dat ketelwater geen vervuiling mag bevatten en kristalhelder moet zijn. Water met hardheid kan afzettingen veroorzaken dat zorgt voor verstoppingen of verminderde warmteoverdracht. Maar kalk is van nature ook een corrosiebeschermer. Bassin/oppervlaktewater is goedkoop, maar bevat veel bacteriën en/of organische stoffen. Deze kunnen ook voor afzettingen zorgen, waardoor systemen dichtslibben of er warmteafgifteproblemen ontstaan. Probeer altijd bij te vullen met water van goede kwaliteit en vul alleen bij indien nodig om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstofintrede plaatsvindt. Voor een modern verwarmingssysteem met grote inhoud raden we af bronwater of oppervlaktewater als vulwater te gebruiken. Goed gefilterd, zuiver regenwater of ontkalkt leidingwater met een laag chloride gehalte hebben de voorkeur.

Producten

Waarom kan ik mijn stoomketel niet met bassinwater stoken?

Om aantasting van het staal in de ketel te voorkomen, is het nodig dat het ketelwater alkalisch wordt gehouden. Bassin-, regen- en osmosewater bevatten geen alkaliteit en is niet gebufferd, waardoor de juiste pH-waarde niet automatisch wordt bereikt. Tevens bevat bassinwater veel zuurstof, wat metalen aantast. Waterbehandeling is dus altijd nodig om de alkaliteit te verzorgen en zuurstof te binden. Een controle op beide parameters is frequent nodig.


Moet een koeltoren ook waterbehandeling hebben? 

Water wordt gebruikt bij het afvoeren van warmte en gerecirculeerd over een koeltoren. In zulke open systemen vindt voortdurend verdamping van het water plaats. Alleen zuiver water verdampt en de in het water voorkomende zouten blijven achter. Daardoor wordt het circulerende water steeds ‘zouter’, met als resultaat de vorming van kalksteen en de aantasting van metalen delen. Zout is corrosief op veel metalen.

Het water dat verdampt wordt via de ventilator naar buiten afgevoerd als een fijne nevel. Een van de bacteriën die onder meer kan overleven in een recirculerend proceswatersysteem is de Legionella bacterie. Deze bacterie kan onder bepaalde omstandigheden zorgen voor een dodelijke longontsteking. Vanwege dit gevaar geldt volgens de Arbowet de verplichting voor koeltorens om een beheersplan te hebben. Hierin wordt omschreven hoe de risico’s zo veel mogelijk worden geminimaliseerd.

Koeltorens vereisen een specifieke waterbehandeling en controle ter voorkoming van biologische vervuiling, kalk en corrosie. Omdat het open systemen zijn, zijn ze gevoelig voor inkomend of inwaaiend vuil en worden ze continu gevoed met micro-organismen uit de lucht. Hierdoor kan overmatige slibvorming plaatsvinden, en ongewenste bacteriegroei. Onder slib afzettingen kan plaatselijk sterke aantasting van het leidingwerk optreden. Door een goede waterbehandeling en periodieke controle van het water is er toezicht op een goede werking van het systeem met zo min mogelijk problemen en storingen.Vragen over ketelwaterbehandeling of het ketelsysteem?

Heb je vragen over ketelwaterbehandeling, of wil je een afspraak maken voor een inspectie? Neem dan contact op met Giel van der Hoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Giel van der HoevenOver Giel van der Hoeven

“Giel van der Hoeven, onderhoudscoördinator, heeft al ruim 25 jaar ervaring in de sectoren tuinbouw en techniek. Sinds 2015 deelt hij zijn kennis met de klanten van Royal Brinkman. “Het oplossen van technische problemen en adviseren over onderhoud en inspecties blijft elke dag weer een uitdaging. Het leuke aan tuinbouwtechniek is dat dit steeds verschilt per klant. Dat houdt het werk interessant en afwisselend.”
Do not delete this link