Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Klimaatverandering in de tuinbouw - wat zijn de gevolgen?

Klimaatverandering in de tuinbouw

Klimaatverandering in de tuinbouwKlimaatverandering is al jarenlang een heel belangrijk en veel besproken onderwerp in de media. De schadelijke gevolgen worden elk jaar meer zichtbaar en ook de tuinbouw gaat deze gevolgen voelen. Daarom is het belangrijk om gezamenlijk over dit probleem na te denken en om dit onderwerp bespreekbaar te maken. 

Op deze pagina vind je een overzicht van relevante onderzoeken en andere soorten informatie met betrekking tot klimaatverandering in de tuinbouw. Op deze manier willen wij er als Royal Brinkman voor zorgen dat dit onderwerp meer gaat leven onder telers. En dat is nodig, want we mogen klimaatverandering niet onderschatten!

Onderzoeksrapport - Is de tuinbouwsector klaar voor een paar graden meer?

LEI Wageningen URHet LEI (onderdeel van Wageningen UR) deed in 2010 in opdracht van het Productschap Tuinbouw onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor de Nederlandse tuinbouw. Uit dit onderzoek blijkt dat klimaateffecten een grote (financiële) impact hebben op telers. Met name de thema's water, ziekte- en plaagdruk, extreme weersomstandigheden en innovatietrajecten thema's zijn die in relatie tot klimaatverandering op de kortere termijn aandacht behoeven, zodat de tuinbouw opgewassen is tegen de effecten van klimaatverandering. Lees hier het complete onderzoeksrapport "Is de tuinbouwsector klaar voor een paar graden meer?". 

Dossier - Klimaatverandering en landbouw

AgriHollandIn het dossier "Klimaatverandering en landbouw" van AgriHolland ligt de nadruk op de impact die klimaatverandering heeft op de landbouw, tuinbouw en agribusiness. Het dossier is bedoeld om een beeld geven van de bedreigingen, maar ook van de kansen die de langzame verandering van het klimaat biedt in de verschillende agrarische sectoren. Klik hier voor het volledige dossier. 

Video - Oorzaken en gevolgen van klimaatverandering

Professor Hans Joachim Schellnhuber is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van klimaatverandering. In onderstaande video legt hij uit wat de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering zijn en wat ertegen kan worden gedaan.

Video - Impact van klimaatverandering op Europa

Klimaatverandering zorgt wereldwijd voor veranderingen in de weersomstandigheden. In deze video zoomt weerman Dennis de Wit naar aanleiding van onderzoek van onderzoek van het Europees Milieuagentschap in op de gevolgen van klimaatverandering in Europa en Nederland.

Projecten - Alternatieve gietwatervoorzieningen

De komende decennia zal er steeds minder zoet water beschikbaar zijn als gietwater voor de glastuinbouw. Daarom doen verschillende partijen, waaronder Delft Blue Water en AquaReUse onderzoek naar alternatieve gietwatervoorziening.

Delft Blue Water

Delft Blue Water

Delft Blue Water is een samenwerkingsverband van onder andere Hoogheemraadschap van Delfland, Delfluent Services B.V., Evides Industriewater, TU Delft, Veolia Water Nederland en LTO Glaskracht dat onderzoekt of gezuiverd stedelijk water kan dienen als een alternatieve bron voor de zoetwatervoorziening in de regio Delfland. Begin 2013 is er bij de Demokwekerij Westland 180 m² kas ingericht om de geschiktheid van het Delft Blue Water (DBW) gietwater voor de glastuinbouw te kunnen testen. Deze proef biedt goede en veelbelovende resultaten. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Delft Blue Water. 

AquaReUse

AquaReUse

AquaReUse is een onderzoeksproject van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Aqua-Terra Nova en PB Techniek. In de Overbuurtsche polder in Bleiswijk wordt het concept van een (bijna) gesloten waterketen in de praktijk gebracht. Al het restwater van de glastuinbouwbedrijven wordt centraal in het gebied verzameld en in een speciaal hiervoor ontwikkelde installatie gezuiverd tot gietwater. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over AquaReUse. 

Projecten - Ondergrondse wateropslag

Regenwater is de beste bron voor goed gietwater voor de glastuinbouw, maar bovengronds is er niet altijd ruimte om al het regenwater op te slaan voor droge periodes. Ondergrondse opslag van regenwater kan telers helpen om in de toekomst altijd over kwalitatief goed gietwater te beschikken. Stichting Waterbuffer doet onderzoek naar de mogelijkheden van ondergrondse wateropslag in Nederland. 


ASR Coastal

Eén van de projecten van Stichting Waterbuffer is ASR Coastal. Dit is een methode waarbij een stabiele zoetwaterbel wordt gecreëerd in zout grondwater. Hiermee wordt het ook in gebieden met relatief zout grondwater mogelijk om regenwater ondergronds op te slaan. Bij telersvereniging Prominent tomaten in ’s-Gravenzande en Van der Goes Orchideeën in Nootdorp werden in 2016 proeven gestart met ASR Coastal. 

Projecten - Rainlevelr

Rainlevelr is een samenwerkingsverband van Hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Westland, LTO Noord Glaskracht en verschillende Westlandse telers. Door deel te nemen aan dit project, dragen de telers bij aan droge voeten door vóór een zware bui ruimte te maken in hun bassin of silo. Dit zal in de toekomst steeds vaker nodig zijn, omdat we steeds vaker te maken krijgen met extreme neerslag. 

Rainlevelr werkt als volgt: Hoogheemraadschap van Delfland informeert de deelnemende telers over de neerslagverwachting en laat weten wanneer meer ruimte nodig is. Telers kunnen er dan voor kiezen of ze een deel van het bassin- of silowater afvoeren. Doen ze dit, dan kan er meer regenwater opgevangen worden en is er dus minder risico op wateroverlast en waterschade.

Infographic - De effecten van klimaatverandering op de tuinbouw

Infographic - De effecten van klimaatverandering op de tuinbouw

Blogserie: Klimaatverandering in de tuinbouw: haal je kop uit het zand! 

Klimaatverandering is een onderwerp waar we allemaal een beetje bang van worden. Wat gaat er allemaal veranderen de komende jaren en hoe gaat dit de tuinbouwsector beïnvloeden? Veel mensen steken hun kop in het zand, maar dat gaat het probleem niet oplossen. We moeten met elkaar over dit probleem nadenken en het bespreekbaar maken. Daarom nemen onze specialisten je mee in dit vraagstuk met de driedelige blogserie “Klimaatverandering in de tuinbouw: haal je kop uit het zand!”. Hierin bespreken zij dit onderwerp met verschillende specialisten, waaronder meteoroloog Reinier van den Berg, handhaver van Hoogheemraadschap Delfland Erik Groen en waterspecialist Daan van Empel van LTO Glaskracht Nederland

Deel 1: extreme neerslagDeel 2: beschikbaarheid van gietwaterDeel 3: temperatuurstijging
Extreme neerslag
Beschikbaarheid van kwalitatief goed gietwater
Temperatuurstijging
» Lees de blog
» Lees de blog» Lees de blog


Meer informatie

Wil je meer weten over de gevolgen van klimaatverandering voor de tuinbouw, of wil je graag in gesprek met een van onze specialisten om uw vragen of ideeën rondom dit onderwerp te bespreken? Vul dan je gegevens in via onderstaand contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Do not delete this link