Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kies een thema:    Mechanisatie    Dosatron

Dosatron

Een Dosatron is een proportionele doseerpomp waarmee je gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de juiste hoeveelheid en in het juiste concentraat kan meegeven aan de teelt via de watergift. De geïnjecteerde dosis gewasbeschermingsmiddel of meststof is altijd evenredig met het volume water, zelfs bij schommelingen van druk of debiet. Hierdoor is de Dosatron één van de meest precieze doseerpompen die er beschikbaar is. Klik hieronder op een van de types voor meer informatie. 
Kennisbank artikelen
 • Hoe stel je een Dosatron in?

  Bij de eerste keer in gebruik nemen van een Dosatron is het van belang om een aantal stappen uit te voeren met betrekking tot bijvoorbeeld het instellen van de dosering. Op deze manier werkt de doseerpomp het meest optimaal.

  Lees verder
 • Hoe onderhoud je een Dosatron?

  Regelmatig onderhoud is van groot belang voor de werking van een Dosatron, want dit verlengt de levensduur. Opgedroogd vuil en uitgekristalliseerd concentraat kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de werking.

  Lees verder
 • Hoe los je een storing van een Dosatron op?

  Het kan voorkomen dat een Dosatron een storing vertoont, of dat er andere problemen optreden. In dat geval is het van belang dat je zo snel mogelijk actie onderneemt en de storing oplost, zodat er zo min mogelijk watergeefbeurten vervallen.

  Lees verder

Hoe werkt een Dosatron?

De werking van een Dosatron doseerpomp is als volgt:
 1. De waterstroom zorgt ervoor dat de piston van de pomp, oftewel de zuiger, in beweging wordt gezet;
 2. De middelen worden aangezogen door de piston en in het pomplichaam geïnjecteerd;
 3. Vervolgens mengt het water zich met de middelen;
 4. Door de waterdruk wordt de oplossing uit de pomp geduwd;
 5. Gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden nu meegegeven met het watergeefsysteem. 
De verhouding van de middelen en het water kan eenvoudig ingesteld worden, waarna de pomp volledig autonoom werkt. De dosering van de middelen is altijd in verhouding tot de hoeveelheid water, ongeacht de doorstromings- en drukverschillen. 

Toepassingen van de doseerpomp

In de glastuinbouw zijn verschillende toepassingsmogelijkheden mogelijk met een doseerpomp. Ten eerste is – zoals hierboven beschreven – irrigatie mogelijk, waarbij meststoffen, fungiciden en insecticiden worden meegegeven aan het watergeefsysteem. Een andere toepassing is het doseren van reinigings- en ontsmettingsmiddelen.

Do not delete this link