Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Nieuwe kleurloze ijzerbron Biota Iron Powder

Biota Iron Powder31 augustus 2023
Royal Brinkman en Biota Nutri introduceren Biota Iron Powder: een nieuwe kleurloze ijzerbron in het assortiment van sporenelementen. IJzerchelaten veroorzaken, eenmaal opgelost in water, altijd een donkerrood gekleurde voedingsoplossing. Dit geeft een negatief effect op de transmissiewaarde en het rendement van de UV-ontsmetter. Royal Brinkman ziet het nieuwe kleurloze en organische Biota Iron Powder als een belangrijk product in de verbetering van recirculatie, ontsmetting en hergebruik van drainwater alsook in de weg naar vergroening.

Voor de groei en werking van allerlei functies heeft een plant naast hoofdelementen, ook sporenelementen in kleine hoeveelheden nodig. IJzer is een belangrijk sporenelement voor de fotosynthese en de vorming van bladgroen. Bij een gebrek aan ijzer breekt het bladgroen af; de bladeren worden geel van kleur, terwijl de nerven en aderen vaak groen blijven. Bemesting van ijzer in de tuinbouw vindt plaats middels dosering van een vast ijzerchelaat. Er bestaan verschillende typen ijzerchelaten: EDTA, DTPA en EDDHA. Allen geven ze in oplossing een donkerrode kleur aan de meststoffenvloeistof. Dit wordt in de praktijk als nadeel ervaren in combinatie met het gebruik van UV-ontsmetters. Hoe donkerder het drainwater, hoe lager de transmissie T10-waarde van de UV ontsmetter zal zijn. Het rendement van de UV-ontsmetter daalt, deze doet er langer over om bepaalde volumes water te behandelen/ontsmetten.

Kleurloze ijzerbron
De kleur van het drainwater is te beïnvloeden door een deel van het ijzerchelaat te vervangen door een kleurloze ijzerbron. Nieuw is het kleurloze Biota Iron Powder waarbij het ijzer gebonden is aan een organisch zuur. Dit biologisch gestabiliseerde product van leverancier Biota Nutri is een vervanger voor EDDHA en een goede bron van ijzer voor elk gewas. Biota Iron Powder is eenvoudig oplosbaar en door de stabiliteit geschikt voor gebruik in moderne irrigatiesystemen in de bedekte tuinbouw. Het product is ook toepasbaar als bladmeststof en doordat het kleurloos is, blijft er geen residu achter op het gewas. Plantsapanalyses toonden aan dat het gewas Biota Iron Powder net zo goed opnam als reguliere EDDHA. Bovendien bevat Biota Iron Powder 13% ijzer in tegenstelling tot 6% in EDDHA. Tot slot is het een groot voordeel dat Biota Iron Powder weinig natrium bevat.


Toepassing Biota Iron Powder 
Productspecialist meststoffen Royal Brinkman Tom de Haas is zeer content over de komst van Biota Iron Powder: “We zijn enthousiast over de toevoeging van dit nieuwe kleurloze, goed oplosbare ijzer aan ons assortiment. Met Biota Iron Powder zetten we weer een stap voorwaarts in de verbetering van de tuinbouw. De samenwerking met Biota Nutri zal in de toekomst zorgen voor nog meer biologische oplossingen”.


Biota Iron Powder is inzetbaar in de bedekte grondgebonden en substraatteelten van groente- en sierteeltgewassen. Raadpleeg altijd eerst het etiket. Biota Iron Powder is verkrijgbaar bij Royal Brinkman in een 5 kg verpakking.

Do not delete this link