Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Eerste Celine meetsysteem geïnstalleerd

Een technische installatie die geheel zelfstandig monsters neemt van de watergift en het drainwater: niet één keer per week maar acht (!) keer per dag. En het blijft niet bij het nemen van een watermonster, het monster wordt ook real-time geanalyseerd op aanwezige nutriënten. Met de resultaten kun je veel sneller sturen op het gebied van bemesting. Dat is de meerwaarde die het Celine meetsysteem met zich meebrengt.
Samenwerking Royal Brinkman en CE-Line: 

Het analyseren van watermonsters door externe laboratoria is al jaren gemeengoed binnen de tuinbouw. Wekelijks of 2-wekelijks neemt een teler een watermonster om pas na een paar dagen het resultaat binnen te krijgen. Op dit resultaat kan het bemestingsrecept worden aangepast, maar je loopt als teler altijd achter de feiten aan. Met het Celine meetsysteem op de kwekerij wordt de nutriëntenbalans veel frequenter gemeten. Deze metingen zijn per direct beschikbaar binnen een digitaal platform waar alle metingen en inzichten terug te vinden zijn. 

Lancering bij Gitzels 
Bij Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof is het eerste Celine meetsysteem in gebruik genomen. Het is een real-time en inline installatie waarbij alle functionaliteiten van het meetsysteem zijn geïnstalleerd. Het systeem reinigt en kalibreert zichzelf waardoor de metingen net zo betrouwbaar zijn als in het laboratorium. Mike Gitzels is bij Plantenkwekerij Gitzels verantwoordelijk voor Innovatie en Ontwikkeling. “Wij zien grote mogelijkheden voor real-time metingen. Op onze plantenkwekerij is het adequaat aansturen van onze bemesting van groot belang. Met het Celine meetsysteem bouwen we data op die ten goede komt aan het opkweken van onze gewassen.”  

Labtechnologie
“De technologie in het Celine meetsysteem wordt al jaren gebruikt in laboratoria, maar nu brengen we deze technologie rechtstreeks naar de waterruimte”. Aan het woord is Wilco Dijkstra, CTO van startup CE-Line in Heerenveen. “Het Celine meetsysteem maakt gebruik van de technologie capillaire elektroforese, hiermee kunnen zowel macro- als micronutriënten worden gemeten. Doordat alle nutriënten (ook wel ionen)  verschillend zijn, kan de Celine technologie bepalen welke nutriënten er aanwezig zijn en in welke hoeveelheden. We meten dus ion specifiek. De frequentie van deze metingen kan worden gekozen door de gebruiker.”

Innovatie

Het Celine meetsysteem is een waardevolle innovatie voor de real-time besturing en digitalisering van de bemesting in de tuinbouw. Royal Brinkman en CE-Line BV, een startup uit Heerenveen, hebben de handen ineen geslagen om het systeem in de tuinbouw te introduceren. Remco Zuijderwijk, productspecialist Digitaal Tools Royal Brinkman: “De resultaten van het Celine meetsysteem zullen voor nieuwe inzichten zorgen op het gebied van bemesting. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe de teler om gaat met deze gegevens. Denk aan frequenter aanpassen van het bemestingsrecept en aan de effecten op de teelt bij het sturen op de data van het Celine meetsysteem. Samen met CE-Line willen we een grote stap zetten richting digitalisering op het gebied van bemesting”, aldus Remco Zuijderwijk.

HortiContact
Het innovatieproject samen met CE-Line is een mooi voorbeeld van Let’s improve together, de methode waarop Royal Brinkman samen met telers, onderzoeksinstanties, startups en leveranciers werkt aan verbetering van de tuinbouw. De afdeling innovatie bestaat inmiddels uit vijf innovatiespecialisten die als doel hebben om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een betere en meer duurzame tuinbouwsector. Heeft u interesse in het project? Neem dan contact op met Royal Brinkman of breng een bezoek aan de CE-Line stand op de HortiContact in Gorinchem op 14, 15 en 16 februari 2023. Hier zijn Remco Zuijderwijk, productspecialist Digital Tools van Royal Brinkman, Simon Meijer CEO en Wilco Dijkstra CTO van CE-Line BV aanwezig voor toelichting.

> Meer informatie

  

Do not delete this link