Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Geen rupsen en minder chemie dankzij TRICHOcontrol

Batist18 april 2023
Geen rupsen en minder chemie dankzij TRICHOcontrol
‘s-Gravenzande - In de teelt van o.a. gerbera en paprika ondervinden telers veel last van rupsen van de Turkse mot. Deze rupsen veroorzaken veel schade aan het gewas. Een goede biologische oplossing was er tot op heden niet. In het verleden is het nooit gelukt om met de sluipwesp Trichogramma achaeae tot een goede parasitering te komen van de eitjes van de motten. Nu is er nieuws!
Royal Brinkman introduceert in samenwerking met Agrobío TRICHOcontrol: een nieuwe productvariant van Trichogramma voor de biologische bestrijding van rups. Het voordeel van dit nieuwe materiaal is dat de poppen zeer snel en gedoseerd uitkomen. Er wordt een parasiterings percentage gerealiseerd van bijna 100%.

Rupsen bestrijden
Rupsen zijn lastig te bestrijden plagen en veroorzaken veel schade aan het gewas. Eén Turkse mot kan tot wel 500 eitjes leggen. Om rupsenvraat tegen te gaan, kan men gebruik maken van de inzet van zowel biologische als chemische middelen. In een geïntegreerde teelt wil men liever geen chemische bestrijding uitvoeren. Dit kan namelijk ten koste gaan van de opbouw van natuurlijke vijanden. Naast het gebruik van bacteriepreparaten bestaat ook de mogelijkheid om de sluipwesp Trichogramma achaeae als biologische oplossing in te zetten.

Trichogramma achaeae
Trichogramma parasiteert de eitjes van diverse vlinders en motten, waaronder de Turkse mot. In het verleden is het echter nooit gelukt om met Trichogramma tot een goede parasitering te komen van de eitjes van de motten. Doordat er geen goede verdeling was van de poppen in het gewas, waren de resultaten met los materiaal in gerbera teleurstellend. Ook de resultaten in paprika waren wisselend: in deze teelt maakte men gebruik van dispenser kaarten en deze werden enkel opgehangen op gevoelige plekken in het gewas. Telers haakten hierdoor af om Trichogramma in te zetten en de rupsenvraat bleef een probleem.

TRICHOcontrol
Het voordeel van het nieuwe materiaal van TRICHOcontrol is, dat de poppen zeer snel en gedoseerd uitkomen. Nu is dit 3-5 dagen, waar dit vroeger 10-14 dagen was. Aangezien de poppen in het losse strooimateriaal erg gevoelig zijn voor schimmels is een snellere uitkomst zeer belangrijk. Er wordt nu een parasiterings percentage gerealiseerd van bijna 100%. Hoe sneller de eerste signalering is van de Turkse Mot en hoe beter de verdeling van TRICHOcontrol is, des te beter en sneller de rupsenbestrijding werkt.
TRICHOcontrol is verkrijgbaar in een doosje met 125 balletjes met elk 1.100 of 2.200 poppen én als los strooimateriaal in een strooibus met 100.000 poppen.

Let’s improve together
In paprikaproeven zijn tot op heden voornamelijk de balletjes ingezet. Het voordeel van de balletjes is dat de poppen beter beschermd zijn tegen gewasbeschermingsmiddelen en invloeden van buitenaf. In gerbera is met name het losse strooimateriaal erg succesvol. Dit komt doordat het losse strooimateriaal nauwkeuriger te verdelen is.

Gerberakwekerij Batist Oranjepolder is de eerste gebruiker geweest van het losse strooimateriaal van TRICHOcontrol. Ruud Batist durfde het in februari 2022 aan om het product breed in te zetten in gerbera en zowel hij als Royal Brinkman zijn blij dat gerberakwekerij Batist Oranjepolder doorgaat met de brede inzet van TRICHOcontrol dit teeltseizoen. Met TRICHOcontrol hoeven telers veel minder chemie in te zetten in de bestrijding van rupsen van de Turkse Mot. Hierdoor wordt het biologisch evenwicht in stand gehouden en is de rups geen spelbreker meer in de biologische gewasbescherming!

Lees hier meer over de ervaringen van Batist Oranjepolder
Do not delete this link