Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Terugblik event Hygiëne in de groenteteelt

Hygiëne in de groenteteelt16 september 2022
"Laat geen steken vallen bij hygiënemaatregelen"
Met de teeltwisseling voor de deur organiseerde Royal Brinkman een bijeenkomst in Tomatoworld voor groentetelers. Het thema hygiëne en desinfectie is belangrijk en met name het tomatenvirus ToBRFV is een serieuze bedreiging in de tomatenteelt. "Maar ook in de paprika- en komkommerteelt zorgen virussen voor serieuze bedreigingen", vertelt Jan Willem Keijzer, operationeel productmanager HortiHygienz bij Royal Brinkman. De teeltwisseling is het moment om de teelt schoon te eindigen en zo hygiënisch mogelijk weer te beginnen.

Ab van Marrewijk, teeltmanager bij Tomatoworld in Kwintsheul zette uiteen hoe men jaarlijks duizenden bezoekers kan blijven ontvangen in het kenniscentrum dankzij de sluitende toegangshygiëne. De situatie bij Tomatoworld is complex. Soms komen bezoekers alleen voor een bezoek aan het leslokaal, soms willen ze alleen een kijkje nemen in de kas, soms allebei. Voor bezoekers die de kas in willen, geldt een streng hygiëneprotocol om de kans op overdracht van ziekten en plagen via handen, schoeisel of kleding te elimineren. Iedereen gaat eerst door de hygiënestraat om schoon de kas in te kunnen.

Sprekers hygiëne in de groenteteelt

Colin Verbeek, bedrijfsleider bij Axia Vegetable Seeds beschreef het hygiëneprotocol om virussen te voorkomen alsook de aanpak bij de teeltwisselingsrondes op de kwekerij. “Daarbij draait alles om eerst reinigen en schoon maken met Menno Hortisept Clean en daarna desinfecteren met Menno florades en Fadex Rapid. Daarbij is ook veel aandacht voor het onderwerp hygiëne onder alle medewerkers. Hygiëne is topprioriteit bij Axia.”

Jan Willem Keijzer interviewde vervolgens Ineke Stijger over virussen in de tuinbouw. Ineke is Wetenschappelijk onderzoeker WUR Glastuinbouw en bloembollen. Zij schetste het beeld hoe virussen zich in de tuinbouw ontwikkelen of hoe ze muteren. Met haar jarenlange ervaring en brede kennis gaf ze een duidelijk beeld dat virussen van alle jaren zijn, dat deze nooit helemaal uit te bannen zijn, omdat er steeds weer nieuwe virussen zullen opduiken. Ineke Stijger: “Er is maar één antwoord en dat zijn strenge hygiënemaatregelen.”

Gewasbeschermingsspecialist Martijn Maat lichtte de belangrijkste ziekten en plagen toe van dit teeltseizoen in de tomaten, komkommer en paprikateelt. Ook hierbij is zijn advies: Zorg dat je tijdens de teeltwisseling zo goed mogelijk schoon eindigt en weer schoon begint om niet direct met ziekten en plagen te starten bij de nieuwe teelt. Tot slot zette hygiënespecialist Dirk Timmers van Royal Brinkman de nieuwste ontwikkelingen op een rij op het gebied van hygiëne oplossingen: zoals de nieuwste matten, middelen, systemen, technieken en innovaties.

Tomatoworld hygiëne in de groenteteelt
Do not delete this link