Shop  Royal Brinkman Magazine  September 2018  Nieuwe installatiemogelijkheden DryGairSinds de introductie van DryGair in Nederland in 2016 is inmiddels twee jaar praktijkervaring opgedaan met deze techniek voor luchtontvochtiging in kassen. Telers reageren zeer positief op de stuurbaarheid van de RV. In eerste instantie was de DryGair alleen als staande unit leverbaar. Inmiddels is er een aantal varianten ontwikkeld, waardoor de installaties ook boven of tussen het gewas geplaatst kunnen worden.

DryGair installatie op wielen
Bij Bos Bloemen in ‘s-Gravenzande is de keuze gevallen op een mobiele DryGair unit op wielen. Op deze manier is de DryGair unit in het teeltfasesysteem op het bedrijf verplaatsbaar. Wanneer een teler met een teeltfasesysteem werkt én de DryGair niet op het hele bedrijf tegelijk hoeft te draaien, dan is de mobiele DryGair unit een ideale oplossing 
 


 
DryGair installatie op hoogteframe
In het geval van spuitrobots of intern transport kan de DryGair installatie, nu ook op een hoogteframe tussen de kaspoten worden geplaatst. In de praktijk zien we een toename van het gebruik van DryGair installaties in de teelt van pot- en perkplanten. Met een DryGair installatie op een hoogteframe blijft de ruimtebenutting in de kas 100%, de planten staan onder de installatie in hetzelfde uitzetschema. 

Op deze manier kost het de kweker weinig ruimte tussen het gewas en kan hij nog steeds goed bij de machine. Bij terrasen potplantenkweker Marcel Vijverberg in Maasland draaien inmiddels vijf DryGair units, waarvan twee standaard en drie op een hoogteframe.
 


 
Drygair installatie als split-unit
Speciaal voor roltafels of eb- en vloedcontainers is de split-unit ontwikkeld. Bij de DryGair split-unit staat één deel van de installatie onder het teeltsysteem en eén deel erboven. Bij JHL Group in Pijnacker is één deel van de DryGair split-unit onder de beweegbare eb- en vloedcontainers geplaatst, het andere deel staat tussen de kaspoten op een hoogteframe. Deze nieuwe uitvoering van DryGair biedt veel mogelijkheden in allerlei teelten.
   

Subsidie DryGair gaat mogelijk straks weer open
DryGair installaties zijn erkend als systeem dat op een energiezuinige manier lucht ontvochtigt. Ook in 2018 is er voor DryGair installaties weer plaats op de EHG-subsidie lijst. De data zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat de subsidieregeling binnenkort weer voor enkele weken opengaat. Telers kunnen vanaf dat moment de subsidie aanvragen. In 2017 betrof de subsidie 25% van de aanschafwaarde van de unit.Meer informatie
Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen 24 uur een reactie of neem conact op met Eef Zwinkels via 06 - 53723413.


Gerelateerde artikelen
• Nieuwe producten gewasbescherming
• Voorbereid op medicinale cannabis teelt
• Duurzaamheid is een 'must-have'
Nieuwe installatiemogelijkheden DryGair