Shop  Royal Brinkman Magazine  September 2017  DryGair succesvol in steeds meer teelten

DryGair succesvol in steeds meer teelten

Geen guttatie, geen bladrandjes, lagere gasrekeningen, geen schimmeldruk, geen nat gewas in de ochtend, geen algengroei op teeltvloeren, gevels en schermdoeken, geen smetbloemen, geen onnodige ventilatie (kieren), geen energieverlies; allemaal voordelen die telers opsommen wanneer we hen vragen naar de ervaringen met DryGair de afgelopen maanden. Bovendien gaat het principe van ontvochtigen ook door als het buiten slecht weer is. De werking van DryGair is niet afhankelijk van buitenomstandigheden. 

Trostomatenkwekerij Prominent - R. van Koppen, Kwintsheul
“De problemen die wij zien ontstaan bij het energiezuinig telen is het overschot aan vocht. Het gevolg is druk van schimmels en minder presterende tomatenplanten omdat het verdampingsniveau teveel daalt bij te weinig energieverbruik.” Robert van Koppen heeft gezien dat het proces van ontvochtiging altijd werkt. Wanneer de schermen dicht liggen en de ramen gesloten zijn, lukt het de DryGair installatie goed om het vocht uit de kasruimte te halen. “Dat zijn de beste momenten voor DryGair omdat je dan maximaal energie kunt besparen. We hoeven niet onnodig te ventileren! Per dag hebben we op 1500 m2 1000 liter water ontvochtigd uit de kaslucht. Schoon water dat we weer hergebruiken in de teelt. We hebben gezien dat we de relatieve luchtvochtigheid steeds ca. 8% lager kunnen krijgen en een verschil van 1-1,5 in het vochtdeficiet. In donkere, natte weken kunnen we met DryGair in de kas zomeromstandigheden creëren. Dat zijn echt forse stappen in klimaatverbetering die we kunnen zetten.”

Hortensiakwekerij Loos Plants – Oude Wetering
“Wij werken met hijsverwarming en dubbel scherm dat behoorlijk isoleert, maar de hijsverwarming kan het in de wintermaanden toch niet aan. We zien dan guttatie: een nat gewas ’s morgens en dat geeft kwaliteitsproblemen in het blad en de bloemen. Nu na ruim zes maanden ervaring met DryGair kunnen we zeggen dat we tot dusver tevreden zijn; we zien een droog gewas zonder randjes, geen smetbloemen en geen Botrytis. Een bijkomend voordeel is de energiebesparing . Wanneer waterdamp overgaat in water komt er veel energie vrij en dat zien we bij DryGair ook. De elektriciteit die we erin stoppen om de installatie te laten functioneren, die komt vrij in de vorm van warmte. Dat is in onze teelt mooi meegenomen!

Snijanthuriumkwekerij  Spek Flowers - Moerkapelle

klaas van der spek met drygair“Wij telen zes maanden per jaar onder vast geperforeerd plastic dat niet kan kieren. Plastic met een grotere perforatie geeft een betere afvoer van vocht, maar dat geeft teveel energieverlies. Daarom is het belangrijk dat we nu het vocht kunnen afvoeren.” Klaas van der Spek vindt het een voordeel dat de installatie eenvoudig te installeren is. “Het is alleen de stroom aansluiten en een pijp voor de waterafvoer en ik kan hem overal neerzetten.” Teelttechnisch ziet Spek een groot aantal voordelen in de kwaliteit van de snijbloemen: geen glazigheid, geen smetbloemen en geen schimmelproblemen.

Strelitziakwekerij Blok – Luttelgeest

“Wij hebben in de teelt van Strelitzia in de wintermaanden door een te hoge relatieve luchtvochtigheid last van schimmelproblemen en glazigheid. We hebben inmiddels één jaar ervaring met DryGair in een afdeling van 5700 m2. Kwalitatief hebben we ons doel bereikt! DryGair heeft onze verwachtingen overtroffen vanwege het bijkomende voordeel van energiebesparing; in deze afdeling hebben we 54% bespaard op het gasverbruik in vergelijking met het voorgaande jaar. Alleen daardoor is al een terugverdientijd van 3½ jaar haalbaar. Daarbij komen nog de kwaliteitsvoordelen in Strelitzia.”

Gerelateerde artikelen:
- Onderdelenzoeker op 10.000 onderdelen!
- Nieuw: Easymix sierteelt