Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Assortiment    Verpakking & Ontwerp    Potten en containers

Potten en containers

Potten en containers zijn een belangrijk onderdeel van veel sierteeltbedrijven in de professionele glastuinbouw. Ieder gewas kent namelijk zijn eigen wensen en behoeften. Daarom biedt Royal Brinkman een breed assortiment verschillende potten en containers aan. Grote hoeveelheden potten nodig? Vraag hier een offerte aan.

Potten en containers voor de professionele tuinbouw

Potten en containers zijn in veel verschillende maten en uitvoeringen beschikbaar. In eerste instantie zijn twee verschillende plastic potten beschikbaar: spuitgietpotten en thermoform potten. Naast de keuze voor één van deze potten dien je ook rekening te houden met andere factoren, waaronder de graden van de pot, type bodem, bodemgaten en de kleur van de pot. Bij Royal Brinkman vind je diverse potten voor de professionele tuinbouw: potten, containers, plantenschotels, plantschalen en hangpotten. Bovendien vind je niet alleen potten voor de potplantenteelt, maar ook containers voor bijvoorbeeld een boomkwekerij. Wil je weten welke pot het meest geschikt is voor jouw teelt? Onze specialisten zetten een aantal tips voor het kiezen van de juiste pot op een rij. Royal Brinkman beschikt over een breed assortiment potten en containers van gerenommeerde merken als Teku Pöppelmann, Desch Plantpak en Kreuwel Plastics.

Verschil tussen pot en container

Ieder type pot of container heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn er potten van aardewerk als plastic potten beschikbaar. Maar wat is nu precies het verschil tussen een pot en container? Wanneer wordt gesproken over de potmaat, dan wordt dit vaak aangeduid met een ‘’C’’ of een ‘’P’’. De ‘’C’’ staat voor container waarbij het cijfer erachter staat voor de hoeveelheid in liters. Daarentegen staat de ‘’P’’ voor potmaat waarbij het getal juist het aantal centimeters van de pot weergeeft. Weten welke potmaat geschikt is voor jouw teelt? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Biologisch afbreekbare potten

Door de toenemende aandacht voor het weggooien van plastic, zijn biologisch afbreekbare materialen steeds belangrijker geworden. Om ook aan deze vraag te kunnen voldoen, biedt Royal Brinkman biologische afbreekbare potten in haar assortiment. Deze Cocopot is gemaakt van natuurlijk cocosvezel. Deze biologisch afbreekbare pot is volledig composteerbaar, waardoor er geen stortkosten en belasting voor het milieu is.

Spuitgiet pot vs. vacuum pot

Er zijn twee verschillende soorten potten: de spuitgiet pot en de thermoform (vacuüm) pot. 

Spuitgiet potten zijn wat dikker. Ze voelen hierdoor steviger aan en zijn te herkennen aan het injectiepuntje dat aan de onderkant van de pot zit.  

Thermoform potten zijn milieuvriendelijker doordat ze voor een groot deel gemaakt worden van recyclebaar materiaal. Ook zijn thermoform potten gladder en beter te bedrukken dan spuitgiet potten. Het thermoform segment kent een D-Grade lijn die gemaakt is op basis van 100% plantaardige grondstoffen zonder oliebestand delen. 

Grootte

Bij potten kun je kiezen voor een hoek van 5 graden en een hoek van 8 graden. Beide varianten hebben enkele voor- en nadelen hieronder staan ze op een rijtje:

Pot 8 graden
Een relatief smalle onderkant wat het minder stabiel maakt.
Grote planten geven meer kans op omvallen.
Door een kleinere potinhoud is er minder bewortelbaar volume.
Minder potgrond nodig.

Pot 5 graden
Een bredere onderkant maakt het stabieler en dus geschikt voor grotere planten.
Meer bewortelbaar volume.
Deze optie is door doordat er meer potgrond gebruikt wordt.

Bodem en bodemgaten

De bodem van een pot is een belangrijk aspect. Er worden drie soorten bodems gehanteerd bij potten: een bodem met hoge voet, een vlakke bodem, een profielbodem. 

Vlakke bodem
Een vlakke bodem is geschikt voor bevloeiingsmatten. Dezfe bodem maakt direct contact met de bodem, water wordt hierdoor snel en egaal opgenomen.

Profielbodem
Profielbodem zoals de multigaatsbodem of de X- en Y-bodem zorgen ervoor dat water op verschillende niveaus volledig en snel opgenomen worden. Het eerste niveau is de optimale capillaire ontwatering. Ook is er een snel druppelende ontwatering en maximale beluchting. Dit komt door de afstand van de bodem ten opzichte van de ondergrond. Als laatst dragen de ontwateringsopeningen op het schuine deel bij aan snelle wateropname en -afvoer. Een profielbodem is dus multifunctioneel wat het geschikt maakt voor gronddoek, bevloeiingsmatten en betonvloeren. 

Bodem met hoge voet 
Een bodem met hoge voet heeft een zekere afstand ten opzichte van de ondergrond. Deze afstand zorgt voor snel druppelende ontwatering en een maximale beluchting. Een hoge voet bodem is uitermate geschikt voor teeltvloeren die oneffen zijn. De wateropname en -afvoer van de potten is optimaal door de schuin geplaatste gaten. Onnodig hangwater wordt voorkomen door de bodemconstructie en daardoor wordt er bijgedragen aan een ziektevrij wortelmilieu. Dit maakt de bodem met hoge voet geschikt voor betonvloeren.

Bodemgaten

Er kan ook nog gevarieerd worden in het aantal bodemgaten.
Veel bodemgaten in de pot heeft meerdere voordelen:
- Het zorgt voor snellere uitwisseling van water en lucht. 
- Het substraat wordt sneller en egaler vochtig. 
- Het biedt de mogelijkheid om sneller (bij) te sturen op vocht- en mestbehoefte van de plant. 
Meer en kleinere bodemgaten zorgen daarentegen voor een betere verdeling  van het fijne substraat.

Potten als marketing-item

Potten zijn veelal te zien in zwart, terracotta of transparant. Meer en meer wordt de pot ook ingezet als marketing item: gekleurde potten om op te vallen, of bedrukte potten als informatiedrager. Dit zorgt er namelijk voor dat je product meer opvalt in het schap. Neem een kijkje op ons Kennisbankartikel hierover voor meer info over bedrukte potten.

Potten en containers kopen?

Bij het kopen van potten is het belangrijk dat je je altijd goed laat adviseren. Wil je een advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. We nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op. Bovendien bestel je eenvoudig en snel potten op royalbrinkman.nl. Ook online zie je jouw persoonlijke prijzen.

Offerteaanvraag

Vraag hieronder een offerte aan voor een grote hoeveelheid potten of trays. Kies het product, de hoeveelheid en de specificaties van het product. Onze specialist neemt vervolgens op kantoordagen binnen 24 uur contact op. Onderstaande offerteaanvraag is vrijblijvend en zonder kosten.

Do not delete this link