Home > Kennisbank​​​​

Wat is guttatie?

Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk. Dit water is voor het grootste deel afkomstig uit het xyleemsysteem van de plant en bestaat dus voornamelijk uit water, maar kan ook een kleine hoeveelheid voedingsstoffen en opgeloste suikers bevatten.
Wat is guttatie?
Maarten Casteleijn
Productspecialist Teeltwisseling | 13 november 2019 | 4 min. lezen

Hoge worteldruk en lage verdampingssnelheid

Guttatie ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van een hoge worteldruk (wat kan ontstaan door meerdere factoren) en een lage verdampingssnelheid/te hoge luchtvochtigheid. Dit treedt vooral op net na zonsopkomst, op het moment dat de activiteit van de plant toeneemt en de luchtvochtigheid hoog is. 

Turgor

Guttatie wijst erop dat de spanning tussen de celwand en de celinhoud, oftewel de turgor of celspanning, op orde is. Guttatie ontstaat namelijk pas op het moment dat de celvacuole helemaal vol is, want de plant vult altijd eerst eventuele watertekorten in de plantcellen aan. Pas dan ontstaat er guttatie.

Gevolgen van guttatie

Guttatie kan in principe geen kwaad, mits het water van het blad af druppelt. Is dit niet het geval en verdampt het water op het blad, dan kan dit wel schadelijke gevolgen hebben, doordat er een laagje suikers en zouten achterblijft op het blad in de vorm van kleine witte puntjes. Dit is vooral nadelig in de sierteelt. Een ander nadeel van vocht wat achterblijft op het blad, is dat dit kan leiden tot schimmelontwikkeling. Schimmels houden namelijk van vochtige omstandigheden. 

In sommige teelten, zoals aardbei, heeft guttatie juist een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat calcium, wat alleen door de plant getransporteerd kan worden via de interne waterstroom van de plant, zo veel mogelijk bovenin de plant terecht komt.  
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Maarten Casteleijn neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Wat is guttatie?

Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk. Dit water is voor het grootste deel afkomstig uit het xyleemsysteem van de plant en bestaat dus voornamelijk uit water, maar kan ook een kleine hoeveelheid voedingsstoffen en opgeloste suikers bevatten.
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Maarten Casteleijn
Maarten Casteleijn
Productspecialist Teeltwisseling | 13 november 2019 | 4 min. lezen
Deel dit artikel

Wat is guttatie?

Hoge worteldruk en lage verdampingssnelheid

Guttatie ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van een hoge worteldruk (wat kan ontstaan door meerdere factoren) en een lage verdampingssnelheid/te hoge luchtvochtigheid. Dit treedt vooral op net na zonsopkomst, op het moment dat de activiteit van de plant toeneemt en de luchtvochtigheid hoog is. 

Turgor

Guttatie wijst erop dat de spanning tussen de celwand en de celinhoud, oftewel de turgor of celspanning, op orde is. Guttatie ontstaat namelijk pas op het moment dat de celvacuole helemaal vol is, want de plant vult altijd eerst eventuele watertekorten in de plantcellen aan. Pas dan ontstaat er guttatie.

Gevolgen van guttatie

Guttatie kan in principe geen kwaad, mits het water van het blad af druppelt. Is dit niet het geval en verdampt het water op het blad, dan kan dit wel schadelijke gevolgen hebben, doordat er een laagje suikers en zouten achterblijft op het blad in de vorm van kleine witte puntjes. Dit is vooral nadelig in de sierteelt. Een ander nadeel van vocht wat achterblijft op het blad, is dat dit kan leiden tot schimmelontwikkeling. Schimmels houden namelijk van vochtige omstandigheden. 

In sommige teelten, zoals aardbei, heeft guttatie juist een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat calcium, wat alleen door de plant getransporteerd kan worden via de interne waterstroom van de plant, zo veel mogelijk bovenin de plant terecht komt.  
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Maarten Casteleijn neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Maarten Casteleijn
Ook interessant voor jou
Waarom is een plantsapanalyse nodig?
Een plantsapanalyse biedt inzicht in de daadwerkelijke opname van voedingsstoffen door de plant. Het wordt daarom aangeraden om - afhankelijk van het gewas - om de 2 tot 4 weken een plantsapanalyse te laten uitvoeren.

Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?
Plantweerbaarheidsproducten zorgen ervoor dat het natuurlijke afweermechanisme van de plant versterkt, zodat de plant beter reageert op stress situaties en ziektes. Hierdoor kan je het gebruik van chemie beperken.

Hoe kan je de hoeveelheid CO2 in de kas verhogen?
CO2 is - samen met water - het belangrijkste voedingselement voor een plant. Je kan de hoeveelheid CO2 in de kas verhogen door gebruik te maken van de uitlaatgassen van de WKK, of door pure CO2 toe te dienen.