Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming  Menno Florades 

MENNO Florades, effectief tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden

Menno Florades
Geschreven door: Dirk Timmers | Laatste update: 08-10-2020

Desinfectie is in steeds meer teelten een belangrijk onderwerp. Door het afnemen van curatieve middelen tijdens de teelt, moet van elke gelegenheid gebruik gemaakt worden om plantpathogenen te weren. Een schone start van de teelt speelt daarin een grote rol. Daarnaast is ook certificering, voedselveiligheid, milieu en productaansprakelijkheid een grote rol. MENNO Florades is veelzijdig inzetbaar voor de professionele gebruiker, waarbij alle aspecten van een verantwoord hygiënemanagement afgedekt worden. 


Werkzaamheid MENNO Florades

Voor de aanmelding als gewasbeschermingsmiddel in diverse landen (PPP), is een reeks onderzoeken uitgevoerd met plantpathogenen om het afdoden van de benoemde bacteriën, schimmels en virussen te onderbouwen met het benodigde concentraat.
Uit de onderzoeken blijkt dat MENNO Florades afdodende werking heeft tegen de meeste plant pathogene bacteriën, schimmels en virussen die in de tuinbouw tot problemen leiden. En waar nodig worden nieuwe ziektes onderzocht.


Schimmels
Schimmels bestaan in veel gevallen uit generatieve en vegetatieve sporen. Laatst genoemde zijn over het algemeen relatief makkelijk te bestrijden. MENNO Florades bestrijdt door zijn lange duurwerking ook de generatieve sporen (rustsporen) van schimmels. Deze rustsporen zijn vaak zeer hardnekkig. 

Bij de effectiviteit tegen plantvirussen ligt de sterkte van MENNO Florades daarin, dat zowel virussen zonder als mét eiwitomhulsel worden afgedood doordat het middel tot in de kern geraakt vanwege de lange stabiliteit.


Desinfectie
Desinfectie moet geen selectie zijn. De doelstelling moet zijn om álle ziekteverwekkers effectief af te doden. Daarom wordt een zo lang mogelijke contacttijd ten alle tijde aangeraden. Hoe langer het oppervlak vochtig blijft hoe beter de inactivatie van pathogenen plaatsvindt. Vooral voor het doden van rustsporen (generatieve fase van schimmels) en virussen is tijd nodig. Vanwege de persistentie kunnen deze na jaren nog tot een uitbraak van een ziekte leiden.

Gerelateerde producten

Eigenschappen MENNO Florades

Stabiliteit
Een van de belangrijkste eigenschappen van MENNO Florades is de stabiliteit van zowel het concentraat als de aangemaakte oplossing. Anders dan andere desinfectiemiddelen blijft benzoëzuur stabiel, waardoor een langere duurwerking op het pathogeen gerealiseerd kan worden. Door deze eigenschap worden bijvoorbeeld ook hardnekkige rustsporen zeer effectief bestreden, dit is aangetoond in diverse proeven.


Reageert niet met materialen
De tweede belangrijkste eigenschap is dat het middel niet reageert met materialen, dus geen corrosie van metalen bijvoorbeeld. Dit is belangrijk voor de hygiëne in toekomst, aangezien ruwe oppervlakte lastig te reinigen en ontsmetten zijn. 
Het product bevat 90 gr. Benzoëzuur/ liter


Voordelen Menno Florades®

 • Desinfectiemiddel toegespitst op plantpathogenen met vereiste GBM toelating;
 • Bewezen afdoden van bacteriën, schimmel(-sporen), virussen en viroïden;
 • Langdurige effectiviteit van de actieve stof;
 • Ook schuimend aan te brengen;
 • Uiterst stabiele oplossing, ook wanneer deze aangemaakt is;
 • Gemakkelijke meetbare activiteit;
 • Geen aantasting/ roestvorming van behandelde materialen;
 • Gebruiksvriendelijk, neutrale geur;
 • Milieuvriendelijk (o.a FIBL geregistreerd);
 • Een lange houdbaarheid.

Video

 • Bekijk de video om te zien hoe MENNO Florades wordt toegepast.


Toepassing van Menno Florades®

De effectiviteit van een desinfectiemiddel is afhankelijk van de stabiliteit en de dosering in combinatie met de inwerktijd. Dit verschilt per pathogeen, zo zijn bacteriën relatief gemakkelijk af te doden, maar virussen vaak lastiger te inactiveren. 

De te gebruiken concentratie voor MENNO Florades is 2-4%, afhankelijk van hierboven genoemde variabele en uitgaande van een schoon oppervlakte. Naarmate de concentratie hoger is, en een schoon oppervlakte behandeld wordt kan een kortere inwerktijd aangehouden worden. Ook het aanbrengen door middel van schuim, verbeterd de effectieve inwerking van het product aanzienlijk. De actieve stof is werkzaam bij pH 3-4,5.
MENNO Florades biedt dus de mogelijkheid om het schuimend toe te passen. Dit geeft een goede visuele controle van welke delen (on)behandeld zijn, kruipt over rondingen en in alle lastig te bereiken hoekjes. Ook wordt een betere contacttijd gerealiseerd


Desinfectiestap
Water is de draagstof die er voor zorgt dat de werkzame stof op de gewenste plaatsen komt om schadelijke organismen te bereiken. Het wordt dan ook aanbevolen om desinfectiestap ten allen tijde met een hoog volume spuittechniek uit te voeren. Hieronder de geadviseerde hoeveelheden oplossing bij verschillende toepassingen: 
Lege kassen, warenhuizen : 2000-3000 liter per ha. 
Kasopstanden, machines :         0,6 - 0,8 liter per m2 
Teelttafels zónder bevloeiingsmat : 0,2 liter per m2 
Teelttafels met bevloeiingsmat : 2 liter per m2 

Vanwege de relatieve plantvriendelijkheid en zachtheid voor materialen kunnen ook scharen tijdens oogst-werkzaamheden regelmatig gedesinfecteerd worden zonder het ontstaan van corrosie.

Lees onze brochure voor meer informatie over
MENNO Florades

 
 

___

Kwekerij Reijm, Nieuwekerk
“Effectief schimmelsporen doden met Menno Florades”

Gerbera is een kwetsbaar gewas en schimmels als Verticillium en Fusarium wil je koste wat kost voorkomen. Goede hygiëne helpt kwekers om deze schimmels buiten de deur te houden. De teeltwisseling is het uitgelezen moment om schimmelsporen te doden. Een hele uitdaging aangezien er vaak nog gewas in de kas staat en de leidingen nog worden gebruikt. Gerberakweker Johan Reijm deelt zijn ervaring.Meer informatie over MENNO Florades

Heb je vragen over het gebruik van MENNO Florades of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met hygiënespecialist Dirk Timmers via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  Specialist HortiHygienz Dirk TimmersOver Dirk Timmers

Dirk Timmers is productspecialist HortiHygienz bij Royal Brinkman. Door de toenemende vraag naar hygiëne maatregelen in de tuinbouw heeft geen dag dezelfde invulling. ‘Het leuke aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene dag ben je in de kas, de andere dag zit je met elkaar op kantoor om een oplossing voor de klant te ontwikkelen. Door deze afwisseling blijft de functie uitdagend. Ik ga dan ook met plezier naar mijn werk!


 

___

HortiHygienz
Het hygiëneconcept voor de glastuinbouw

HortiHygienz biedt een totaaloplossing die wereldwijd inzetbaar is. Adviezen en producten worden afgestemd op de risico’s, klantwensen en lokale omstandigheden, waar ook ter wereld. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!

Do not delete this link