Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe kan je veilig werken met een buisrailwagen?

Hoe kun je veilig werken met een buisrailwagen?

Hoe kan je veilig werken met een buisrailwagen?
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 16-03-2017

Buisrailwagens worden veel gebruikt voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte in de glastuinbouw. Met name bij het oogsten en bij gewasverzorging. Werken met een buisrailwagen brengt echter wel risico’s met zich mee. Daarom is het heel belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsmaatregelen, zodat zij weten hoe ze op een veilige manier kunnen werken met een buisrailwagen. Welke maatregelen kun je treffen?


Veiligheidsmaatregelen voor gebruik buisrailwagen

 • Lees voor het in gebruik nemen van een buisrailwagen, altijd eerst de gebruikershandleiding door en volg de instructies en veiligheidsvoorschriften hieruit op. Een buisrailwagen mag alleen worden bediend door personen van minimaal 18 jaar die een degelijke instructie hebben gekregen en kennis hebben genomen van de gebruikershandleiding, deze volledig begrijpen en zich van de gevaren bewust zijn.
 • Controleer de buisrailwagen voor gebruik op gebreken. Constateer je een gebrek, los dit dan eerst op of – indien je dit niet zelf kan oplossen – schakel een monteur in.
 • Controleer voordat je gaat rijden of er niemand in het pad loopt, of er geen andere buisrailwagen in het pad aanwezig is en of er geen obstakels in het pad of plantresten op de rails liggen.
 • Controleer vooraf of alle afschermingen en beschermingskappen gemonteerd en gesloten zijn.


Veiligheidsmaatregelen tijdens gebruik buisrailwagen

 • Er mag altijd maar één persoon op een buisrailwagen staan. Laat ook nooit iemand meerijden op het chassis.
 • Plaats eventuele belading in het midden van het werkplateau en zeker dit. De belading mag nooit meer dan 40 centimeter boven het werkplateau uitsteken.
 • Sluit het veiligheidshek voordat je gaat rijden en laat dit tijdens het rijden dicht.
 • Overschrijd nooit het maximale laadvermogen van een buisrailwagen, dit vergroot namelijk de kans op scheefstand. Het maximale laadvermogen staat in de meeste gevallen vermeld op de buisrailwagen zelf. Is dit niet het geval, raadpleeg dan de handleiding.
 • Blijf te allen tijde op het werkplateau staan. Is de hoogte van de buisrailwagen niet toereikend, verhoog dan nooit de hefhoogte (bijvoorbeeld door een trap op het werkplateau te plaatsen).
 • De meeste buisrailwagens zijn voorzien van een scheefstandmelder met waarschuwingssignaal dat gaat piepen wanneer de wagen een scheefstand groter dan 2 bereikt. Hoor je dit signaal, stop dan direct de werkzaamheden, zet de schaar zo ver mogelijk naar beneden, stap af en rijd de buisrailwagen lopend naast de wagen terug.
 • Gebruik een buisrailwagen alleen voor oogst- en gewasverzorgingswerkzaamheden.
 • Gebruik een buisrailwagen nooit als hijskraan.


Veiligheidsmaatregelen na gebruik buisrailwagen

 • Zet de buisrailwagen voordat je afstapt altijd in de laagste stand.
 • Schakel een buisrailwagen na gebruik altijd met de hoofdschakelaar uit.
 • Zet de rijrichtingschakelaar na gebruik altijd in de neutrale stand.
 • Draag bij het verplaatsen van een buisrailwagen altijd veiligheidsschoenen van minimaal veiligheidscategorie S1.

Bekijk in de onderstaande video hoe je de Benomic Star moet gebruiken. 

Schoenen

Bekijk alleVragen over veilig werken met een buisrailwagen

Heb je vragen over veilig werken met een buisrailwagen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist René Mondt via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link