Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Overige antwoorden  Koffiebekers: plastic versus karton 

Koffiebekers: plastic versus karton 

koffiebekers

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update 13-11-2020

Plastic of kartonnen koffiebekers: vrijwel elk (teelt)bedrijf heeft ze staan. Een gemiddelde kantoormedewerker drinkt bijvoorbeeld jaarlijks zo'n duizend keer koffie of thee. In diezelfde periode belanden een slordige drie miljard wegwerpbekertjes in de prullenbak. Maar wat zijn de eigenschappen van beide bekers? En is karton wel zoveel duurzamer?

Plastic koffiebekers

Plastic koffiebekers kun je gebruiken voor meerdere doeleinden. Plastic kan namelijk naast koffie en thee ook nog voor koude dranken gebruikt worden. Vaak worden hier dunnere bekertjes gebruikt. Daar wordt er ook vaak bier of frisdrank in plastic bekers geschonken. Plastic bekertjes zijn vaak iets voordeliger dan kartonnen koffiebekers. Daarnaast is het mondgevoel iets anders en wordt er op een andere manier geïsoleerd. In tegenstelling tot karton wordt er namelijk bij plastic vaak een ribbel gebruikt. Zo voelt een koffiebekertje koeler aan en blijft de koffie warm.

Kartonnen koffiebekers

Kartonnen koffiebekers worden steeds populairder en dat heeft verschillende redenen. Volgens sommige koffieliefhebbers drinken kartonnen koffiebekers veel prettiger dan bij plastic het geval is. Karton voelt zacht en neemt tegelijk een aangename temperatuur aan. De kartonnen bekers hebben van binnen een PLA-coating zodat er vloeistof in kan. Daarnaast is karton uitermate geschikt om een bedrukking op te plaatsen. Zo kun je je eigen bedrijfslogo of huisstijl op de koffiebekertjes laten bedrukken. Neem voor meer informatie contact op met de Royal Brinkman Studio.

Gerelateerde producten

Wat is duurzamer?

Volgens onderzoek zijn plastic wegwerpbekers niet per se het slechtst voor het milieu en qua hoeveelheid afval. 

Recyclebaar
Dit komt doordat plastic zeer goed recyclebaar is. Om plastic te kunnen recyclen moet het echter dus wel gescheiden worden weggegooid en hier gaat het vaak mis. Binnen een bedrijf is niet iedereen even gemotiveerd om afval te scheiden. Daardoor belanden plastic bekers regelmatig in de restafvalbak.

PLA-coating in kartonnen bekers
Dikke kartonnen koffiebekers hebben een coating aan de binnenkant om de vloeistof in de beker te houden. Dit maak ze minder hittegevoelig. PLA-coatings worden gemaakt van mais en daarom zijn ze biologisch afbreekbaar. Dit afbreekproces duurt echter langer en sommige afvalverwerkers nemen de bekers niet mee in het groenafval, maar verbranden ze. Het is dus wel duurzaam, maar dit gaat teniet wanneer de afvalverwerking hier niet juist op inspeelt.

PE-coating in kartonnen bekers
Verder bestaan er ook kartonnen bekers met PE-coating. Dit betekent dat ze aan de binnenkant een dunne laag plastic (polyethyleen) hebben. Omdat een PE-coating van betere kwaliteit is dan de PLA-coating, wordt er voor deze bekers minder karton gebruikt. Minder karton voelt echter wel weer warmer aan de hand, waardoor gebruikers vaak een extra bekertje pakken. Dit zorgt uiteraard voor meer afval.

Conclusie

Kartonnen koffiebekers zijn niet per se duurzamer dan plastic bekers. Duurzaamheid hangt vooral af van het gebruikersgedrag en de afvalverwerking. Verder zien we dat kartonnen koffiebekers wat beter isoleren dan plastic koffiebekers. Hier blijft de drank dus beter warm en voelt het minder warm aan je handen.

 Plastic koffiebekers  Kartonnen koffiebekers  
Geschikt voor koude dranken?  Ja Ja
Geschikt voor warme dranken? Minder Ja
Warm houden  Minder  Ja
Prijs? 
 
Temperatuur buitenkant beker
bij warme/hete dranken
 Voelt heet aan  Voelt warm aan 
 Structuur buitenkant Ribbel  Glad 
 Recyclebaar  Ja Ja


5 tips om milieubewust met koffiebekers om te gaan

Om jou als bedrijf op weg te helpen hebben we enkele milieubewuste tips hiervoor op een rij gezet:
  • Gebruik eenzelfde koffiebeker meerdere keren per dag 
  • Gebruik bij hete dranken nooit twee bekers tegelijk
  • Zorg ervoor dat de wegwerpbekers apart worden ingezameld zodat deze goed worden gerecycled en niet bij het restafval terecht komen
  • Gooi kartonnen bekers niet bij het oud papier (vanwege het laagje aan de binnenkant)
  • Overweeg een persoonlijke koffiemok voor je werknemers. Qua totale impact op het milieu lijkt het voor de koffiemok en wegwerpbekertje gelijk te zijn. Dit komt omdat er voor de productie van een wegwerpbeker minder grondstoffen nodig zijn, maar een mok daarentegen heel veel keren mee gaat. Het verschil kan gemaakt worden door de manier waarop ermee wordt omgegaan.

Gerelateerde producten


Meer informatie over wegwerpkoffiebekers?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden betreft koffiebekers voor jouw kas? Of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link