Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke natuurlijke vijanden zijn er?    De roofwant Macrolophus tegen o.a. witte vlieg

De roofwant Macrolophus inzetten tegen o.a. witte vlieg 

Macrolophus californicus
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 16-03-2021


De roofwants Macrolophus, beter bekend als Macrolophus pygmaeus, wordt veelal ingezet als biologische bestrijder tegen witte vlieg. Ondanks de duidelijke voorkeur voor witte vlieg, bestrijdt de roofwants ook spintmijt, bladluis, larven van de mineervlieg, trips en motteneitjes. 


Wat is Macrolophus?

Macrolophus is een roofwants die zowel curatief als preventief ingezet kan worden en verschillende plagen bestrijdt. De volwassen roofwants is ongeveer 3 mm groot en is goed te vinden in het gewas. Over het algemeen zijn de vrouwtjes net een slag groter dan de mannetjes. Dit komt door het dikkere lichaam en de legboor. Je herkent de roofwants aan hun felgroene lichaam, hoge poten en groene antennen met zwarte basis. 

 

Hoe gaat Macrolophus te werk?

Zowel de mannetjes als vrouwtjes zijn effectief in de bestrijding van plagen. Ze hebben een voorkeur voor witte vlieg. Beiden zuigen per dag zo’n 40 tot 50 eieren/larven van de prooi leeg. De eitjes worden afgezet in bladnerven, bladstelen en de hoofdstengel van een plant.  In totaal legt een vrouwtje in haar leven gemiddeld tussen de 100 tot 250 eitjes. Dit hangt af van de temperatuur in de kas en haar voeding. Rond de 20°C worden de meeste eitjes afgezet. De Macrolophus zet meer eitjes af op witte vlieg eitjes als voeding, dan op spintmijten en bladluizen. 


Bekijk hieronder de Macrolophus pygmaeus nifmen.


Welke plagen bestrijdt Macrolophus?

Macrolophus bestrijdt niet alleen kas- en tabakswittevlieg, maar ook andere plaaginsecten of mijten zoals:
Hij heeft echter heeft hij een duidelijke voorkeur voor witte vlieg. Daarom gaat de roofwants pas actief op zoek naar bovenstaande insecten of mijt, zodra de witte vlieg is uitgeroeid. Of wanneer er genoeg roofwantsen aanwezig zijn om alle plaaginsecten aan te pakken.

De beste omstandigheden voor Macrolophus

De roofwants presteert het beste in hoge temperaturen. Daarom wordt de Macrolophus vooral ingezet in de tomaten- en aubergineteelt. Een vrouwelijke Macrolophus leeft gemiddeld 40 dagen bij een temperatuur van 25 graden. Bij een lagere temperatuur (+/- 15 graden) leeft een vrouwtje zo’n 110 dagen. Mannetjes leven over het algemeen langer dan vrouwtjes. 


Hoe zet je Macrolophus pygmaeus in?

Macrolophus wordt geleverd onder de naam Macrocontrol in verschillende verpakkingen, maar je zet ze op dezelfde manier uit. Je kunt de Macrolophus het beste in groepjes van tientallen roofwantsen verspreiden in hoopjes in het gewas. Dit kun je doen met behulp van een intro-box die je eenvoudig in het gewas ophangt. Een voordeel van het gebruik van zo’n intro-box is dat je de plek van inzet heel eenvoudig terugvindt. De roofwants is in de volgende verpakkingen verkrijgbaar:  

  • Variant met alleen nimfen
    Geadviseerd bij het pleksgewijs bestrijden van spintmijten. De nimfen hebben nog geen vleugels waardoor deze niet wegvliegen en bij de plaag in de buurt blijven. 

  • Variant met nimfen én adulten
    Zowel preventief als curatief inzetbaar om verschillende plagen door de hele kas onder controle te houden.


Waar moet je op letten bij de inzet?

Preventief: Kies je voor een preventieve inzet, dan is het aan te raden om de natuurlijke vijand vroeg in het voorjaar in te zetten. Door de lange levenscyclus van de roofwants zijn er dan genoeg roofwantsen aanwezig wanneer ze nodig zijn. Zo kan de plaag snel de kop in worden gedrukt. Het regelmatig bijvoeren van Macrolophus met Ephestia en Artemia is van belang voor een goede opbouw. 

Curatief: Zet je de roofwants curatief in, realiseer je dan goed dat je gedurende deze tijd geen chemische gewasbeschermingsmiddelen inzet. Hier is de Macrolophus pygmaeus namelijk zeer gevoelig voor, waardoor de kans op overleving klein is. Meer informatie over Macrolophus als natuurlijke vijand

Wil je meer informatie over de inzet van Macrolophus pygmaeus als biologische bestrijder, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming, is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”

Do not delete this link