Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Krijt- &schermmiddelen    Schermmiddelen    Wat is het verschil tussen Q3 en Q4? 

Wat is het verschil tussen Q3 en Q4 White?


Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 01-04-2022

Q3 White en Q4 White zijn beide krijtmiddelen op basis van calciumcarbonaat. Eigenlijk is er maar één verschil tussen Q3 en Q4 White, namelijk de slijtvastheid bij regen en daarmee de levensduur. Dit verschil zorgt voor duidelijke verschillen in de toepassing, inzet en prijs van beide producten. In dit artikel geven we meer uitleg over het verschil tussen Q3 en Q4 White.


Slijtvastheid Q3 en Q4 White

Q3 White is een medium krijtmiddel dat qua werking vergelijkbaar is met gangbare producten. Q4 White is een veel slijtvaster krijtmiddel, omdat het meer (gepatenteerd) bindmiddel bevat. Dat zorgt voor een betere hechting aan het oppervlak. Q4 White kent hierdoor een langere levensduur dan Q3 White, wat het uitermate geschikt maakt voor lagere schermingspercentages en langere schermperioden.

Tip: zet de ondertiteling aan.

Laag schermingspercentage

In lagere doseringen bevat de spuitvloeistof minder bindmiddel per hectare, waardoor hij minder slijtvast wordt. Q4 White is daarentegen ook bij lagere schermingspercentages (bijvoorbeeld lager dan 65 procent maximaal slijtvast en weerbestendig. Voor een licht schermingspercentage of een langdurige schermperiode adviseren wij dan ook altijd Q4 White. Afhankelijk van de dosering bedraagt de levensduur acht tot vijfentwintig weken.

Hoog schermingspercentage

Sommige gewassen, zoals Hedera’s, lelies of Phalaenopsis, houden absoluut niet van te veel licht en vereis daarom een schermingspercentage van meer dan 65 procent. Q3 White is daar uitermate geschikt voor. De relatieve hoeveelheid bindmiddel per hectare neemt bij hogere schermingspercentages toe, waardoor de levensduur te vergelijken is met Q4 White.

 

___

Whitepaper: 'Krijt- en diffuuscoatings'

Krijtmiddelen


Veel gewassen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen in combinatie met de volle zon. Dit veroorzaakt stress en verbranding. Bescherm je gewas daarom met een krijtmiddel, diffuuscoating of een combinatie. Download dit gratis whitepaper en kom erachter welk middel het teveel aan zonlicht reflecteert, schaduwwerking voorkomt, de planttemperatuur verlaagt en nog veel meer. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

Download


Schermperiode

Omdat Q3 White een andere slijtvastheid heeft dan Q4 White, is Q3 White voor kortstondige scherming een goede, economische optie. Eveneens is het een zeer goed product om meerdere keeren per jaar te scherm. Wil je liever één keer in het jaar een schermlaag aanbrengen die het gehele seizoen meegaat? Dan adviseren wij Q4 White.

Gevels

Tot slot is Q3 White ook een uitstekend middel voor het gebruik op kasgevels. Deze zijn minder onderhevig aan de weerselementen dan het dak, waardoor een minder slijtvast schermmiddel volstaat.

Benodigdheden

Verwijderen

Na het seizoen zijn spuitkrijt Q3 en Q4 White weer eenvoudig van het kasdek te verwijderen met een remover. 




Meer informatie over Q3 en Q4 white

Wil je meer informatie over spuitkrijt Q3 en Q4, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
}





Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.






Do not delete this link