Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Intern transport  Wielen kopen

Wielen kopen | Waar moet je op letten?

Wielen kopen
Geschreven door Rene Mondt | Laatste update: 11-05-2017

Veel hulpmiddelen voor de oogstverwerking, zoals Deense karren, kantelbakken en (vuil)containers, zijn uitgerust met wielen. Om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste wielen. De wielen hebben namelijk invloed op verschillende factoren zoals de draagkracht, de schokbestendigheid en het geluidsniveau. Maar hoe kies je de juiste wielen? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.


Draagkracht van wielen

Hoe meer je wilt vervoeren, hoe meer draagkracht de wielen moeten hebben. Wil je bijvoorbeeld een volle vuilcontainer van 300 kilo kunnen rijden (met 4 wielen), dan moeten de wielen dit wel kunnen houden. Je berekent de benodigde draagkracht per wiel door het totale gewicht te delen door 3. Je deelt door 3 en niet door 4, want bij een oneffen ondergrond raken meestal maar 3 wielen de vloer en dan mogen deze wielen niet bezwijken onder het gewicht. In dit voorbeeld heb je dus wielen nodig met een draagkracht van 300 : 3 = 100 kilogram.


Grootte en breedte

Ook is het belangrijk dat je de juiste grootte en breedte kiest. Hoe groter het wiel, hoe makkelijker het wiel beweegt en hoe minder kracht het dus kost om het wiel in beweging te krijgen. Grote wielen zijn bijvoorbeeld handig als je over obstakels zoals drempels heen wilt rijden. Voor de breedte geldt: hoe smaller het wiel, hoe wendbaarder het is. Bredere wielen zijn echter weer beter geschikt voor een oneffen ondergrond.


Materiaal van de wielen

Wielen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Welk materiaal het meest geschikt is, is afhankelijk van de benodigde draagkracht, de ondergrond en omgevingsfactoren zoals de aanwezigheid van chemische stoffen en de temperatuur. De meest voorkomende materialen zijn nylon en rubber.

De meeste wielen worden gemaakt van nylon. Dit materiaal heeft een grote draagkracht en gaat lang mee. Ook zijn wielen van dit materiaal geschikt voor vlakke en gladde vloeren zoals het betonpad en hebben ze een hoge chemische bestendigheid.

Rubberen wielen zijn in principe zowel geschikt voor binnen- al buitengebruik en zijn minder gevoelig voor schokken, waardoor ze een lager geluidsniveau produceren. Ook luchtbanden zijn gemaakt van rubber. Luchtbanden zijn heel geschikt voor buitengebruik en voor oneffen vloeren. Ze zijn groot en breed, waardoor je er makkelijk obstakels mee kunt nemen.

Wil je de wielen ook in een koelcel kunnen gebruiken, let dan goed op de temperatuurbestendigheid. Niet elk materiaal is namelijk geschikt voor gebruik bij lage temperaturen. 


Zwenkwiel of bokwiel

De keuze voor het type wiel – een zwenkwiel of een bokwiel – is afhankelijk van de mate van belasting en van de benodigde wendbaarheid. Bokwielen zijn erg stevig en daardoor geschikt voor grote en zware objecten, maar zijn weinig wendbaar. Zwenkwielen bieden daarentegen een grote wendbaarheid, maar zijn minder geschikt voor een grote belasting. Houd hier dus rekening mee. Het is natuurlijk ook mogelijk om een combinatie van zwenk- en bokwielen te maken.
 

Wielen

Bekijk alleVragen over het kiezen van de juiste wielen

Heb je vragen over het kiezen van de juiste wielen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist René Mondt via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link