Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Onderhoud    10 tips voor machine onderhoud

10 tips voor machine onderhoud

Inspectie machines
Geschreven door Giel van der Hoeven | Laatste update: 29-11-2019

Een goed onderhouden machine is veiliger in gebruik. Daarnaast kan je door machines goed te onderhouden en regelmatig te controleren hoge, onverwachte reparatiekosten voorkomen. Daarom geven we tien tips om machines in perfecte staat te houden.


1. Lees het instructieboekje

Hoe bedien je de machine optimaal? Wanneer kun je zelf onderhoud doen en wanneer is periodiek onderhoud door een monteur nodig? Bij iedere machine hoort een instructieboekje waar al deze informatie in staat. Het is echt noodzaak om dit voor het eerste gebruik door te nemen!


2. Onderhoudskaart

Voor compressors heeft Royal Brinkman een onderhoudskaart beschikbaar die je duidelijk zichtbaar in de betreffende bedrijfsruimte kunt hangen. Zo word je aan de periodieke onderhoudsbeurt herinnerd en daarnaast heb je altijd de belangrijkste checkpunten op een rijtje. Ook kan je zelf een schema opstellen voor onderhoud aan machines en installaties. 


3. Kijk en luister naar de machine

Als de machine tijdens het draaien ineens een geluid maakt dat je niet kent, probeer dan goed te luisteren en te kijken. Zo kan je beter (telefonisch) aan de service- of onderhoudsmonteur uitleggen wat u hoort en/of ziet. Zo krijgen zij sneller een indruk van wat er mis kan zijn. Van tevoren een digitale foto sturen is ook vaak een handig hulpmiddel.


4. Pak kleine problemen op tijd aan

Het uitstellen van kleine reparaties kan voor steeds grotere problemen en kosten zorgen. De machine gaat bovendien langer mee wanneer je ook kleinere mankementen direct verhelpt.


5. Zorg goed voor de machine

Met het ouder worden van een motorisch aangedreven machine, raakt de motor van binnen vervuild. Let erop dat je de juiste brandstof of motorolie gebruikt en de olie regelmatig ververst. Onze service- en onderhoudsmonteurs kunnen je hierover adviseren.


6. Vloeistoffen op peil

Controleer maandelijks niet alleen het oliepeil in de (pomp)motor, maar controleer ook de accu's. Doe een extra check als de machine langere tijd stil heeft gestaan. Een simpele, maar essentiële doe-het-zelf klus! 


7. Betracht voorzichtigheid bij accu onderhoud

De accu's bevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte beschermende uitrusting worden uitgevoerd. Gebruik voor het bijvullen van accu's uitsluitend gedestilleerd water.


8. Schoonmaken en inspecteren horen ook bij onderhoud

Ook machines met elektrische of hydraulische aandrijving behoeven onderhoud. Een regelmatige schoonmaakbeurt doet vaak al wonderen en bovendien neem je dan eerder eventuele misstanden waar. Ook extreme temperaturen, vocht, stof en vuil kunnen op den duur funest worden voor de machine.


9. Bewust werken

Het is belangrijk om rustig te handelen bij motorisch of elektrisch aangedreven machines. Door wat bewuster te werken, belast je de motor of accu minder, slijten banden/wielen/rollen minder hard, bespaar je over het algemeen brandstof en gaan bewegende onderdelen langer mee. 


10. Bereid u voor op onderhoud en reparaties

Door je goed voor te bereiden op onderhoud en reparaties, kan je op termijn echt geld besparen. Via een voordelig Royal Brinkman onderhoudsabonnement tegen een gereduceerd tarief is een meerjarige service gegarandeerd, maar ook preventief periodiek onderhoud op afroep behoort tot de vele mogelijkheden.

Benodigde producten

 

___

Richplant, Naaldwijk
Service Engine bevat een compleet overzicht van alle onderhoudsgevoelige apparaten, installaties en programmatuur die op het bedrijf aanwezig is.

Sinds drie jaar gebruikt hoofd technische dienst Bob Brakel van potplantenkwekerij Richplant uit Naaldwijk de Service Engine van Royal Brinkman. Deze slimme, web-based tool voor desktop en smartphones biedt een volledig overzicht van de onderhoudsstatus van installaties en apparaten op het bedrijf. “Het houdt ons goed bij de les, waardoor preventief onderhoud en verplichte keuringen volgens plan worden uitgevoerd. Het vergoot de bedrijfszekerheid en dat bespaart tijd, geld en zorgen.” Meer informatie over machine onderhoud

Heb je vragen over machine onderhoud, of wil je een professionele monteur inschakelen? Neem dan contact op met Giel van der Hoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Giel van der HoevenOver Giel van der Hoeven

“Giel van der Hoeven, onderhoudscoördinator, heeft al ruim 25 jaar ervaring in de sectoren tuinbouw en techniek. Sinds 2015 deelt hij zijn kennis met de klanten van Royal Brinkman. “Het oplossen van technische problemen en adviseren over onderhoud en inspecties blijft elke dag weer een uitdaging. Het leuke aan tuinbouwtechniek is dat dit steeds verschilt per klant. Dat houdt het werk interessant en afwisselend.”


Do not delete this link