Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Teeltwisseling  Substraatmatten  Hoe recycle en hergebruik je substraatmatten?

Hoe kun je substraatmatten recyclen en hergebruiken?

Substraatmatten

Geschreven door Tom de Haas | Laatste update: 22-04-2022Tijdens de teeltwisseling kiezen telers er vaak voor om de gebruikte substraatmatten te vervangen voor nieuwe substraatmatten, om de nieuwe teelt zo hygiënisch mogelijk te kunnen beginnen. In het kader van duurzaam telen kun je ervoor kiezen om de gebruikte substraatmatten te hergebruiken of te recyclen door ze op een milieuvriendelijke manier te laten verwerken. Dit brengt echter wel verschillende risico’s met zich mee.
In dit artikel gaan we in op de volgende punten: 


Welke risico’s zijn er bij het hergebruiken van substraatmatten?

Het hergebruiken van substraatmatten gaat gepaard met een aantal risico’s. Daarom is het van belang om je bewust te zijn van deze risico’s en deze mee te nemen in je overweging. Neem de onderstaande punten mee in je overweging:


Aanwezigheid van ziekteverwekkers
In substraatmatten kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden. Deze hebben misschien geen schade aangericht in de laatste teelt, maar dat is geen garantie dat ook de nieuwe teelt onaangetast blijft. Jonge planten zijn namelijk veel kwetsbaarder dan volgroeide planten. De kans op besmetting van het nieuwe gewas is dus vrij groot, waardoor je tijdens de nieuwe teelt waarschijnlijk veel gewasbeschermingsmiddelen en/of natuurlijke vijanden zal moeten inzetten.


Minder goede watercapaciteit
Tijdens een teelt verandert de structuur van de substraatmatten sterk. Dit heeft invloed op de watercapaciteit, waardoor het moeilijker wordt om de juiste hoeveelheid water toe te dienen aan het nieuwe gewas. Ook is de waterverdeling minder evenwichtig – zowel binnen de afzonderlijke matten als tussen de matten onderling. In de praktijk betekent dit dat je meer water nodig zal hebben.


Tragere inworteling
Ook zal de inworteling van de nieuwe planten trager verlopen door deze verandering in de structuur. Hierdoor komt het gewas later in productie. Wanneer het gewas eenmaal in productie komt, groeit dit vegetatiever, waardoor het oogsten vanwege de krachtige lengtegroei meer tijd kost.


Hogere kosten
Wanneer je bovenstaande risico’s bij elkaar optelt, ziet je dat het hergebruiken van substraatmatten eigenlijk niet leidt tot kostenbesparingen. Je zal tijdens de nieuwe teelt meer geld moeten uitgeven aan de (preventieve) inzet van gewasbeschermingsmiddelen, er zal meer water verbruikt worden en ook zullen de arbeidskosten in de meeste gevallen toenemen. 

___

Whitepaper 'Substraatmatten: van kiezen tot recyclen'

Substraatmatten


Substraatmatten hebben een grote invloed op de wortelontwikkeling van een plant. Daarmee spelen ze een grote rol in het teeltproces. Maar hoe bepaal je welke substraatmat het beste bij je gewas past? En hoe zit het met de plaatsing en duurzaamheid? Dit en meer vind je in het gratis whitepaper. Downloaden is simpel. 


DownloadAandachtspunten bij het hergebruiken van substraatmatten
Wil je ondanks de hierboven genoemde risico’s toch jouw substraatmatten hergebruiken, dan dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Ook is het belangrijk om je goed te laten adviseren.


Drainwater bemonsteren
Laat het drainwater van de substraatmatten bemonsteren voordat je het nieuwe gewas plant. Zo weet je welke schadelijke micro-organismen er aanwezig zijn in de substraatmatten, zodat je hier direct maatregelen tegen kunt treffen. Is er sprake van een zeer hoge ziektedruk, dan is het de overweging waard om toch nieuwe matten aan te schaffen in plaats van matten hergebruiken. 


Beschadigde matten vervangen
Kijk ook na of er matten beschadigd zijn. Wanneer dit het geval is, vervang ze dan voor nieuwe matten. Een beschadigde substraatmat heeft namelijk minder volume, slechte zuurstofomstandigheden en vormt hierdoor een aantrekkelijke broedplaats voor allerlei soorten ziekteverwekkers.


Substraatmatten stomen
Daarnaast is het aan te raden om de substraatmatten die je wilt hergebruiken, te stomen voor aanvang van de nieuwe teelt. De hoge temperatuur van het stoom zal een (groot) deel van de ziekteverwekkers in de substraatmatten doden, waardoor de kans op besmetting van het nieuwe gewas kleiner wordt.


Druppelsysteem reinigen
Reinig ook het druppelsysteem voor aanvang van de nieuwe teelt. Dit is bij het gebruik van nieuwe substraatmatten al belangrijk, maar wanneer je substraatmatten gaat hergebruikt, is dit absoluut noodzakelijk. In het druppelsysteem kunnen zich tijdens de vorige teelt bacteriën en andere micro-organismen verzameld hebben. Wanneer deze terecht komen in de hergebruikte substraatmatten, brengt dit een nog groter risico op besmetting van de jonge planten met zich mee.


Ammonium vermijden
Wanneer je de gebruikte substraatmatten vol gaat zetten, vermijd dan het gebruik van ammonium. De aanwezige bacteriën in de matten zullen dit omzetten in nitraat, wat veel zuurstof kost en kan leiden tot grote pH-dalingen in de mat. (Wanneer het nieuwe gewas eenmaal geplant is, kun je wel gebruik maken van ammonium; het water staat dan immers niet voor een langere tijd stil).

Hoe kun je gebruikte substraatmatten recyclen?

Is duurzaamheid een belangrijk onderwerp binnen jouw glastuinbouwbedrijf? Kies er dan voor om je substraatmatten te recyclen zodat deze op een milieuvriendelijke wijze worden verwerkt.


GRODAN recycling service
Het recyclen van gebruikte substraatmatten zorgt voor een verminderd gebruik van nieuwe grondstoffen bij de productie van verschillende materialen. Hierdoor neemt de impact op het milieu af en lever je dus een bijdrage aan een duurzamere toekomst. GRODAN ondersteunt telers hierbij met hun recycling service. Met deze professionele recycling service kunnen telers hun gebruikte substraatmatten op een milieuvriendelijke en betaalbare wijze laten verwerken.


Verwerking van de gebruikte substraatmatten
Telers kunnen hun gebruikte substraatmatten aanleveren bij vier verschillende depots in Nederland en België. Op deze depots worden de steenwolmatten, het plastic en het materiaal van elkaar gescheiden, zodat deze materialen verwerkt kunnen worden en opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe producten. Zo vormt het groenmateriaal bijvoorbeeld de basis voor compost, wordt de schone steenwol gebruikt voor het maken van bakstenen en zijn de foliesnippers grondstof voor nieuwe kunststofproducten zoals afvalzakken. Op deze manier hoeft slechts 1% van de gebruikte substraatmetten te worden gebrand of gestort.


Spelregels recycling service
Uiteraard kent de recycling service een aantal regels. De belangrijkste regels zijn als volgt: 
Substraatmatten
Substraatmatten
Substraatmatten

Bekijk hier de complete brochure van de GRODAN recycling service, waarin alle regels terug te vinden zijn.


Tips voor het recyclen van gebruikte substraatmatten
  • Wanneer je gebruik wilt maken van de recycling service van GRODAN, geef dit dan direct aan bij het bestellen van jouw nieuwe substraatmatten. Op deze manier verloopt het transport voor je zo efficiënt mogelijk.
  • Bij het recyclen van gebruikte substraatmatten betaal je per gewicht. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk water achterblijft in de substraatmatten. Dit doe je door op tijd te stoppen met de watergift, maar ook door de matten te laten uitlekken. Let er bij het uitlekken op dat je dit doet op een lekvrije vloer, zodat het uitlekwater niet in het grond- of oppervlaktewater terecht kan komen.
  • Laad de containers met een mobiele kraan en druk de substraatmatten aan om het volume te beperken. Let op dat je de matten niet te hard aandrukt, want dan zijn ze bij het lossen erg moeilijk uit de container te krijgen. Is dit het geval, dan kunnen hiervoor extra kosten aan je doorberekend worden.


Gebruikte substraatmatten inleveren
Telers kunnen hun gebruikte substraatmatten inleveren bij de volgende bedrijven:
Inleverpunten substraatmatten

1. Renewi
Wateringveldseweg 1
2291 HE Wateringen
Tel. +31 (0)174 29 78 88
www.vanvlietcontrans.nl


2. Sita Recycling Service
Vasco da Gamastraat 22
7825 VJ Emmen
Tel. +31 (0)591 66 68 60
www.sita.nl


3. Maessen Recycling BV
Metaalweg 5
5804 CG Venray
Tel. +31 (0)478 51 31 00
www.maessenbedrijven.nl


4. Jef Meeus Containers
Achterlo 9
2520 Ranst (België)
Tel. +32 (0)3 485 67 01
www.jefmeeus.be
Vragen over het recyclen van substraatmatten
Heb je vragen over het recyclen van substraatmatten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Tom de Haas via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Tom de HaasOver Tom de Haas

Tom de Haas is intern productspecialist Meststoffen bij Royal Brinkman en heeft al ruim 30 jaar ervaring in de tuinbouw. Door de jaren ervaring en kennis, weet Tom de Haas alle ins en outs van de tuinbouw en vooral op het gebied van meststoffen en andere gewasverzorging. “Het vinden van oplossingen voor problemen in de teelt die te relateren zijn aan voeding is altijd een uitdaging. De combinatie zoeken tussen bemesting en plantweerbaarheid en het dagelijks contact met klanten maakt mijn functie en het werken bij Royal Brinkman gevarieerd, leuk en uitdagend.”


Do not delete this link