Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Verpakking & ontwerp   Potten & containers    Duurzame ontwikkelingen omtrent teeltpotten


Duurzame ontwikkelingen omtrent plastic teeltpotten

ontwikkelingen teeltpotten
Geschreven door Bonita van Ingen | Laatste update: 17-10-2022

In de wetgeving omtrent plastic potten heeft een hoop verandering plaatsgevonden, wat gevolgen heeft voor je potplantenteelt. Waar moet je op letten bij het recyclen van je potten en welke materialen zijn nog toegestaan? We vertellen je graag meer over deze veranderingen om je teelt zo soepel mogelijk te laten verlopen. 



PIR vs. PCR

Voor potten en trays wordt nu al veel gerecycled materiaal gebruikt door producenten. In de toekomst zullen steeds meer potten vanuit 100% gerecycled materiaal geproduceerd worden. Daarnaast moeten de potten ook nog eens recyclebaar zijn.

Het gerecyclede materiaal om de potten te produceren kan bestaan uit PIR-materiaal of PCR-materiaal. PIR staat voor Post Industrial Recycled en is in feite industrieel afval. De andere mogelijkheid is PCR, wat staat voor Post Consumer Recycled. Dit materiaal is gerecycled uit consumenten afval.


Duitsland

Vanuit Duitse retailers is er de vraag om recyclebare potten te produceren van post consumer materiaal. In Duitsland is de plastic afvalscheiding bij de consument al beter georganiseerd met het inzamelen van plastic via een gele zak. Op 1 januari 2019 is in Duitsland de nieuwe verpakkingswet in gegaan met als doel om meer afval uit privé huishoudens te recyclen. 

De nieuwe verpakkingswet geldt voor alle bedrijven/distributeurs die consumenten verpakkingen op de markt brengen. Deze bedrijven betalen dan een verpakkingsbelasting om het recycling proces te bevorderen.


Engeland

Niet alle plastic afvalverwerkers kunnen zwart plastic scheiden met sensoren van de recycling fabrieken. Bij sommige Engelse afvalverwerkers levert dit problemen op. Indien de potten carbon black free zijn, dan kunnen deze goed gedetecteerd worden in de afvalverwerkende industrie.
Vanuit de Engelse regelgeving stellen een aantal retailers (o.a. Tesco) bepaalde eisen aan materialen die niet meer zijn toegestaan tegen het einde 2019. 

Het belangrijkste verboden materiaal is zwart plastic. Andere belangrijke materialen die niet zijn toegestaan zijn o.a; PLA, PVC & Polystyrene, Oxy degradable materials. Materialen die zijn toegestaan zijn PET, PE, HPDE & LPDE. In Europa zijn ook al afvalverwerkers die wel carbon black zwart kunnen detecteren en hier wordt ook in geïnvesteerd door bepaalde afvalverwerkers. 


Actieplan Europese Unie

De Europese Unie heeft in 2015 een actieplan opgesteld met enkele ambitieuze doelen betreft (plastic) afval. Zo is er bijvoorbeeld het gemeenschappelijke doel om van minstens 55% van het stedelijk afval tegen 2025 gerecycled te hebben. Tegen 2035 moet dit percentage stijgen naar 60% en 65% in 2035.

Daarnaast staat het doel om in 2025 65% van het verpakkingsafval te recyclen, voor 2030 zal dit 70% worden. Hieronder is een overzicht te zien van de doelen per materiaalsoort van de verpakking.

Tabel 1: Recycle doelstellingen Europees Parlement.

Materiaal

2025

2030

Alle verpakkingen

65%

70%

Plastics

50%

55%

Hout

25%

30%

IJzerhoudende materialen

70%

80%

Aluminium

50%

60%

Glas

70%

75%

Papier/ karton

75%

85%


Naast deze doelstellingen voor het nog te recyclen afval, is er ook besloten dat tegen 2030 al het verpakkingsmateriaal recyclebaar is.


Verandering noodzakelijk

Het actieplan van de EU kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie geeft namelijk aan dat er tegen 2050 met de huidige gang van zaken bijvoorbeeld meer plastic dan vissen in de zee zal zijn. Naast de ernst van de situatie is de behoefte aan het actieplan ook voortgekomen uit de beslissing van China om geen buitenlands plastic meer te verwerken. 

Voorheen exporteerde de EU nog zo’n 85% van het plastic afval uit de EU naar China. 
De meeste consumenten en bedrijven waren zich natuurlijk wel al bewust van dat er dingen moeten veranderen op het gebied van duurzaamheid, maar in de praktijk werd er nog steeds te veel vervuiling veroorzaakt. 

Daarom wil de Europese Commissie recyclen ook interessanter maken voor bedrijven door ze ertoe aan te zetten makkelijk recyclebare producten te ontwikkelen. Dit zorgt voor een sterke positie tegenover je concurrenten, ook voor jou als potplantteler. Bij het kiezen van uw potten is het dus belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. 


Certificaten 

Steeds meer producenten maken gebruik van het KIWA-certificaat. Potten met dit certificaat zijn gemaakt van 100% gerecyclede grondstoffen. Dit kan zowel PCR als PIR materiaal zijn.

Veel potten zijn nu ook leverbaar met het Cyclos-HTP certificaat. Het certificaat wordt uitgegeven door een certificeringsinstantie voor recycling. Het certificaat staat voor een duurzamere productie. 

Het Blauer Engel keurmerk is een Duits milieukeurmerk wat veel voorkomt in de teeltpotten productie. Blauer Engel staat voor het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen. Potten met dit keurmerk zijn minder milieubelastend dan soortgelijke producten. 



 

___

Let's improve together

Duurzaamheid is een continu proces waarin wij ons moeten blijven ontwikkelen. Het is een pad dat Royal Brinkman bewandelt samen met telers, producenten, kennisinstituten, leveranciers, exporteurs, handelaren en afvalverwerkers om te komen tot nieuwe oplossingen. Samen zijn we op weg naar een betere en duurzame toekomst.








Vragen over duurzame potten

Heb je vragen over de verschillende soorten potten, of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Neem dan contact op met onze verpakkingsspecialist Bonita van Ingen, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Bonita
Over Bonita van Ingen

Bonita van Ingen is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers. “Tuinbouw vind ik een mooie branche. Als tuindersdochter heb ik in de weekeinden en vakanties bij mijn ouders op het potplantenbedrijf gewerkt. Werken met verschillende producten, contact met leveranciers, de interactie met collega’s en de afwisseling in werkzaamheden: geen dag is hetzelfde. Als de klant tevreden is met de producten die hij heeft afgenomen ben ik dat ook.”





Do not delete this link