Home > Kennisbank​​​​

Pythium ziektedruk is sterk verminderd

Van Gog Kwekerijen, Asten-Heusden

Maurice Ruhl
- Bedrijfsleider Maurice Ruhl – Van Gog Kwekerijen, Asten-Heusden -
"We zien een sterke verbetering van de waterkwaliteit én vermindering van de ziektedruk."
Van Gog Kwekerijen is de eerste locatie waar zowel nanobubbles als de zilvergestabiliseerde waterstofperoxide Huwa-San TR-50 wordt ingezet ter verbetering van de waterkwaliteit tijdens de teelt. Deze twee technieken versterken elkaar in de aanpak van Pythium in de komkommerteelt. De combinatie van de twee innovatieve technieken laat goede resultaten zien. “Zoals het gewas dit jaar groeit, dat heb ik nog niet eerder gezien. De schimmeldruk is verlaagd en de groei is stabieler.”

Aan het woord is Maurice Ruhl, bedrijfsleider bij Van Gog Kwekerijen in Asten-Heusden: “Wij telen hier op 12,5 hectare hogedraad komkommers onder assimilatiebelichting. In de zomermaanden krijgen we steeds meer te maken met Pythium. In de zomer stijgt de mattemperatuur en daardoor ontwikkelt Pythium zich sneller. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat we hiertegen kunnen inzetten, loopt terug. De schimmel Pythium verspreidt zich via het water en daarom lag de focus het afgelopen jaar op het verbeteren van de waterkwaliteit.”
"Pythium verspreidt zich via het gietwater”
- Maurice Ruhl, bedrijfsleider bij Van Gog Kwekerijen
Van Gog Kwekerijen

Combinatie van twee technieken

Van Gog Kwekerijen ging over tot een ‘twee-sporen’ aanpak van de verbetering van de waterkwaliteit op de kwekerij. Maurice: “Ons uitgangswater is niet optimaal, er zit namelijk veel ijzer in het bronwater dat we oppompen. We doen aan ontijzering en verhitting voor het ontsmetten van het drainwater, maar daarbij onttrek je veel zuurstof aan het water. Om de kwaliteit van het gietwater te verbeteren zijn we overgegaan tot zuurstofverrijking van het uitgangswater door middel van een Moleaer installatie in combinatie met het meedoseren van zilvergestabiliseerde waterstofperoxide tijdens de teelt.” De investering in deze twee technieken zijn het resultaat van advisering van hygiëne specialist Jasper Verhoeven en technisch specialist René Mondt van Royal Brinkman. Daarnaast is ook specialist gewasbescherming Roy Verlinden van Royal Brinkman nauw betrokken vanwege de Pythium aanpak.
Keuze voor Moleaer systeem
Rene Mondt, technisch specialist Royal Brinkman, legt uit waarom Van Gog Kwekerijen koos voor zuurstofverrijking van het uitgangswater middels het Moleaer systeem. “Vanwege het zuurstofarme uitgangswater bij Van Gog kwekerijen wordt veel winst behaald door minuscule zuurstofbubbels aan het water toe te voegen. Het Moleaer systeem maakt door middel van gasinjectie bubbels met een diameter van 100 nanometer. Met de Moleaer-unit wordt een silo of bassin behandeld waardoor het zuurstofgehalte in het uitgangswater flink toeneemt. Maurice: “We zien het zuurstofgehalte in de maanden na installatie toenemen met 10 tot 15 milligram per liter.”
"Moleaer voegt miniscule zuurstofbubbels aan het gietwater toe”
​​​​- Rene Mondt, technisch specialist​​​​
Van Gog Kwekerijen Rene Mondt
Keuze voor Huwa-San TR-50
Om de biofilm van algen, schimmels en bacteriën in de leidingen af te breken voegt Maurice Ruhl Huwa-San TR-50 toe aan het gietwater. Jasper Verhoeven: “Dit desinfectiemiddel is een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide. Hierdoor is deze waterstofperoxide stabieler, langer werkzaam en veel effectiever dan conventionele waterstofperoxide. Het werkt door in alle leidingen tot en met de laatste druppelaar. Wij begeleiden Van Gog Kwekerijen samen met Roam Technology, de fabrikant van Huwa-San TR-50. We controleren de kwaliteit en kunnen indien nodig bijsturen aan de hand van regelmatige wateranalyses op de kwekerij. Maurice Ruhl signaleerde de afgelopen periode een significante daling van het aantal ziekteverwekkers en ervaart veel minder problemen met Pythium.
"Significante daling van ziekteverwekkers na dosering Huwa-San TR-50”
​​​​- Jasper Verhoeven, hygiëne specialist​​​​

Verbetering

De unieke combinatie van de twee technieken ter verbetering van de waterkwaliteit bij Van Gog Kwekerijen laat goede resultaten zien. Maurice Ruhl: “We zien een supermooie en stabiele groei, de komkommerplanten staan er heel goed op. Zoals het gewas dit jaar groeit, dat heb ik nog niet eerder gezien. De investering in het Moleaer nanobubbel systeem en het gebruik van zilvergestabiliseerde waterstofperoxide geven samen een uitstekende bijdrage in de aanpak en voorkoming van Pythium.”
Van Gog Kwekerijen
Contactformulier
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Vul het contactformulier in en Rene Mondt neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Pythium ziektedruk is sterk verminderd

Van Gog Kwekerijen, Asten-Heusden

Maurice Ruhl
- Bedrijfsleider Maurice Ruhl – Van Gog Kwekerijen, Asten-Heusden -
"We zien een sterke verbetering van de waterkwaliteit én vermindering van de ziektedruk."
Van Gog Kwekerijen is de eerste locatie waar zowel nanobubbles als de zilvergestabiliseerde waterstofperoxide Huwa-San TR-50 wordt ingezet ter verbetering van de waterkwaliteit tijdens de teelt. Deze twee technieken versterken elkaar in de aanpak van Pythium in de komkommerteelt. De combinatie van de twee innovatieve technieken laat goede resultaten zien. “Zoals het gewas dit jaar groeit, dat heb ik nog niet eerder gezien. De schimmeldruk is verlaagd en de groei is stabieler.”

Aan het woord is Maurice Ruhl, bedrijfsleider bij Van Gog Kwekerijen in Asten-Heusden: “Wij telen hier op 12,5 hectare hogedraad komkommers onder assimilatiebelichting. In de zomermaanden krijgen we steeds meer te maken met Pythium. In de zomer stijgt de mattemperatuur en daardoor ontwikkelt Pythium zich sneller. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat we hiertegen kunnen inzetten, loopt terug. De schimmel Pythium verspreidt zich via het water en daarom lag de focus het afgelopen jaar op het verbeteren van de waterkwaliteit.”
"Pythium verspreidt zich via het gietwater”
- Maurice Ruhl, bedrijfsleider bij Van Gog Kwekerijen
Van Gog Kwekerijen

Combinatie van twee technieken

Van Gog Kwekerijen ging over tot een ‘twee-sporen’ aanpak van de verbetering van de waterkwaliteit op de kwekerij. Maurice: “Ons uitgangswater is niet optimaal, er zit namelijk veel ijzer in het bronwater dat we oppompen. We doen aan ontijzering en verhitting voor het ontsmetten van het drainwater, maar daarbij onttrek je veel zuurstof aan het water. Om de kwaliteit van het gietwater te verbeteren zijn we overgegaan tot zuurstofverrijking van het uitgangswater door middel van een Moleaer installatie in combinatie met het meedoseren van zilvergestabiliseerde waterstofperoxide tijdens de teelt.” De investering in deze twee technieken zijn het resultaat van advisering van hygiëne specialist Jasper Verhoeven en technisch specialist René Mondt van Royal Brinkman. Daarnaast is ook specialist gewasbescherming Roy Verlinden van Royal Brinkman nauw betrokken vanwege de Pythium aanpak.
Van Gog Kwekerijen
Van Gog Kwekerijen
Van Gog Kwekerijen
Keuze voor Moleaer systeem
Rene Mondt, technisch specialist Royal Brinkman, legt uit waarom Van Gog Kwekerijen koos voor zuurstofverrijking van het uitgangswater middels het Moleaer systeem. “Vanwege het zuurstofarme uitgangswater bij Van Gog kwekerijen wordt veel winst behaald door minuscule zuurstofbubbels aan het water toe te voegen. Het Moleaer systeem maakt door middel van gasinjectie bubbels met een diameter van 100 nanometer. Met de Moleaer-unit wordt een silo of bassin behandeld waardoor het zuurstofgehalte in het uitgangswater flink toeneemt. Maurice: “We zien het zuurstofgehalte in de maanden na installatie toenemen met 10 tot 15 milligram per liter.”
"Moleaer voegt miniscule zuurstofbubbels aan het gietwater toe”
​​​​- Rene Mondt, technisch specialist​​​​
Van Gog Kwekerijen Rene Mondt
Keuze voor Huwa-San TR-50
Om de biofilm van algen, schimmels en bacteriën in de leidingen af te breken voegt Maurice Ruhl Huwa-San TR-50 toe aan het gietwater. Jasper Verhoeven: “Dit desinfectiemiddel is een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide. Hierdoor is deze waterstofperoxide stabieler, langer werkzaam en veel effectiever dan conventionele waterstofperoxide. Het werkt door in alle leidingen tot en met de laatste druppelaar. Wij begeleiden Van Gog Kwekerijen samen met Roam Technology, de fabrikant van Huwa-San TR-50. We controleren de kwaliteit en kunnen indien nodig bijsturen aan de hand van regelmatige wateranalyses op de kwekerij. Maurice Ruhl signaleerde de afgelopen periode een significante daling van het aantal ziekteverwekkers en ervaart veel minder problemen met Pythium.
"Significante daling van ziekteverwekkers na dosering Huwa-San TR-50”
​​​​- Jasper Verhoeven, hygiëne specialist​​​​
Van Gog Kwekerijen Jasper Verhoeven
Van Gog Kwekerijen Meten
Van Gog Kwekerijen Ph Meter

Verbetering

De unieke combinatie van de twee technieken ter verbetering van de waterkwaliteit bij Van Gog Kwekerijen laat goede resultaten zien. Maurice Ruhl: “We zien een supermooie en stabiele groei, de komkommerplanten staan er heel goed op. Zoals het gewas dit jaar groeit, dat heb ik nog niet eerder gezien. De investering in het Moleaer nanobubbel systeem en het gebruik van zilvergestabiliseerde waterstofperoxide geven samen een uitstekende bijdrage in de aanpak en voorkoming van Pythium.”
Van Gog Kwekerijen
Contactformulier
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Vul het contactformulier in en Rene Mondt neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Rene Mondt

Ook interessant voor jou
Lugt Lisianthus over een brandschoon watergeefsysteem 
Bij Lugt Lisianthus in zochten ze naar een oplossing om de leidingen op de langere termijn schoon te houden. Dat hebben wij gevonden in het meedoseren van het desinfectiemiddel Huwa-San TR-50 tijdens de teelt."
Kwekerij Reijm Nieuwerkerk over schuimdesinfectie met Menno Florades
Gerberakweker Johan Reijm hanteert een strikt hygiëneprotocol tijdens de teeltwisseling. Hiervoor gebruikt hij de schuim-variant van Menno Florades. Dit geeft een snelle en effectieve werking. Lees zijn volledige ervaring.

Van Gog Kwekerijen over de komkommerclip
In samenwerking met telers heeft Araymond een nieuwe clip ontwikkelt voor de komkommerteelt, de Brinkman Easy Clip 14mm. Maurice Rugl van Gog Kwekerijen gebruikt de nieuwe clip: ''Dankzij de kleinere 14mm clip schieten ook de kleine blaadjes niet door de clip.''