Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming  Desinfectie  Desinfectie met schuim


Wat zijn de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim?

Wat zijn de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim?
Geschreven door Dirk Timmers | Laatste update: 10-02-2022

Het schoonmaken van de kas kan met behulp van chemische desinfectie met schuim. Bij vloeibare reiniging- en desinfectiemiddelen is de effectiviteit van het product altijd afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Terwijl een teler de concentratie nog kan beïnvloeden, is dit bij de inwerktijd niet het geval. Deze is afhankelijk van de toepassingstechniek en klimaatomstandigheden. Met schuimontsmetting als reiniging- of desinfectiemethode kan je ook de inwerktijd beïnvloeden. In dit artikel zet onze specialist de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim op een rij.

 

Voordelen van schuimdesinfectie

Steeds vaker maken kwekers gebruik van reiniging- en desinfectiemiddelen in schuimvorm. Het gebruik van schuimdesinfectie heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van vloeibare desinfectiemiddelen:
  • Schuim verlengt de inwerktijd van een reiniging- of desinfectiemiddel en daarmee de effectiviteit van de behandeling, doordat het een veel groter hechtvermogen heeft dan een niet-schuimend middel. Dit hechtvermogen zorgt ervoor dat het product minder snel afvloeit, waardoor schuimontsmetting ook geschikt is voor het reinigen of desinfecteren van verticale oppervlaktes zoals kasgevels.
  • Het kruipende vermogen van schuim zorgt ervoor dat moeilijk te bereiken oppervlaktes, hoeken en kieren behandeld kunnen worden.
  • Schuimontsmetting is een veiligere keuze, omdat er bij het gebruik van schuimontsmetting minder aerosol (kleine vloeistofdruppels) wordt gevormd.

Video: Menno Florades


Verschillende producten voor verschillende toepassingen

Er zijn verschillende producten die in schuimvorm kunnen worden toegepast. Iedere vorm van vervuiling vraagt om een ander product voor reiniging en/of desinfectie. 
  • Voor de reiniging van plantensappen en organische vervuiling gebruik je Menno Hortisept Clean Plus.
  • Voor het bestrijden van algen en bacteriën gebruik je Menno ter forte.
  • Voor brede schuimdesinfectie ter bestrijding van alle plant pathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden gebruik je Menno florades.

Benodigdheden

Schuim- en desinfectie installaties

Om een reinigings- of desinfectiemiddel in schuimvorm toe te passen, kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen: een Menno desinfectiespuit, een schuimpistool of een V1K mobiele reinigingsunit. Welk hulpmiddel je het beste kan gebruiken, is afhankelijk van (de grootte van) het te behandelen oppervlak. 


Schuimvormende technieken

Voor het beste kwaliteit schuim is het noodzakelijk dat er aan een aantal eisen wordt voldaan. De eerste stap is het controleren en eventueel schoonmaken van de tank. In de tank hoort geen restvloeistof te zitten van andere producten, deze kunnen namelijk effect hebben op de pH waarde. De waterkwaliteit heeft ook invloed op het schuim. Maak gebruik van regen- of osmosewater. Wanneer dit niet beschikbaar is, en er gebruik wordt gemaakt van ander water (bijvoorbeeld leidingwater) controleer dan vooraf de pH waarde hiervan. Deze waarde hoort ±pH 6 te zijn, dit kan bereikt worden door (bijv. leidingwater) aan te zuren tot een iets neutralere pH. Dit bespaart op uw productverbruik. Hoe lager de EC (zoutgehalte) hoe beter het schuim. Voor het schuimpistool wordt een druk van de pomp van 30-45 bar aanbevolen. Er hoeft geen schuimvormend middel toegevoegd te worden, de producten Menno Ter Forte, Hortiseptclean PLUS, Menno Florades is van zichzelf schuimvormend bij een voldoende hoge concentratie. Voor Mennno Florades geldt dat de activiteit gewaarborgd is bij een pH van 3,5 – 4. Mocht de pH verhoogt zijn door vervuiling, dan kunt u eenvoudig extra Menno Florades toevoegen tot opnieuw een pH waarde van 3,5-4 bereikt is.

 

___

Kwekerij Reijm, Nieuwekerk
“Effectief schimmelsporen doden met Menno Florades”

Gerbera is een kwetsbaar gewas en schimmels als Verticillium en Fusarium wil je koste wat kost voorkomen. Goede hygiëne helpt kwekers om deze schimmels buiten de deur te houden. De teeltwisseling is het uitgelezen moment om schimmelsporen te doden. Een hele uitdaging aangezien er vaak nog gewas in de kas staat en de leidingen nog worden gebruikt. Gerberakweker Johan Reijm deelt zijn ervaring.


Meer informatie over reiniging en desinfectie met schuim

Heb je vragen over desinfectie met schuim, chemische desinfectie of wil je een advies? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Dirk Timmers, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Specialist HortiHygienz Dirk TimmersOver Dirk Timmers

Dirk Timmers is productspecialist HortiHygienz bij Royal Brinkman. Door de toenemende vraag naar hygiëne maatregelen in de tuinbouw heeft geen dag dezelfde invulling. ‘Het leuke aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene dag ben je in de kas, de andere dag zit je met elkaar op kantoor om een oplossing voor de klant te ontwikkelen. Door deze afwisseling blijft de functie uitdagend. Ik ga dan ook met plezier naar mijn werk!


 

 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

HortiHygienz biedt een totaaloplossing die wereldwijd inzetbaar is. Adviezen en producten worden afgestemd op de risico’s, klantwensen en lokale omstandigheden, waar ook ter wereld. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!


Do not delete this link