Wat zijn de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim?

De voordelen van desinfectie met schuim Bij vloeibare reiniging- en desinfectiemiddelen is de effectiviteit van het product altijd afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Terwijl een teler de concentratie nog kan beïnvloeden, is dit bij de inwerktijd niet het geval. Deze is afhankelijk van de toepassingstechniek en klimaatomstandigheden. Met schuim als reiniging- of desinfectiemethode kan je ook de inwerktijd beïnvloeden. In dit artikel zet onze specialist de voordelen van reiniging en desinfectie met schuim op een rij. 
 

Voordelen van schuim

Steeds vaker maken kwekers gebruik van reiniging- en desinfectiemiddelen in schuimvorm. Het gebruik van schuim heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van vloeibare desinfectiemiddelen:
  • Schuim verlengt de inwerktijd van een reiniging- of desinfectiemiddel en daarmee de effectiviteit van de behandeling, doordat het een veel groter hechtvermogen heeft dan een niet-schuimend middel. Dit hechtvermogen zorgt ervoor dat het product minder snel afvloeit, waardoor schuim ook geschikt is voor het reinigen of desinfecteren van verticale oppervlaktes zoals kasgevels.
  • Het kruipende vermogen van schuim zorgt ervoor dat moeilijk te bereiken oppervlaktes, hoeken en kieren behandeld kunnen worden.
  • Schuim is een veiligere keuze, omdat er bij het gebruik van schuim minder aerosolen (kleine vloeistofdruppels) worden gevormd.

Verschillende producten voor verschillende toepassingen

Er zijn verschillende producten die in schuimvorm kunnen worden toegepast. Iedere vorm van vervuiling vraagt om een ander product voor reiniging en/of desinfectie. 
  • Voor de reiniging van plantensappen en organische vervuiling gebruik je Menno Hortisept Clean Plus.
  • Voor het bestrijden van algen en bacteriën gebruik je Menno ter forte.
  • Voor brede ontsmetting ter bestrijding van alle plant pathogene bacteriën, schimmels, virussen en viroïden gebruik je Menno florades.

Hulpmiddelen voor schuimtoepassingen

Om een reinigings- of desinfectiemiddel in schuimvorm toe te passen, kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen: een Menno desinfectiespuit, een schuimpistool of een V1K mobiele reinigingsunit. Welk hulpmiddel je het beste kan gebruiken, is afhankelijk van (de grootte van) het te behandelen oppervlak. 
Jan-Willem en Jasper
Meer informatie over reiniging en desinfectie met schuim
Voor het gebruik van schuimende reiniging- of desinfectiemiddelen kan je diverse apparaten gebruiken. Heb je hierover vragen, of behoefte aan een advies? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde productvideo's

 

Gerelateerde artikelen

- Handenontsmetting in de tuinbouw
- Hoe voer ik een desinfectiescan uit?
- Hoe start ik hygiënisch mijn nieuwe teelt?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten