Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Spint

Hoe kun je spint bestrijden?

Spint
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 11-02-2021

Spint is een mijt die in veel gewassen voorkomt. De meest voorkomende soort in de tuinbouw is de kasspintmijt of bonenspintmijt Tetranychus urticae. Dit type spint bestrijden is lastig, omdat de plaag zich snel en in grote getale voortplant. Hierdoor kan spint in korte tijd enorm veel schade aanrichten in een gewas, vooral bij warme en droge omstandigheden. De plaag is polyfaag, wat betekent dat hij op meerdere waardplanten voorkomt. Het is daarom van groot belang om spint tijdig te signaleren en bestrijden.


Schadebeeld van spint

Spint beschadigt planten door aan de onderzijde van de bladeren plantensap op te zuigen, met name in de jonge delen van de plant. Hierdoor ontstaan eerst kleine gele vlekken op de bladeren en uiteindelijk kleuren de bladeren zelfs volledig geel. Dit heeft een negatieve invloed op de groei en productie, doordat de plant minder bladgroen ter beschikking heeft. In het ergste geval kan dit er zelfs voor zorgen dat de plant sterft.

Daarnaast zorgt spint ook voor cosmetische schade. Wanneer er zich veel spint in een gewas bevindt, kunnen de insecten de planten volledig bedekken met webben. Deze webben vormen een broedplaats voor de kasspintmijten, waardoor het probleem zich steeds verder uitbreidt.  


Spint signaleren

Het vroegtijdig signaleren van spint is vanwege de snelle voortplanting van groot belang. In de praktijk is dit vaak lastig, omdat de spintmijten zich vooral onder het blad bevinden en ze over het algemeen weinig bewegen. Vaak merk je ze pas op als je webben in het gewas ziet, of als de planten al flink aangetast zijn - wat erop wijst dat de spint al in grote getale aanwezig is in het gewas. 

Een volwassen kasspintmijt
 is ongeveer 0,5 millimeter groot met acht poten. Hij heeft een geel-bruine kleur en aan weerszijden van het lichaam een bruine vlek. Echter is de kleur afhankelijk van de gewassen waarop de spint voorkomt. Bij komkommergewassen is spint vaak geel-bruin, waarbij in tegenstelling tot tomaat de spint rood-bruin is.

Eitjes worden meestal gelegd rondom de nerven van een blad of aan de onderkant van het blad bij de aanhechting van de bladsteel. Vervolgens komen de larven uit. Deze zijn oranjerood van kleur, 0,14 mm lang en ze hebben zes poten.

Spint kent verschillende levensfasen: ei, larve, nymf en volwassen mijt. De temperatuur in de kas bepaalt de duur van een levenscyclus. Indien de temperatuur hoger is dan 30 graden, dan duurt een levenscyclus slechts één week, terwijl bij temperaturen onder de 12 graden de ontwikkeling van spint volledig stil ligt. Bij de overgang naar verschillende stadia blijft er vaak een wit vervellingshuidje achter.


Kasspintmijt of valse spintmijt

Zorg dat je...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link