Hoe kun je spint bestrijden? 

Spintmijt richt veel schade aan in groentegewassen (tomaat, paprika en komkommer) en snijbloemen. De meest voorkomende soort in de tuinbouw is de kasspintmijt (Tetranychus urticae). Deze mijt zuigt plantensappen op, wat leidt tot bladverkleuring en verdroging. Dit vermindert zowel de kwaliteit als de opbrengst van je gewas. Vroege detectie en bestrijding zijn cruciaal. Biologische bestrijding is een mogelijk optie.
Spint
Kees Kouwenhoven
Productspecialist Gewasbescherming | 10 juli 2024 | 8 min. lezen

Spint herkennen

Spintmijt houdt zich schuil aan de onderkant van het blad. Dat maakt herkenning lastig. Vaak merk je ze pas op als je webben in het gewas ziet of als de planten al flink zijn aangetast. In veel gevallen heeft de mijt zich dan al sterk vermenigvuldigd. Je kunt spint herkennen aan: 
  • Grootte: Volwassen mijten zijn ongeveer 0,5 millimeter groot. 
  • Vorm: Volwassen mijten hebben een ovale vorm met acht poten. 
  • Kleur: Volwassen mijten zijn geel-bruin met aan weerszijden van het lichaam een bruine vlek. Bij komkommergewassen zijn ze vaak geel-bruin, terwijl ze bij tomaten rood-bruin zijn. Larven zijn oranjerood van kleur.
  • Voortbeweging/Snelheid: Spintmijten bewegen over het algemeen weinig en bevinden zich vooral aan de onderkant van bladeren. De mijt wil namelijk niet in de zon.
  • Eitjes: Eitjes worden meestal gelegd rondom de nerven van een blad. Of aan de onderkant van het blad bij de aanhechting van de bladsteel. Bij de overgang naar verschillende stadia blijft er vaak een wit vervellingshuidje achter. Dit verklapt hun aanwezigheid.

Levenscyclus spint

De levenscyclus van spint bestaat uit verschillende fasen en wordt sterk beïnvloed door de temperatuur in de kas. Spint gedijt goed in warme en droge omstandigheden. Hieronder een overzicht van de levenscyclus van de kasspintmijt (Tetranychus urticae):
  • Ei: De spintmijten leggen hun eitjes meestal rondom de nerven van een blad of aan de onderkant van het blad bij de aanhechting van de bladsteel. Deze eitjes zijn rond en doorzichtig.
  • Larve: Uit de eitjes komen larven van circa 0,14 millimeter. Ze zijn oranje van kleur. In dit stadium hebben ze zes poten en beginnen ze te voeden op het blad.
  • Nymf: Na de larvefase volgt de nymffase. Hierbij ontwikkelen de mijten acht poten. Bovendien vervellen ze een aantal keren.Tijdens deze fase blijven ze groeien en voeden zich intensief.
  • Volwassen mijt: Na de laatste vervelling worden de nymfen volwassen mijten. Ze zijn ongeveer 0,5 millimeter groot, hebben een ovale vorm en een geelbruine kleur met bruine vlekken aan weerszijden van het lichaam. Ze kunnen zich nu voortplanten en de cyclus opnieuw starten.

Levenscyclus spint sterk afhankelijk van temperatuur

De duur van de levenscyclus is sterk afhankelijk van de temperatuur. Bij temperaturen hoger dan 30 graden Celsius duurt de gehele cyclus slechts één week. Terwijl bij temperaturen onder de 12 graden Celsius de ontwikkeling van spint volledig stil ligt. Bekijk de video hieronder om de levenscyclus van de spint te bekijken.
Video levenscyclus spint

Schade door spint

Spint veroorzaakt aanzienlijke economische schade voor veel telers. Aangetaste gewassen leiden tot verminderde oogstopbrengsten, wat leidt tot minder rendement. Bovendien leidt cosmetische schade en verminderde productkwaliteit tot afkeuring van producten op de markt.

Schadebeeld in het gewas 

Spint beschadigt planten door aan de onderzijde van de bladeren plantensap op te zuigen. Met name in de jonge delen van de plant. Dit heeft een negatieve invloed op de groei en productie. Doordat de plant minder bladgroen ter beschikking heeft, wordt de groei belemmerd en blijven de planten of gewassen kleiner. In het ergste geval kan dit leiden tot afsterven van de plant. Ook brengt spint cosmetische schade. Met name in de sierteelt brengt dit uitdagingen. Bij veel spint bedekt de plaag de planten volledig met webben. Deze webben vormen een broedplaats voor de kasspintmijten, waardoor het probleem zich steeds verder uitbreidt. De symptomen zien er als volgt uit: 
  • Blad: de eerste symptomen zijn kleine gele vlekken op de bladeren (zie foto). Bij ernstige aantasting kleuren de bladeren volledig geel, wat de fotosynthese belemmert. Bij zware aantasting kunnen de bladeren bedekt raken met webben van de spintmijten.
  • Kleur: de spintmijten veroorzaken gele vlekken die zich uiteindelijk over het hele blad kunnen verspreiden. In ernstige gevallen kunnen de bladeren ook bruine vlekken vertonen door necrose. 
  • Oogst: door de beschadiging van de bladeren kan de plant minder energie produceren, wat leidt tot een lagere oogst. Webben en verkleurde bladeren verminderen de kwaliteit van de oogst, wat de marktwaarde verlaagt.
  • Wortels: hoewel spint zich vooral op de bladeren richt, verzwakt het de plant in het algemeen, wat ook de wortelontwikkeling beïnvloedt. Hierdoor neemt de plant minder voedingsstoffen op.

Schade spint leidt tot lagere oogst

Door de beschadiging van de bladeren kan de plant minder energie produceren, wat leidt tot een lagere oogst. Webben en verkleurde bladeren verminderen de kwaliteit van de oogst, wat de marktwaarde verlaagt.
Spint schade op blad
Gele vlekken op bladeren door aantasting spint
Spintmijt webben
Spintschade op tomatenblad

Spintschade komkommer
Zware spintschade op komkommer

Soorten spint

Verschillende soorten spintmijten komen voor in de tuinbouw, waaronder:
  • Kasspintmijt  (Tetranychus urticae) 
  • Valse spintmijt (Tenuipalpidae)
De kasspintmijt wordt vaak verward met de valse spintmijt. De valse spintmijt is afkomstig uit een andere familie, de Tenuipalpidae. Hoewel beide soorten op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen. Het belangrijkste verschil tussen de kasspintmijt en de valse spintmijt is het vlekkenpatroon op het lichaam. De valse spintmijt heeft een donker vlekkenpatroon, terwijl de kasspintmijt slechts twee vlekken op het lichaam heeft. Qua kleur lijken beide mijten op elkaar en variëren van geel tot oranjerood. Hoewel dit verwarring kan veroorzaken, kun je de soorten onderscheiden door goed op het vlekkenpatroon te letten.
Kasspintmijt
Kasspintmijt
Valse spintmijt
Valse spintmijt

Spint bestrijden

Heb je kasspint gesignaleerd in het gewas? Start dan zo snel mogelijk met de bestrijding. Als de plaag nog in een vroeg stadium is, begin dan met het verwijderen van de bladeren waarop spint aanwezig is. Let hierbij goed op dat de spint niet in aanraking komt met 'schone' bladeren. Start daarnaast direct met de inzet van natuurlijke vijanden.

Spint biologisch bestrijden

Met behulp van natuurlijke vijanden zoals roofmijten en galmuggen kun je spint biologisch bestrijden. De meest effectieve natuurlijke vijanden zijn:
  • Phytoseiulus persimilis (PHYTOcontrol): is een zeer efficiënte spintbestrijder. Kan in vrijwel alle teelten worden ingezet. In tomaat heeft de roofmijt moeite in verband met de klierharen. 
  • Amblyseius andersoni (ANDERcontrol): richt zich op verschillende spijtmijten. Het product kan preventief worden ingezet, doordaat de roofmijt lang overleeft zonder prooi.  
  • Neoseiulus californicus (AMBLYCAcontrol en Californiline): bevatten de roofmijt Neoseiulus californicus. De rooftmijt is bestand tegen hoge temperaturen en lage luchtvochtigheden. Het is tevens geschikt voor preventief gebruik.
  • Feltiella acarisuga (Feltiline): bevat de galgmug Feltiella acarisuga. Zet de galmug eenvoudig uit en combineer deze met roofmijt Phytoseiulus persimilis. De gevleugelde galmug is erg mobiel en heeft een goed zoekvermogen. De galgmug bestrijdt spintlarven en ruimt spinthaarden op. 
Tip: Het is belangrijk dat je de natuurlijke vijanden in de ruime omgeving rond aangetaste planten uitzet. Zelfs als je op deze planten nog geen aantasting ziet. Voorkom de snelle verspreiding van spintmijt in het gewas door deze methoden toe te passen.

Spint chemisch bestrijden 

Chemische bestrijding kan effectief worden uitgevoerd met acaricides. Zwavel is een passend bestrijdingsmiddel tegen spint, maar houd er rekening mee dat zwavel het zoekgedrag van galmuggen verstoort. Zet daarom zwavel nooit tegelijk in met galmuggen. Pas de ruimtebehandeling ’s avonds toe, omdat spint dan het meest actief is. In niet-belichte teelten moet je de spuittechniek tijdens de donkere maanden aanpassen. Omdat spint dan overwintert en matig tot niet gevoelig is voor bestrijdingsmiddelen. 

Voor meer informatie over het bestrijden van spint met acariciden, lees dan het volgende artikel. Voor een overzicht per teelt van alle toegelaten middelen om een spintaantasting te bestrijden, kun je gebruikmaken van de Adviesgenerator.
Gerelateerde producten

Spint voorkomen met biologie en chemie 

Het voorkomen van spint is cruciaal om gewasschade te minimaliseren. Een optimale bedrijfshygiëne is van groot belang. Daarnaast is het beheer van het klimaat in je kas belangrijk. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid en vermijd extreme hitte. Voor meer informatie lees dan het artikel 'Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid in de kas? Regelmatig scouten van de onderkant van bladeren helpt bij vroege detectie van spint.

Gebruik natuurlijke vijanden zoals roofmijten (Phytoseiulus persimilis) en galmuggen (Feltiella acarisuga) om de spintpopulatie onder controle te houden. Zorg voor gezonde planten met de juiste bemesting en watergift. Preventieve bespuitingen met zwavel of andere milde acariciden kunnen spint op afstand houden. Maak daarbij gebruik van een geïntegreerde aanpak.
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Kees Kouwenhoven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Ook interessant voor jou

Hoe kun je spint bestrijden? 

Spintmijt richt veel schade aan in groentegewassen (tomaat, paprika en komkommer) en snijbloemen. De meest voorkomende soort in de tuinbouw is de kasspintmijt (Tetranychus urticae). Deze mijt zuigt plantensappen op, wat leidt tot bladverkleuring en verdroging. Dit vermindert zowel de kwaliteit als de opbrengst van je gewas. Vroege detectie en bestrijding zijn cruciaal. Biologische bestrijding is een mogelijk optie.
Zoek in de Kennisbank
Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.
Kees Kouwenhoven
Kees Kouwenhoven
Productspecialist Gewasbescherming | 10 juli 2024 | 8 min. lezen
Deel dit artikel
Spint

Onderwerpen in dit artikel

Spint herkennen

Spintmijt houdt zich schuil aan de onderkant van het blad. Dat maakt herkenning lastig. Vaak merk je ze pas op als je webben in het gewas ziet of als de planten al flink zijn aangetast. In veel gevallen heeft de mijt zich dan al sterk vermenigvuldigd. Je kunt spint herkennen aan: 
  • Grootte: Volwassen mijten zijn ongeveer 0,5 millimeter groot. 
  • Vorm: Volwassen mijten hebben een ovale vorm met acht poten. 
  • Kleur: Volwassen mijten zijn geel-bruin met aan weerszijden van het lichaam een bruine vlek. Bij komkommergewassen zijn ze vaak geel-bruin, terwijl ze bij tomaten rood-bruin zijn. Larven zijn oranjerood van kleur.
  • Voortbeweging/Snelheid: Spintmijten bewegen over het algemeen weinig en bevinden zich vooral aan de onderkant van bladeren. De mijt wil namelijk niet in de zon.
  • Eitjes: Eitjes worden meestal gelegd rondom de nerven van een blad. Of aan de onderkant van het blad bij de aanhechting van de bladsteel. Bij de overgang naar verschillende stadia blijft er vaak een wit vervellingshuidje achter. Dit verklapt hun aanwezigheid.

Levenscyclus spint

De levenscyclus van spint bestaat uit verschillende fasen en wordt sterk beïnvloed door de temperatuur in de kas. Spint gedijt goed in warme en droge omstandigheden. Hieronder een overzicht van de levenscyclus van de kasspintmijt (Tetranychus urticae):
  • Ei: De spintmijten leggen hun eitjes meestal rondom de nerven van een blad of aan de onderkant van het blad bij de aanhechting van de bladsteel. Deze eitjes zijn rond en doorzichtig.
  • Larve: Uit de eitjes komen larven van circa 0,14 millimeter. Ze zijn oranje van kleur. In dit stadium hebben ze zes poten en beginnen ze te voeden op het blad.
  • Nymf: Na de larvefase volgt de nymffase. Hierbij ontwikkelen de mijten acht poten. Bovendien vervellen ze een aantal keren.Tijdens deze fase blijven ze groeien en voeden zich intensief.
  • Volwassen mijt: Na de laatste vervelling worden de nymfen volwassen mijten. Ze zijn ongeveer 0,5 millimeter groot, hebben een ovale vorm en een geelbruine kleur met bruine vlekken aan weerszijden van het lichaam. Ze kunnen zich nu voortplanten en de cyclus opnieuw starten.

Levenscyclus spint sterk afhankelijk van temperatuur

De duur van de levenscyclus is sterk afhankelijk van de temperatuur. Bij temperaturen hoger dan 30 graden Celsius duurt de gehele cyclus slechts één week. Terwijl bij temperaturen onder de 12 graden Celsius de ontwikkeling van spint volledig stil ligt. Bekijk de video hieronder om de levenscyclus van de spint te bekijken.
Video levenscyclus spint

Schade door spint

Spint veroorzaakt aanzienlijke economische schade voor veel telers. Aangetaste gewassen leiden tot verminderde oogstopbrengsten, wat leidt tot minder rendement. Bovendien leidt cosmetische schade en verminderde productkwaliteit tot afkeuring van producten op de markt.

Schadebeeld in het gewas 

Spint beschadigt planten door aan de onderzijde van de bladeren plantensap op te zuigen. Met name in de jonge delen van de plant. Dit heeft een negatieve invloed op de groei en productie. Doordat de plant minder bladgroen ter beschikking heeft, wordt de groei belemmerd en blijven de planten of gewassen kleiner. In het ergste geval kan dit leiden tot afsterven van de plant. Ook brengt spint cosmetische schade. Met name in de sierteelt brengt dit uitdagingen. Bij veel spint bedekt de plaag de planten volledig met webben. Deze webben vormen een broedplaats voor de kasspintmijten, waardoor het probleem zich steeds verder uitbreidt. De symptomen zien er als volgt uit: 
  • Blad: de eerste symptomen zijn kleine gele vlekken op de bladeren (zie foto). Bij ernstige aantasting kleuren de bladeren volledig geel, wat de fotosynthese belemmert. Bij zware aantasting kunnen de bladeren bedekt raken met webben van de spintmijten.
  • Kleur: de spintmijten veroorzaken gele vlekken die zich uiteindelijk over het hele blad kunnen verspreiden. In ernstige gevallen kunnen de bladeren ook bruine vlekken vertonen door necrose. 
  • Oogst: door de beschadiging van de bladeren kan de plant minder energie produceren, wat leidt tot een lagere oogst. Webben en verkleurde bladeren verminderen de kwaliteit van de oogst, wat de marktwaarde verlaagt.
  • Wortels: hoewel spint zich vooral op de bladeren richt, verzwakt het de plant in het algemeen, wat ook de wortelontwikkeling beïnvloedt. Hierdoor neemt de plant minder voedingsstoffen op.

Schade spint leidt tot lagere oogst

Door de beschadiging van de bladeren kan de plant minder energie produceren, wat leidt tot een lagere oogst. Webben en verkleurde bladeren verminderen de kwaliteit van de oogst, wat de marktwaarde verlaagt.
Spint schade op blad
Gele vlekken op bladeren door aantasting spint
Spintmijt webben
Spintschade op tomatenblad

Spintschade komkommer
Zware spintschade op komkommer
Verder lezen?
Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.
Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.

Soorten spint

Verschillende soorten spintmijten komen voor in de tuinbouw, waaronder:
  • Kasspintmijt  (Tetranychus urticae) 
  • Valse spintmijt (Tenuipalpidae)
De kasspintmijt wordt vaak verward met de valse spintmijt. De valse spintmijt is afkomstig uit een andere familie, de Tenuipalpidae. Hoewel beide soorten op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen. Het belangrijkste verschil tussen de kasspintmijt en de valse spintmijt is het vlekkenpatroon op het lichaam. De valse spintmijt heeft een donker vlekkenpatroon, terwijl de kasspintmijt slechts twee vlekken op het lichaam heeft. Qua kleur lijken beide mijten op elkaar en variëren van geel tot oranjerood. Hoewel dit verwarring kan veroorzaken, kun je de soorten onderscheiden door goed op het vlekkenpatroon te letten.
Kasspintmijt
Kasspintmijt
Valse spintmijt
Valse spintmijt

Spint bestrijden

Heb je kasspint gesignaleerd in het gewas? Start dan zo snel mogelijk met de bestrijding. Als de plaag nog in een vroeg stadium is, begin dan met het verwijderen van de bladeren waarop spint aanwezig is. Let hierbij goed op dat de spint niet in aanraking komt met 'schone' bladeren. Start daarnaast direct met de inzet van natuurlijke vijanden.

Spint biologisch bestrijden

Met behulp van natuurlijke vijanden zoals roofmijten en galmuggen kun je spint biologisch bestrijden. De meest effectieve natuurlijke vijanden zijn:
  • Phytoseiulus persimilis (PHYTOcontrol): is een zeer efficiënte spintbestrijder. Kan in vrijwel alle teelten worden ingezet. In tomaat heeft de roofmijt moeite in verband met de klierharen. 
  • Amblyseius andersoni (ANDERcontrol): richt zich op verschillende spijtmijten. Het product kan preventief worden ingezet, doordaat de roofmijt lang overleeft zonder prooi.  
  • Neoseiulus californicus (AMBLYCAcontrol en Californiline): bevatten de roofmijt Neoseiulus californicus. De rooftmijt is bestand tegen hoge temperaturen en lage luchtvochtigheden. Het is tevens geschikt voor preventief gebruik.
  • Feltiella acarisuga (Feltiline): bevat de galgmug Feltiella acarisuga. Zet de galmug eenvoudig uit en combineer deze met roofmijt Phytoseiulus persimilis. De gevleugelde galmug is erg mobiel en heeft een goed zoekvermogen. De galgmug bestrijdt spintlarven en ruimt spinthaarden op. 
Tip: Het is belangrijk dat je de natuurlijke vijanden in de ruime omgeving rond aangetaste planten uitzet. Zelfs als je op deze planten nog geen aantasting ziet. Voorkom de snelle verspreiding van spintmijt in het gewas door deze methoden toe te passen.

Spint chemisch bestrijden 

Chemische bestrijding kan effectief worden uitgevoerd met acaricides. Zwavel is een passend bestrijdingsmiddel tegen spint, maar houd er rekening mee dat zwavel het zoekgedrag van galmuggen verstoort. Zet daarom zwavel nooit tegelijk in met galmuggen. Pas de ruimtebehandeling ’s avonds toe, omdat spint dan het meest actief is. In niet-belichte teelten moet je de spuittechniek tijdens de donkere maanden aanpassen. Omdat spint dan overwintert en matig tot niet gevoelig is voor bestrijdingsmiddelen. 

Voor meer informatie over het bestrijden van spint met acariciden, lees dan het volgende artikel. Voor een overzicht per teelt van alle toegelaten middelen om een spintaantasting te bestrijden, kun je gebruikmaken van de Adviesgenerator.
Gerelateerde producten

Spint voorkomen met biologie en chemie 

Het voorkomen van spint is cruciaal om gewasschade te minimaliseren. Een optimale bedrijfshygiëne is van groot belang. Daarnaast is het beheer van het klimaat in je kas belangrijk. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid en vermijd extreme hitte. Voor meer informatie lees dan het artikel 'Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid in de kas? Regelmatig scouten van de onderkant van bladeren helpt bij vroege detectie van spint.

Gebruik natuurlijke vijanden zoals roofmijten (Phytoseiulus persimilis) en galmuggen (Feltiella acarisuga) om de spintpopulatie onder controle te houden. Zorg voor gezonde planten met de juiste bemesting en watergift. Preventieve bespuitingen met zwavel of andere milde acariciden kunnen spint op afstand houden. Maak daarbij gebruik van een geïntegreerde aanpak.
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Kees Kouwenhoven neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kees Kouwenhoven
Ook interessant voor jou
Hoe kun je valse spintmijt bestrijden?
Valse spintmijt komt wereldwijd voor in veel gewassen. Deze plaag veroorzaakt op verschillende manieren schade aan je gewas. Ontdek hoe je hem signaleert en bestrijdt.
Spint bestrijden in de groenteteelt
Spintbestrijding in de groenteteelt vraagt ook dit jaar weer onze volle aandacht, want het wordt er niet gemakkelijker op met het wegvallen van middelen. Lees hier meer over de bestrijding van spint in de groenteteelt.
Phytoseiulus persimilis als natuurlijke vijand tegen spint
De roofmijt Phytoseiulus persimilis is erg vraatzuchtig en staat daarom bekend als een effectieve natuurlijke bestrijder tegen spint. De effectiviteit van deze roofmijt is bewezen in zowel de groente-, fruit- als sierteelt.