Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat zijn de normen voor residu van gewasbeschermingsmiddelen?

Wat zijn de normen voor residu van gewasbeschermingsmiddelen?

Wat zijn de normen voor residu van gewasbeschermingsmiddelen?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 17-08-2016

Wanneer er op een bedrijf gebruik gemaakt wordt van gewasbeschermingsmiddelen, kan er residu van de gebruikte middelen achterblijven op het behandelde gewas. Dit residu bestaat dan uit resten van een of meerdere gewasbeschermingsmiddelen. Een grote hoeveelheid residu bij groente en fruit kan leiden tot gezondheidsrisico's voor de consument. Daarom zijn er voor levensmiddelen wettelijke residunormen opgesteld om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen.

Maximum Residu Limiet

Een wettelijke residunorm wordt ook wel MRL (Maximum Residu Limiet) genoemd. De Europese Commissie stelt deze waarden vast voor gewasbeschermingsmiddelen op het moment dat ze toegelaten worden. Deze waarden zijn binnen de gehele EU gelijkgesteld om de internationale handel van voedingsmiddelen te vergemakkelijken (op internationaal gebied verschillen de MRL's in de meeste gevallen wel, houd hier rekening mee wanneer je een product exporteert naar een land buiten Europa!). Een overzicht van de Europese MRL's voor werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen is terug te vinden in de EU Pesticiden database.

Controle op MRL

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steekproefsgewijs of glastuinbouwproducten voldoen aan de wettelijke normen. Op deze manier waarborgen zij de voedselveiligheid. Wanneer het residu van gewasbeschermingsmiddelen in of op een product te groot is, dan kan de NVWA ervoor kiezen om het product uit de winkelschappen te laten halen. Hierbij wordt eerst gekeken of bij consumptie van het product de aanvaardbare dagelijkse inname en/of de acute referentie dosis wordt overschreden. Is dit het geval, dan kan de NVWA het product laten terughalen.

Overschrijding van de MRL

Een overschrijding van de MRL betekent overigens niet direct dat het product schadelijk is voor de gezondheid. De MRL is een zeer voorzichtige norm met een grote veiligheidsmarge waarbij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet bereikt kan worden door één product met een te hoge MRL te eten. De achterliggende gedachte hierbij is dat een 'liefhebber' van het product de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet mag overschrijden wanneer hij van een product meer eet dan gemiddeld. Eet een persoon dus één product met te veel residu, dan bereikt hij alsnog niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Residu van gewasbeschermingsmiddelen verminderen

Je kan de hoeveelheid residu van gewasbeschermingsmiddelen op het eindproduct verminderen door zo min mogelijk gebruik te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen en door (indien mogelijk) meer biologische gewasbeschermingsmiddelen en natuurlijke vijanden in te zetten. Ook vermindert de hoeveelheid residu op een product naarmate de tijd tussen de laatste bespuiting en het moment van oogsten langer is.
Vragen over residu van gewasbeschermingsmiddelen

Heb je vragen over residu van gewasbeschermingsmiddelen, of heb je een andere vraag op het gebied van gewasbescherming? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link