-
Een rookkanaal waar witte rook uit komt; je ziet ze in veel industriegebieden, maar ook bij glastuinbouwbedrijven. Om deze rookgassen om te zetten naar schone en onschadelijke stoffen, gebruik je Reduktan.
-
Plantenwortels kunnen voedingselementen alleen opnemen als ze zijn opgelost in het water in de grond of in het substraat. Soms gebeurt dit niet (voldoende), waardoor gebreksverschijnselen ontstaan.
-
De pH-waarde geeft de zuurgraad van water of een substraat aan. Hoe lager de pH, hoe zuurder het water of het substraat. pH is gerelateerd aan een logaritmische waarde, die de concentratie H+ ionen in de oplossing weergeeft.
-
Ketelwaterbehandeling is een belangrijk onderwerp in de glastuinbouw. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen stellen eisen met betrekking tot de behandeling van het water. Maar wat zijn nog meer redenen om aandacht te besteden aan het ketelwater?
-
Steeds meer verzekeringsmaatschappijen stellen eisen aan de waterkwaliteit in WKK-systemen en verwarmingssystemen.De verzekeringsmaatschappij geeft geen uitkering wanneer zij kunnen aantonen dat de waterkwaliteit van het systeem niet volgens de richtlijnen.
-
Voor de ademhaling van plantencellen is het belangrijk dat de wortels voldoende zuurstof bevatten. Deze waarde kan je monitoren door het zuurstofgehalte in de wortels van een plant te meten met behulp van sensoren.
-
Gezonde wortels zijn de basis voor een gezonde plant. Dit verkleint de kans dat deze aangetast worden door schimmels en er wortelrot kan ontstaan. Er zijn verschillende factoren van invloed op de aanwezigheid van schimmels.
-
De belangrijkste reden om in substraatteelten drainwater te lozen, is vaak een overschot aan natrium in het water. Vaak worden meststoffen gezien als de grootste bron van natrium inbreng, maar dit is niet de enige bron.
-
Wanneer meststoffen neerslaan, zijn ze niet meer opneembaar voor de plant. Ook zorgt de neerslag direct voor verstoppingen van filters. Daarom is het belangrijk om neerslag in de mestbak zoveel mogelijk te voorkomen.
-
's Zomers krijgt iedere teler er wel mee te maken: een tekort aan regenwater. Voorkom dit met deze tips voor watermanagement in de (warme) zomermaanden.
-
Iedere teelt is afhankelijk van water. Geschikt water hangt af van de pH-waarde. De pH waarde geeft de zuurgraad aan van een oplossing. Maar hoe controleer je de pH in het water?
-
Een plantsapanalyse biedt inzicht in de daadwerkelijke opname van voedingsstoffen door de plant. Het wordt daarom aangeraden om - afhankelijk van het gewas - om de 2 tot 4 weken een plantsapanalyse te laten uitvoeren.
-
Bij nieuwbouw en/of vergroting van het teeltoppervlakte is het belangrijk om vooraf ook de opslagcapaciteit van de meststoffen op je bedrijf te toetsen. Zo weet je of deze groot genoeg is voor de oppervlakte van je bedrijf.
-
CLP-pictogrammen zijn tekens op de verpakkingen van producten die gevaarlijke stoffen bevatten, zoals meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Zo weet je welke risico’s de producten met zich meebrengen.
-
Veiligheidsbladen zijn onmisbaar. Ze zorgen voor genoeg informatie over een product, waardoor er veilig kan worden gewerkt. Welke onderdelen en afkortingen staan er in een veiligheidsblad?
-
Losinstallaties van vloeibare meststoffen vallen onder de richtlijnen van de PGS 31. In de praktijk betekent dit dat de lospunten bij telers met een vloeibare meststoffeninstallatie aan een aantal eisen moeten voldoen.
-
De pH in een gewas is belangrijk voor een juiste toepassing van meststoffen. Een te hoge of te lage pH zorgt namelijk voor een verminderde opname van bepaalde voedingsstoffen, met mogelijke gebreksverschijnselen tot gevolg.
-
Een opslagplaats met vloeibare meststoffen moet zijn voorzien van een lekbak. Hierin vang je gelekte of gemorste vloeibare meststoffen op, zodat deze niet weg kunnen en hierdoor geen schade kunnen aanrichten aan vloer of gewas.
-
Een Skal certificaat is een certificaat waar ieder bedrijf dat biologische producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat, over moet beschikken.
-
Zodra de zomer in zicht komt, is het raadzaam om het bedrijf voor te bereiden op deze warme periode. Hoge temperaturen en veel zonlicht hebben namelijk invloed op de teelt.
-
Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk.
-
Met een drogestofmeting of gewascheck krijg je inzicht in de opname van elementen en de voedingstoestand van het gewas. Elementen zijn van levensbelang voor gezond gewas.
-
Het klaarmaken van mestbakken vereist veel aandacht. Bij het verkeerd klaarmaken van een mestbak kunnen namelijk problemen ontstaan. In dit artikel vind je een stappenplan voor het aanmaken van de A- of de B-bak.
-
Organische meststoffen zijn volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Hierdoor zijn de duurzaam en milieuvriendelijk. Ook verbeteren ze de gezondheid en conditie van de bodem.
-
Voor de bemesting van een gewas kan je gebruik maken van organische of minerale meststoffen. Beide soorten meststoffen hebben verschillende voor- en nadelen.
-
Bij geblende meststoffen worden verschillende vaste meststoffen door een meststoffenproducent met elkaar gemengd op basis van de wensen van een teler. Op deze manier ontstaat een op maat gemaakte mix.
-
Royal Brinkman biedt een assortiment aan Easygro enkelvoudig wateroplosbare meststoffen en de Easymix sporenmixen met gechelateerde sporenelementen.
-
Soms zijn enkelvoudige meststoffen moeilijker oplosbaar, doordat ze hard worden of gaan klonteren. Dit komt doordat kunstmeststoffen vocht aantrekken. Maar hoe voorkom je dit?
-
Polyfosfaten zijn niet bij iedereen bekend, wanneer we het hebben over bemesting. Maar waarom zijn ook polyfosfaten zeer nuttig en wat is het eigenlijk precies?
-
Calcium (Ca), oftewel kalk is een belangrijk onderdeel van het bemestingsschema in de glastuinbouw. Het toedienen van kalk gaat vaak niet op een optimale wijze. Daarom wordt in dit artikel uitgelegd welke soort kalk wanneer geschikt is.
-
Droogte, als gevolg van warme, droge zomers, komt steeds vaker voor. Hiermee moet rekening worden gehouden in de glastuinbouw. Onze specialisten geven tips.
-
Het gewas groeit ineens een stuk minder hard en er is ineens een roodpaarse verkleuring tussen de nerven van het blad te zien. Het bemestingsschema is op orde, maar wat kan er dan aan de hand zijn?
-
Een juiste opslag van meststoffen is een belangrijk aandachtspunt, want het op een onveilige manier omgaan met deze stoffen kan leiden tot gezondheidsklachten, persoonlijk letsel of zelfs explosiegevaar.
-
Wanneer er aan meststoffen en bemesting wordt gesproken, zal het merendeel denken aan de meest gangbare manier, namelijk bemesting via de wortels van een plant. Echter wordt de opname van voedingsstoffen op deze manier wel eens verhindert.
-
Meststoffen mag je niet zomaar opslaan. De meststoffen opslag, of meststoffenruimte genoemd, moet aan diverse eisen voldoen. Iedere tuinder moet zich hieraan houden.
-
Vloeibare meststoffen zijn onder te verdelen in neutrale, zure en loog producten. Sommige producten mogen niet onverdund met elkaar in aanraking komen, omdat er anders neerslag, gas of warmte ontwikkeling kan ontstaan.
-
Vloeibare meststoffen bieden veel mogelijkheden en voordelen, maar kennen ook meer risico's en gevaren ten opzichte van vaste meststoffen. Bij sommige producten kan een druppel product op de huid al ernstige gevolgen hebben.
-
Wat als je over wilt stappen van vast naar vloeibaar? Dat kan een hoop kosten met zich meebrengen. Met YaraTera Easyfeed wordt de stap van vast naar vloeibaar een stuk laagdrempeliger gemaakt.
-
Voor elke teler is het gemak bij het gebruiken van meststoffen van belang. Vloeibare meststoffen bieden een aantal voordelen t.o.v. vaste meststoffen, waaronder een systeem waarmee het niveau in de bulkvaten wordt gemeten.
-
De afgelopen jaren is het gebruik van vloeibare meststoffen in de tuinbouw sterk toegenomen vanwege de verschillende voordelen. Voor vloeibare meststoffen gelden echter een andere toepassing en werkwijze.
-
Als teler kan je flink besparen wanneer je overstapt op het gebruik van vloeibare meststoffen, oplopend tot wel duizenden euro's per jaar. Het gebruik van vloeibare meststoffen in de glastuinbouw is de laatste jaren dan ook flink toegenomen.
-
Verschillende factoren – waaronder de zuurgraad – zorgen ervoor dat sporenelementen in veel gevallen niet goed opgenomen kunnen worden door een plant. Hierdoor kan een tekort ontstaan.
-
Bemesting van ijzer wordt altijd in chelaatvorm gedoseerd. Reden hiervoor is dat ijzer erg makkelijk neerslaat als het in contact komt met andere elementen. Door een ijzerchelaat te doseren, wordt dit voorkomen.
-
Sporenelementen worden via de voedingsoplossing toegediend aan de plant. Sommige in vaste vorm, andere in vloeibare vorm en sommige kunnen in beide vormen. In dat laatste geval moet je de spoorelementen omrekenen.
-
Sporenelementen kunnen op verschillende manieren aan de plant worden toegediend. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor sulfaten of chelaten, maar wat is het verschil?
-
Meststoffen spelen een grote en cruciale rol in het groeiproces van een plant. Er kan geen teelt succesvol worden onderhouden, zonder het gebruik van meststoffen.
-
Plantweerbaarheid is belangrijk voor een gezonde plantengroei. Ook kan er door meer aandacht aan de weerstand van de plant te schenken, worden gematigd met het gebruik van chemische middelen.
-
De fyllosfeer kan eigenlijk worden omschreven als alle gedeeltes van de plant die zich boven de grond bevinden: de stam, bladeren bloemen, vruchten en zaden.
-
Ook voor het gewas heeft stress een negatieve impact. Maar hoe kan je dat herkennen?
-
In plantenvoeding wordt wel eens gesproken over de zogenoemde ‘missing elements’. Op het gebied van meststoffen, zijn er vele elementen die een voedende waarde voor planten hebben. Deze elementen zijn opgedeeld in hoofd- en sporenelementen. Maar los daarvan zijn er ook nog elementen die niet onder deze categorieën vallen.
-
De komende jaren wordt het assortiment chemische bestrijdingsmiddelen teruggedrongen. Daarom is het van belang om te streven naar een goede plantweerbaarheid.
-
SalicylPuur is een biostimulant dat de wortelontwikkeling verbetert. Een goed wortelstelsel, zorgt voor een betere groei van de plant.
-
Een goede bodemstructuur is van groot belang bij vollegrondteelten. Voor het verbeteren van de bodemstructuur, kan je gebruik maken van wormen.
-
De inzet van rhizobacteriën bij diverse teelten kan de plantengroei stimuleren. Deze wortelbacteriën beschermen de plant onder andere tegen ziekteverwekkers en stikstofbinding.
-
Zeewier, of algen: we kennen dit vooral van de groene wieren die we op het strand aantreffen. Wist je echter dat zeewier heel veel mineralen en hormonen bevat?
-
Het bodemleven is van groot belang bij de teelt van groente- en sierteeltgewassen. Wat er onder de grond gebeurt, heeft namelijk effect op het bovengrondse groeiproces.
-
Waar we vaak schimmels associëren met plantenschade, gaan mycorrhiza een mutualistische samenwerking aan met planten. Maar wat zijn nu de voordelen?
-
Biostimulanten zijn producten die effect hebben op met name de groei en de weerstand van planten. Het gebruik van deze producten heeft meerdere voordelen voor de plant.
-
Plantweerbaarheidsproducten zorgen ervoor dat het natuurlijke afweermechanisme van de plant versterkt, zodat de plant beter reageert op stress situaties en ziektes. Hierdoor kan je het gebruik van chemie beperken.
-
Plantweerbaarheid zorgt ervoor dat het gewas sterker en minder vatbaar is voor stress. Stress bij planten wordt ook veroorzaakt door groeiproblemen in onbelichte teelten.
-
Voor iedere gewassoort is een basis voedingsschema beschikbaar. Vanuit deze basis kun je een aangepast voedingsschema berekenen dat aansluit op de specifieke wensen van jouw gewas.
-
CO2 is - samen met water - het belangrijkste voedingselement voor een plant. Je kan de hoeveelheid CO2 in de kas verhogen door gebruik te maken van de uitlaatgassen van de WKK, of door pure CO2 toe te dienen.
-
Het blauwen van hortensia gebeurt met aluminiumsulfaat. Door de jaren heen is het toevoegen hiervan eenvoudiger en veiliger geworden, maar het oplossen van de vaste vorm is lastig en er blijft vaak residu achter.
-
De belangrijkste reden om in substraatteelten drainwater te lozen, is veelal een te hoog natriumcijfer. De juiste meststoffenkeuze en een speciaal voedingsrecept kunnen helpen dit natriumcijfer te verlagen.
-
Borium (B) draagt bij aan verschillende stofwisselingsprocessen. Het is daarnaast het enige sporenelement waarbij de juiste dosering cruciaal is voor de plant. Erg belangrijk dus om een tekort te voorkomen.
-
Calcium is essentieel voor het groeiproces van de plant. Het is echter geen mobiel element. Hierdoor kan er als gevolg van verschillende factoren een calcium tekort ontstaan.
-
Fosfor (P) is een voedingsnutriënt wat voor energietransport in cellen zorgt, nodig is voor de vorming van knoppen, bloemen en zaden. Daarnaast stimuleert het de wortelgroei en is het een bouwsteen van celwanden.
-
Een ijzertekort ontstaat al vrij snel, omdat het element ijzer niet zo stabiel is in het wortelmilieu of wanneer het in oplossing wordt gebracht. Lastiger om te voorkomen dus.
-
Kalium (K) is heel belangrijk voor de stevigheid en structuur van cellen in de plant. Het zorgt voor een goede regulering van de huidmondjes. Deze openen en sluiten voor de vochthuishouding van de plant; wateropname en verdamping.
-
Koper (Cu) is een onmisbaar element voor het vormen van belangrijke elementen voor een plant, een tekort kan dan ook gevolgen hebben op de plantgroei.
-
Elke plant gebruikt magnesium als bouwsteen. Een bouwsteen voor celwanden, wat voor stevigheid zorgt. Een bouwsteen voor bladgroenkorrels, wat van groot belang is in het proces van fotosynthese. En een bouwsteen voor verschillende enzymen.
-
Mangaan (Mn) is een belangrijk voedingselement wat o.a. bijdraagt aan de fotosynthese, stofwisseling en celding van de plant. Wanneer een plant een tekort heeft aan mangaan, heeft dat effect op de plant.
-
Molybdeen (Mo) is een belangrijk element die bijdraagt aan de groei en stikstofhuishouding van planten.Zonder dit element kan de plant namelijk niet groeien. Maar hoe voorkom je dan precies een tekort?
-
Zwavel (S) is een belangrijke voedingsstof voor de vorming van eiwitten in de plant. Dit heeft niet alleen effect op het bladgroen maar ook op de wortelgroei, maar hoe voorkom je een tekort?
-
In de glastuinbouw wordt vaak gesproken over stikstof als element wat de plant nodig heeft, naast andere hoofd- en sporenelementen. Maar wat doet stikstof precies? In dit artikel geven onze specialisten uitleg.
-
Zink (Zn) is een belangrijk onderdeel voor de vorming van enzymen en groeistoffen. Maar hoe voorkom je zo'n tekort? In dit artikelen vertellen we er meer over.
-
In vrijwel iedere kas kom je er een of zelfs meerdere tegen: een schermdoek. Schermdoeken, of zonwering, hebben meerdere functies.
-
Veel gewassen zijn niet bestand tegen de volle zon of hoge temperaturen. Een krijtmiddel biedt dan uitkomst.
-
Krijtmiddelen verminderen warmte in de kas door het teveel aan zonlicht te reflecteren. Diffuus coatings zijn er daarentegen juist op gericht zoveel mogelijk licht door te laten.
-
Het grote verschil tussen poederkrijten en pastakrijten zit hem in de samenstelling en vorm: pastakrijten zijn vloeibaar en poederkrijten zijn vast. Dit heeft invloed op de slijtvastheid, de toepassing en de prijs van het product.
-
Eigenlijk is er maar één verschil tussen Q3 en Q4 White, namelijk de slijtvastheid bij regen en daarmee de levensduur. Dit verschil zorgt voor duidelijke verschillen in de toepassing, inzet en prijs van beide producten.
-
Sommige teelten vereisen een maximale scherming. Zij verdragen direct zonlicht en hitte heel slecht en moeten daarom bijna het gehele jaar in de schaduw staan. In dat geval kan je Q-black inzetten.
-
Wanneer je alleen de luchttemperatuur meet, heb je geen inzicht in het temperatuurverschil tussen de planttemperatuur en de luchttemperatuur. Het is daarom aan te raden om de planttemperatuur te meten.
-
Alles wat je moet weten om stress en verbranding van je gewas door instraling of hoge temperaturen te voorkomen
-
Diffuus licht is licht dat gelijkmatig wordt verstrooid en verdeeld, waardoor het licht alle kanten op valt en er geen harde schaduwen te zien zijn. Dit kan je creëren met behulp van een diffuus coating.
-
In de tuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van diffuus coatings. Deze coating verstrooit het licht in het gewas en zorgt er op deze manier voor dat een gewas niet beschadigd wordt door een te hoge lichtintensiteit.
-
Ieder gewas heeft een andere licht- en warmtebehoefte. Daarom zijn er verschillende diffuus coatings ontwikkeld die van elkaar verschillen in termen van lichtverspreiding (Haze) en lichtdoorlatendheid (transmissie).
-
Bij het aanbrengen van een diffuus coating moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo voorkom je dat er strepen onder de luchtramen ontstaan en krijg je uiteindelijk een egaal resultaat.
-
Er zijn verschillende soorten schermmiddelen, waaronder Q-Heat en D-Gree. Maar welke gebruik je wanneer? In dit artikel geeft onze specialist uitleg over de producten en welke wanneer ingezet kan worden.
-
De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van diffuus licht. Twee manieren om diffuus licht in de kas te creëren, zijn door het gebruik van diffuus glas of een diffuuscoating. Maar wat is de beste optie voor jouw situatie?
-
Alles wat je moet weten om stress en verbranding van je gewas door instraling of hoge temperaturen te voorkomen
-
Door vervuiling op het glas van het kasdek gaat licht verloren. Dit proberen telers zo veel mogelijk te voorkomen door regelmatig het kasdek te reinigen. Hierbij is het belangrijk dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen treft.
-
Na de zomer moet in het najaar het kasdek weer brandschoon zijn om je gewas maximaal te laten profiteren van het natuurlijke licht. Daarom is het belangrijk om tijdig het krijtmiddel van het kasdek te verwijderen.
-
Licht is van groot belang voor de groei van een gewas. Daarom dien je het glas van de kas regelmatig te reinigen met een glasreiniger.Doe dit op de juiste manier om schade aan het glas te voorkomen.
-
In de glastuinbouw werd en wordt nog steeds gebruik gemaakt van chemische (glas)reinigers, maar langzaam vindt er een verschuiving plaats naar duurzame alternatieven.
-
Zonlicht is onmisbaar voor de ontwikkeling van een gewas. Daarom wil een teler in de meeste gevallen zo veel mogelijk licht in zijn kas verkrijgen. In dit artikel zet onze specialist zijn tips voor optimaal gebruik van zonlicht op een rij.
-
Een voorbehandelingsmiddel voorkomt dat knoppen, blad en bloemen vroegtijdig verwelken en/of uitvallen. Iedere bloem vraagt echter om een ander voorbehandelingsproduct en ander snijbloemenvoedsel.
-
Voorbehandelingsmiddelen, middelen die niet onbekend zijn in de sierteelt. Vaak is het gebruik van bepaalde middelen verplicht voor het aanleveren van de bloemen bij de veiling. Maar waarom is het eigenlijk nog meer van belang om snijbloemen voor te behandelen?
-
Om inzicht te krijgen in de bedrijfsprocessen die invloed hebben op de kwaliteit van de geleverde bloemen, is het voor siertelers mogelijk een bedrijfsaudit te laten uitvoeren.
-
Het kan voorkomen dat de knoppen en bloemen snel uitvallen of dat je een slechte houdbaarheid van bloemen en planten ervaart. Dit komt doordat bloemen en planten vaak gevoelig zijn voor ethyleen, waardoor het schapleven wordt verkort. Met behulp van de toepassing van Ethylene Buster voorkom je dit.
-
Snijbloemenvoeding, voorbehandeling en conditionering: drie manieren om de vitaliteit van bloemen te verbeteren. Hierdoor blijven bloemen langer vers en verbeteren de openingen van knoppen. Wat is het verschil tussen deze drie manieren om de vitaliteit van bloemen te verbeteren?
-
Het gebruik van voorbehandelingsmiddelen heeft twee voordelen: het maakt een langere distributie- en verkoopperiode mogelijk en het zorgt ervoor dat de consument langer plezier heeft van het product, doordat het vaasleven verlengd wordt. Het gebruik van snijbloemenvoedsel verbetert daarnaast het vaasleven.