Shop
Kennisbank
Teeltwisseling
Hogedraadhaken & touw
Hoe kies je de juiste hogedraadhaken?
Hoe kies je de juiste hogedraadhaken?

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 30-03-2022
Hogedraadhaken zijn een belangrijk onderdeel van de teeltwisseling. In veel groentegewassen worden de haken gebruikt om het gewas op de optimale werkhoogte te kunnen brengen en om jonge planten sneller te kunnen aanbinden. De hogedraadhaken kunnen geleverd worden in verschillende formaten, met verschillende soorten touw. In dit artikel helpt onze specialist je bij het kiezen van de juiste hogedraadhaken voor jouw teeltsituatie.
V-haak
De V-haak heeft twee magazijnen touw: het eerste magazijn bevindt zich op de hogedraadhaak en het tweede magazijn (de zelf te bepalen vrije val) is door middel van een elastiekje bijgebonden. Bij het ophangen wordt dit elastiekje losgemaakt, waarna het touw naar beneden valt. De vrije val is op 5cm nauwkeurig uitgevoerd.
O-haak
Ook de O-haak heeft twee magazijnen met een zelf te bepalen vrije val. Bij de O-haak is de vrije val echter niet met een elastiekje bijgebonden, maar is dit magazijn als O-wikkeling ingestoken door het magazijn. Bij het ophangen van deze haak wordt de vrije val in een handbeweging uitgenomen, waarna het touw naar beneden valt. Ook hier is de vrije val op 5cm nauwkeurig uitgevoerd.

De V-haak, O-haak, Easyhook en HD-haak
Easyhook
De Easyhook is een hogedraadhaak met een bundel touw die als een soort paardenstaart bij elkaar zit. Deze hogedraadhaken zijn leverbaar met en zonder vrije val. Tevens kan deze hogedraadhaak gerecycled worden. De haak wordt dan geretourneerd naar de fabrikant, waarna de haak gereinigd, gedesinfecteerd en gegalvaniseerd wordt, zodat deze klaar is om opnieuw gebruikt te worden.
HD-haak
De HD-haak is een hogedraadhaak met slechts één magazijn. Deze hogedraadhaak beschikt niet over een vrije val en wordt meestal later “tussen” de andere haken gehangen voor de dief, waarbij de lengte van het touw naar de dief beperkt is. Alle touw zit hierbij op de haak en moet handmatig tot de juiste lengte worden afgewikkeld bij het ophangen.
Formaten
De hogedraadhaken worden geleverd in drie formaten: het 180mm, het 220mm én het 260mm model.
- De 180mm hogedraadhaak wordt gebruikt in relatief lage kassen, of in langzaam groeiende gewassen.
- De 220mm hogedraadhaak wordt gebruikt in hogere kassen, bij komkommerteelt of bij andere snel groeiende gewassen.
- De 260mm hogedraadhaak wordt gebruikt in hogere kassen en is speciaal ontwikkelt voor de komkommerteelt. Alleen de Easy Hook is in dit formaat verkrijgbaar.
Vrije val meten
De vrije val van een hogedraadhaak meet je voor alle types en maten vanaf de bovenkant van de haak.
Soorten touw
Naast de verschillende formaten, zijn er ook verschillende soorten touw die op de hogedraadhaak gewikkeld kunnen worden. De keuze voor een bepaald soort touw is afhankelijk van het gewas.
Hogedraadhaken configurator
Met de hogedraadhaken configurator breng je eenvoudig al je wensen en behoeftes in kaart. Overzichtelijk voor jou, maar ook voor onze specialist! Op basis van de ingevulde vragenlijst zal hij je vrijblijvend een advies of offerte op maat aanbieden.
Verpakking hogedraadhaken
De hogedraadhaken worden geproduceerd in het buitenland. Om het transport zo goedkoop mogelijk te maken, worden de haken zo efficiënt mogelijk verpakt. Houd hier bij het bestellen van de hogedraadhaken rekening mee, zodat je zeker weet dat je er voldoende bestelt.
Vragen over hogedraadhaken
Heb je vragen over het kiezen van de juiste hogedraadhaken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Over Martin Meuldijk Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'
|