Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Teeltwisseling   Hogedraadhaken & touw   Hoe kies je het juiste touw voor hogedraadhaken?

Hoe kies je het juiste touw voor hogedraadhaken?

touw hogedraadhaken

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 20-09-2019

Naast de verschillende formaten hogedraadhaken, zijn er ook verschillende soorten touw die op de hogedraadhaak gewikkeld kunnen worden. De keuze voor een type touw voor hogedraadhaken wordt bepaald door het gewas, de maximale plantbelasting en de hoeveelheid UV-licht in de kas. Wij helpen je bij het kiezen van het juiste touw voor jouw hogedraadhaken. 


Meest gebruikte soorten touw voor hogedraadhaken

De meest gebruikte soorten touw voor hogedraadhaken zijn:
  • 1/1000 – 1kg is ongeveer 1.000 meter lang
  • 1/1200 – 1kg is ongeveer 1.200 meter lang
  • 1/1500 – 1kg is ongeveer 1.500 meter lang


Advies

Welk touw het meest geschikt is voor jou, is dus afhankelijk van de teelt. De algemene richtlijnen zijn als volgt:
 
1/1000 1/1200 1/1500
Cherrytomaat Vinkje
Vinkje
Trostomaat Vinkje Vinkje
Vleestomaat Vinkje
Komkommer Vinkje
Vinkje
Paprika Vinkje Vinkje
Aubergine Vinkje

Voor het ene gewas is een dikker touw nodig omdat de vruchten zwaar zijn, terwijl bij een ander gewas dunner touw volstaat. Ook is bij het ene gewas de elasticiteit van het touw belangrijker dan bij het andere gewas. Laat je daarom altijd goed adviseren bij het kiezen van het juiste touw, want je wilt natuurlijk niet dat je het verkeerde touw kiest en dat het halverwege de teelt breekt! Onze specialist helpt jou hier graag bij.
 
 

Jute Cordenka touw

Naast het standaard touw voor hogedraadhaken, kun je ook kiezen voor Jute Cordenka touw. Dit jute touw wordt gemaakt van één draad jute en enkele draden cordenka. Het jute touw is vervaardigd van een natuurlijke viscose, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is. Jute Cordenka is alleen mogelijk op V-haken en HD-haken. Het touw heeft een hoge minimale breekkracht, maar deze neemt af tijdens de teelt in de kas. Houd hier dus rekening mee en laat je adviseren.Bio Valent Touw

Je hebt ook nog de keuze uit Bio Valent touw. Dit touw is 100% biologisch composteerbaar en UV resistent. Het touw wordt gemaakt van hoge kwaliteit PLA. Van alle soorten biologisch touw is Bio Valent het sterkst en neemt het veruit het minste vocht op. Hierdoor word de kans op rotting en touwbreuk door schimmels weggenomen. Bio Valent touw is in vergelijking met andere touwen ook nog eens het dunst, waardoor er sprake is van minder lichtverlies in het gewas. Niet geheel onbelangrijk; Bio Valent is het enige biologisch afbreekbare touw dat gebruikt kan worden in combinatie met de arbeidsbesparende O-haak.
  

Kleuren touw

Naast verschillende diktes, kan er ook gekozen worden voor verschillende kleuren touw voor hogedraadhaken. Gekleurd touw wordt voornamelijk gebruikt voor het aanhouden van de extra dief of tussenplanting, zodat dit makkelijk herkend wordt. Het is mogelijk om de haken om en om met verschillende kleuren in één doos te laten leveren.
  

Overzicht touw voor hogedraadhaken

In de volgende tabellen vindt je een overzicht van de verschillende soorten touw voor hogedraadhaken. Klik op de foto om het product te bekijken in de webshop.
 
1/1000 Gewicht/bol kg Kleur
Valent touw 6 kg Wit
Valent groen 6 kg Groen
Valent rood 6 kg Rood
Valent geel 6 kg Geel
 
1/1200 Gewicht/bol kg Kleur
Valent wit 6 kg Wit
Valent groen 6 kg Groen
6 kg Rood
Valent geel 6 kg Geel
 
1/1500 Gewicht/bol kg Kleur
Valent wit 6 kg Wit
Valent groen 6 kg Groen
Valent rood 6 kg Rood
Valent geel 6 kg Geel
Valent blauw 6 kg Blauw
 
Jute touw Gewicht/bol kg Draads Looplengte/kg
4 kg 3 475 meter
4 kg 4 345 meter
4 kg 5 275 meter
4 kg 6 230 meter

Vragen over het touw voor hogedraadhaken

Heb je vragen over het kiezen van het juiste touw voor de hogedraadhaken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link