Wat is het belang van het juiste zuurstofgehalte in de wortels van een plant?

Hoe meet je het zuurstofgehalte in de wortels van een plant?Een goed zuurstofgehalte in het wortelmilieu is belangrijk voor de algehele kwaliteit en water- en nutriëntenopname van de wortels. Daarnaast draagt een goed zuurstofniveau bij aan gezondere wortels, waardoor de plant zich beter kan weren tegen pathogene schimmels. Ondanks dat het belang hiervan vrij duidelijk is, wordt er nog weinig aandacht besteed aan het monitoren en reguleren van het zuurstofgehalte. In dit artikel legt onze specialist uit wat het belang is van het juiste zuurstofgehalte in de wortels van een plant.

Het belang van zuurstof in het wortelmilieu

Voor de ademhaling van plantencellen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is. De verhouding tussen water en lucht in de grond of het substraat is zeer bepalend voor de hoeveelheid zuurstof. De lucht bevat namelijk 21% zuurstof. In water worden zuurstofwaardes gemeten tot ongeveer 12 milligram per liter. Deze opgeloste zuurstofwaarde is van groot belang, omdat de ademhaling van cellen in het celvocht (plasma) plaatsvindt.

Ook uit metingen blijkt dat het zuurstofgehalte zichtbaar effect heeft op de ontwikkeling van de plant. Dit gaat op voor zowel de bladgroei als de ontwikkeling van de wortels. De volgende afbeeldingen laten dit effect duidelijk zien: