Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Technische projecten  Meetapparatuur  Zuurstofgehalte in de wortels


Wat is het belang van het juiste zuurstofgehalte in de wortels van een plant?

Wat is het belang van het juiste zuurstofgehalte in de wortels van een plant?
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 08-12-2018

Een goed zuurstofgehalte in het wortelmilieu is belangrijk voor de algehele kwaliteit en water- en nutriëntenopname van de wortels. Daarnaast draagt een goed zuurstofniveau bij aan gezondere wortels, waardoor de plant zich beter kan weren tegen pathogene schimmels. Ondanks dat het belang hiervan vrij duidelijk is, wordt er nog weinig aandacht besteed aan het monitoren en reguleren van het zuurstofgehalte. In dit artikel legt onze specialist uit wat het belang is van het juiste zuurstofgehalte in de wortels van een plant.

Het belang van zuurstof in het wortelmilieu

Voor de ademhaling van plantencellen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is. De verhouding tussen water en lucht in de grond of het substraat is zeer bepalend voor de hoeveelheid zuurstof. De lucht bevat namelijk 21% zuurstof. In water worden zuurstofwaardes gemeten tot ongeveer 12 milligram per liter. Deze opgeloste zuurstofwaarde is van groot belang, omdat de ademhaling van cellen in het celvocht (plasma) plaatsvindt.

Ook uit metingen blijkt dat het zuurstofgehalte zichtbaar effect heeft op de ontwikkeling van de plant. Dit gaat op voor zowel de bladgroei als de ontwikkeling van de wortels. De volgende afbeeldingen laten dit effect duidelijk zien:

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link