Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Technische projecten  Meetapparatuur  Welke sensoren kan je gebruiken om data te verzamelen ?
 

Welke sensoren kan je gebruiken om data te verzamelen in de tuinbouw?

Welke sensoren kan je gebruiken om data te verzamelen in de tuinbouw?In de tuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van sensoren. Sensoren leveren namelijk waardevolle data die je als teler kan inzetten om je teelt te optimaliseren en zo hogere opbrengsten te behalen. Er zijn verschillende sensoren beschikbaar, elk in te zetten voor het meten van een andere factor. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over de verschillende soorten sensoren en hoe je deze kan inzetten om data te verzamelen. 

Bodemvochtsensor voor potgrond

Een bodemvochtsensor voor potgrond is bedoeld om het volumetrisch watergehalte (VWC) te monitoren. Je kan deze sensoren inzetten voor alle bodemtypen. Met behulp van real-time data van bodemsensoren kan je het irrigatie- en voedingsschema aanpassen. Notificaties geven aan wanneer welk gewas irrigatie of drainage nodig heeft. Zo voorkom je eenvoudig de schadelijke effecten van overbewatering zoals staand water, oververhitting van zouten, wortelrot, schimmel en meeldauw.

Bodemvochtsensor voor substraat

Een bodemvochtsensor voor substraat is ontworpen om de waterhoeveelheid, elektrische geleiding en temperatuur in het substraat te meten. Ook deze sensor biedt data die je kan inzetten om het irrigatie- en voedingsschema aan te passen.

Temperatuursensor

Met een temperatuursensor meet je de oppervlaktetemperatuur van het gewas. Deze temperatuur kan namelijk afwijken van de luchttemperatuur door factoren als een hoge lichtinstraling, koude buitenlucht en de warmte-uitstraling van buizen in de kas, maar kan ook ontstaan in gevallen van lage luchtvochtigheid of veel uitstraling.

De planttemperatuursensor levert real-time data van iedere willekeurige plant, vrucht of blad. Zo kan je met behulp van de sensoren de temperaturen van verschillende kassen vergelijken. Ook ontvang je waarschuwingen zodra de temperatuur stijgt of verder daalt dan de vooraf bepaalde grenzen. Gebruik deze sensoren in combinatie met een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor om het dauwpunt van individuele planten te bepalen.

Temperatuur- en luchtvochtigheidssensor

Een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor registreert real-time granulaire data over omgevingsomstandigheden van verschillende locaties, van kassen tot verzegelde koude opslagcontainers. Stel je parameters in via het ZENSIE dashboard en krijg meldingen zodra de temperatuur of de vochtigheid stijgt of daalt buiten de door jou aangegeven grenzen.

PAR-sensor

Een PAR-sensor meet de lichtsterkte in de kas, oftewel de kracht van het natuurlijke zonlicht. PAR licht is het hoofdbestanddeel voor fotosynthese. Een PAR meting meet het lichtspectrum tussen 400 nanometer en 700 nanometer. Bij invallend zonlicht kan met een PAR meting b.v. de effectiviteit van een krijt- of schermmiddel op het kasdek inzichtelijk worden gemaakt. 

Sensoren


Zuurstofsensor

Een goed zuurstofniveau in het substraat is belangrijk voor de algehele wortelkwaliteit en water- en nutriëntenopname van de wortels. Daarnaast draagt een goed zuurstofniveau bij aan gezondere wortels waardoor de plant zich beter kan weren tegen pathogene schimmels. De watergeefstrategie heeft invloed op deze factoren. Met een zuurstofmeter kan je de hoeveelheid zuurstof in het substraat meten en zo de watergeefstrategie optimaliseren.

Diametersensor

Met een diametersensor is het mogelijk om de diameter in µm van de stengel van de plant te meten. Zo kan je in kaart brengen wat de reactie van de plant is op uitgevoerde acties in de kas (zoals het oogsten, het moment van irrigeren en de status van het schermdoek), of op veranderingen in het klimaat.

Sapstroomsensor

Een sapstroomsensor helpt bij het meten van het watertransport in de stengel van de plant. Zo krijg je met behulp van de sensoren inzicht in de sapstromen van de plant nadat je bijvoorbeeld een aanpassing in het klimaat hebt gedaan.

Pointed microclimate sensor (dauwpunt)

Een Pointed microclimate sensor maakt gebruik van gewastemperatuur in combinatie met temperatuur- en luchtvochtigheidsmetingen om het VPD, dauwpunt, luchtvochtigheid en temperatuur op gewasniveau te bepalen. Met deze sensoren ben je in staat om de verwarmingsbehoeften beter te bepalen, onnodige energie-uitgaven te besparen en het risico op schimmels en ziektes te verlagen.

Chlorofyl fluorescentie sensor

Een chlorofyl fluorescentie sensor biedt inzicht in het rijpheidstadium van vruchten als tomaat, komkommer, paprika of courgette of in de groeikracht van een teelt. De sensoren geven een indicatie van de fotosynthese activiteit in de vrucht of het blad. In combinatie met andere parameters zoals instraling en temperatuur geeft dit richting aan het waarborgen van kwaliteit van vruchten in de keten of het identificeren van groeibeperkende factoren in de teelt. Deze waarde kan bepalend zijn voor het moment van oogsten, verpakken, de duur van opslag en het transport en de uiterste verkoopdatum in bijvoorbeeld supermarkten.

Sensoren


Vragen over het gebruik van sensoren in de tuinbouw
product specialistenHeb je vragen over het gebruik van sensoren in de tuinbouw, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met je accountmanager, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Gerelateerde artikelen
- Hoe gebruik je een optochemische zuurstofsensor?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten
Eef en Ben


Do not delete this link