Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe kies je de juiste watermeter?

Hoe kies je de juiste watermeter?

Hoe kies je de juiste watermeter?
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 08-12-2018

Een watermeter is een meter die registreert hoeveel liter er op een bepaald punt door het leidingsysteem gaat. Telers gebruiken een watermeter om te meten hoeveel water ze richting de plant sturen, maar ook hoeveel water er terugkomt. Er zijn twee soorten watermeters: mechanische en elektronische. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over de verschillende soorten watermeters. 

Mechanische watermeter

Een mechanische watermeter heeft een propeller, ook wel een peddelwiel genoemd. Deze kan werken op basis van twee principes:
  • Het Woltman-principe: hierbij staat de propeller loodrecht op de stromingsrichting van het water. De meter heeft twee magnetische overbrengingen. Hierdoor komen heel weinig onderdelen van de meter in contact met het water, waardoor je weinig last hebt van weerstand en van slijtage. 
  • Het Multi-Jet principe: de propeller van deze watermeter wordt aangedreven voor meerdere waterstralen. Er zit een magnetische overbrenging in de meter van de ronddraaiende propeller naar het droge telwerk. In dit telwerk zitten tandwieltjes die registreren hoeveel water er door de meter gaat. Doordat bij dit principe meer delen van de meter in aanraking komen met het water, is dit type watermeter gevoeliger voor slijtage en heb je meer last van weerstand. 

Een mechanische watermeter kan zijn uitgevoerd met of zonder puls. Een watermeter met puls geeft bij elk x-aantal liters een puls, bijvoorbeeld bij elke 10 of 100 liter. Een meter zonder puls doet dit niet. 

Elektronische watermeter

Elektronische watermeters hebben geen bewegende delen. De meest voorkomende elektronische watermeter is de ultrasone watermeter. Deze meet de hoeveelheid water met behulp van geluidsgolven. Dit type watermeter heeft meerdere voordelen ten opzichte van mechanische watermeters:
  • De meter werkt op basis van sensoren. Hierdoor kan hij twee kanten op meten. 
  • Doordat de meter geen bewegende delen heeft, is er minder sprake van slijtage en daarom van een langere levensduur. 
  • De meter heeft geen peddelwiel of propeller, waardoor er geen weerstand is. Hierdoor raakt de meter veel minder snel vervuild. Hierdoor is dit type watermeter ook geschikt voor drainwater, wat vaak (sterk) vervuild is. 

Toch heeft een ultrasone watermeter ook een nadeel; dit type meter is namelijk gevoelig voor lucht in de leiding. Geluidsgolven gedragen zich in lucht namelijk anders dan in water. Zodra er lucht in de leiding zit, zal de meter stoppen en door het flowalarm zal ook de watergift stoppen. Met name systemen die werken met wateraanzuiging of die een open uitloop in een sloot of silo hebben, heb je vaak te maken met lucht in de leiding. In dat geval kan je beter kiezen voor een mechanische watermeter. Deze stopt namelijk niet wanneer er lucht in de leiding zit; deze geeft alleen een verkeerde meetwaarde aan. 

Capaciteit

Een watermeter heeft een bepaalde capaciteit. Hoeveel capaciteit je nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid water die door de watermeter gaat. Laat je hier altijd goed over adviseren. 

Bron: Revaho



Vragen over het kiezen van een watermeter
Heb je vragen over het kiezen van de juiste watermeter, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua Reijnen via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”






Do not delete this link