Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop Kennisbank Technische projecten  Meetapparatuur  PATS-C

PATS-C: Voor het vroegtijdig detecteren van motten in de tuinbouw

PATS-C new

Geschreven door René Mondt | Laatste update: 19-04-2022

Rupsen zorgen vaak voor veel problemen in de kas. Het vroegtijdig waarnemen van deze plaag is daarom van belang voor een schadevrij gewas. Het PATS-C systeem signaleert automatisch motten. Hierdoor wordt tijdig ingrijpen mogelijk, voordat de plaag uit de hand loopt.

Wat is het PATS-C systeem?

Het PATS-C systeem is een dataverzameltechniek voor het vroegtijdig detecteren van motten in de glastuinbouw met behulp van slimme camera’s.


Hoe werkt PATS-C?

Het PATS-C systeem detecteert motten die in het blikveld van deze slimme camera’s vliegen. Dit doet het systeem op basis van algoritmes. Het PATS-C systeem bestaat uit twee onderdelen, een LED-module die de vliegende motten verlicht en het basisstation die met slimme camera’s de motten vastlegt. De detectie vindt in de nacht plaats, de periode waarin motten zeer actief zijn. Door de koppeling aan een dataregistratietechniek maakt het systeem ‘s morgens automatisch een melding van de aanwezigheid van motten.

In het dashboard laten duidelijke grafieken het aantal gemeten motten op specifieke tijden zien. Geen mot ontsnapt meer aan de aandacht van de teler. Via het dashboard krijgt de teler inzicht in de effectiviteit van de getroffen maatregelen om de plaag onder controle te krijgen want, de plaag is van dag tot dag te volgen. Door meerdere kastjes op te hangen, wordt de aanwezigheid van motten per afdeling duidelijk. Herkenning in een vroegtijdig stadium wordt hierdoor mogelijk, wat cruciaal is om bij een eerste aantasting in te kunnen grijpen. Ook op plekken die voor medewerkers lastig te bereiken zijn wanneer er volvelds wordt geteeld. 


Hoe installeer ik het PATS-C Systeem?

PATS-C is makkelijk te installeren door het zo genoemde plug-and-play systeem. De installatie wordt op locatie door de teler zelf uitgevoerd, in nog geen 20 minuten. Bekijk de video om te zien hoe PATS-C wordt geïnstalleerd.

Gerelateerde producten

Vroegtijdig inzicht in mottenplagen

De vroegtijdige detectie van motten, tot wel 2 weken eerder, met behulp van het PATS-C systeem is een zeer welkom preventief instrument voor het beschermen van het gewas tegen rupsenvraat. Het bestrijden van deze insecten is een steeds lastigere en zeer intensieve taak. Doordat het systeem volledig automatisch werkt wordt er data verzamelt die op afstand te raadplegen is. Zo wordt er op arbeid bespaart en lopen er minder mensen door het gewas, dit in tegenstelling tot wanneer er gebruik wordt gemaakt van vanglampen en feromoon vallen. 


Welke plagen detecteert het PATS-C systeem?

PATS-C detecteert de plaag bij de eerste vlucht en vaak tot twee weken eerder waardoor er minder scout rondes nodig zijn. Met dit systeem detecteer je de volgende plagen:  


Gedurende het gebruik worden de algoritmes steeds slimmer waardoor in de toekomst meer soorten en wellicht ook andere insecten te monitoren zijn.  MyScout integratie

Maak je al gebruik van MyScout; Het online platform voor visualisatie en dataverzameling van ziekten en plagen in de tuinbouw? Dan is het een fijne bijkomstigheid dat het PATS-C systeem integreerbaar is met MyScout. Dat betekent dat alle gegevens van het PATS-C  systeem terug te vinden zijn op het platform van MyScout. Het voordeel is dat je op deze manier op één platform inzicht hebt in alle gegevens op het gebied van ziektes en plagen.Vragen over PATS-C

Heb je vragen over PATS-C, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze specialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link