Hoe voorkom je een ijzer tekort bij planten?

Geschreven door: Han van der Kooij | Laatste update: 20 december 2019
IJzer (Fe) is een essentieel micronutriënt voor elke plant. Zo is het noodzakelijk bij de vorming van bladgroenkorrels, welke een heel belangrijke functie hebben bij het proces van fotosynthese. Daarnaast speelt het element ijzer een cruciale rol bij de ontwikkeling van de groeipunten in de wortels van de plant. IJzer heeft de neiging snel neer te slaan, wat betekent dat de plant niet genoeg ijzer binnen krijgt voor een gezonde groei. In dit artikel geeft onze specialist een aantal tips om een tekort aan ijzer in de plant te voorkomen.
Oorzaken ijzer tekort
Een ijzer tekort ontstaat al vrij snel, omdat het element ijzer niet zo stabiel is in het wortelmilieu of wanneer het in oplossing wordt gebracht. Deze stabiliteit van ijzer is afhankelijk van de pH waarde van de grond, het substraat of het water waar het in terecht komt. Wanneer er een verkeerd soort ijzer aan de plant wordt toegediend, kan dit dus neerslaan.
IJzergebrek komt vooral voor bij een hoge pH van boven de 6,5, maar kan ook ontstaan bij een hoge concentratie aan kalk of fosfaat. Een overmaat aan koper, mangaan, magnesium of zink belemmert de opname aan ijzer, wat kan leiden tot een tekort aan ijzer. Daarnaast zijn de worteltemperatuur en een hoge luchtvochtigheid factoren, die altijd in de gaten moeten worden gehouden om een goede opname van ijzer te kunnen garanderen.
Tot slot, kunnen ijzerchelaten worden afgebroken door UV licht, omdat dit licht alle organische delen doodt.
Gevolgen ijzer tekort
Een tekort aan ijzer kan worden herkend aan het lichtgroen, geel of zelfs wit kleuren van de jonge bladeren of aan het afsterven van bladeren. Een te lage concentratie aan het nutriënt ijzer, kan zorgen voor een verminderde ontwikkeling van het wortelmilieu en groeiremming in de plant.