Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Hoe bereken je een voedingsschema?

Hoe bereken je een voedingsschema?

Hoe bereken je een voedingsschema?
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 24-06-2018

Voor een optimaal teeltresultaat is het van belang dat je gebruik maakt van een voedingsschema dat is afgestemd op de behoeften van het gewas. Voor iedere gewassoort is een basisschema beschikbaar. Vanuit deze basis kunnen onze gewasverzorgingsspecialisten samen met jou, indien nodig, een aangepast voedingsschema berekenen dat aansluit op je specifieke wensen.

Voedingswater bemonsteren

Voor het beste resultaat van het voedingsschema, is het echter van belang dat je regelmatig het voedingswater/substraat bemonstert en dit laat onderzoeken door een laboratorium. Op deze manier kan je controleren of het voedingsschema nog voldoet, of dat er bijgestuurd moet worden. Is dit laatste het geval, dan kunnen de gewasverzorgingsspecialisten van Royal Brinkman je op basis van de analyses adviseren over de benodigde aanpassingen en een nieuw voedingsschema berekenen.

Factoren bij voedingsschema berekenen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het berekenen van een voedingsschema voor een gewas, waaronder temperatuur, lichtintensiteit, kastemperatuur, watergift, etc. Deze factoren zijn constant veranderende waarden. Wij raden daarom aan om (afhankelijk van het type teelt/gewas) het gewas om de 2 tot 4 weken te laten bemonsteren en te laten onderzoeken. Op deze manier kan je zo goed mogelijk inspelen op (kleine) veranderingen in de beïnvloedingsfactoren en zo de verhoudingen tussen de verschillende elementen zo stabiel mogelijk houden. Ook voorkom je hiermee dat je het gewas overvoedt of juist ondervoedt. Dit draagt bij aan een goed teeltresultaat.

Gerelateerde producten


Laat u adviseren

Een voedingsschema berekenen is een precieze klus, waarbij het van het grootste belang is dat er geen fouten gemaakt worden. Een fout in het voedingsschema kan in sommige gevallen namelijk zeer slechte uitwerking hebben op het gewas. Laat je daarom adviseren bij het berekenen van zo'n schema wanneer je twijfelt.Vragen over voedingsschema berekenen
Heb je vragen over het berekenen van een voedingsschema, of wil je een afspraak maken voor een passend advies op basis van de uitslagen van een monster? Neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Jaap Lubbersen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link