Wat zijn de gevolgen van de PGS 31?

Welke gevolgen heeft de PGS 31 voor losinstallaties van vloeibare meststoffen? De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 31) is een nationale richtlijn voor o.a. de opslag van gevaarlijke stoffen in onder- en bovengrondse tankinstallaties. Ook losinstallaties van vloeibare meststoffen vallen onder deze richtlijnen. In de praktijk betekent dit dat de lospunten bij telers met een vloeibare meststoffeninstallatie aan een aantal eisen moeten voldoen. In dit artikel zet onze specialist de belangrijkste punten uit de PGS 31 op een rij.

Doel PGS 31

Maar eerst een korte uitleg over het doel van de PGS 31. Tot voor kort waren er geen standaard richtlijnen voor boven- en ondergrondse opslag van gevaarlijke stoffen in tanks, wat zorgde voor veel onduidelijkheden. De PGS 31 maakt een einde aan deze onduidelijkheden en biedt duidelijke handvatten voor arbeidsveiligheid, milieuveiligheid en brandveiligheid met betrekking tot de opslag van gevaarlijke vloeibare stoffen in één of meerdere tanks.

Eisen lospunten

De PGS 31 heeft, gelijk aan PGS 12, 15 en PGS 23, nog steeds gevolgen voor de lospunten van vloeibare meststoffen. In veel gevallen – met name op bedrijven waar een wat oudere vloeibare meststoffeninstallatie aanwezig is – zal een teler een aantal aanpassingen moeten doen om hieraan te kunnen blijven voldoen. Hieronder staan de eisen uit de PGS 31 op een rij. In onderstaande video licht productspecialist Jaap Lubbersen de eisen ook toe.Ondersteuning van lospunten

In lijn met de PGS 31 moeten lospunten voor en voorbij de knie ondersteund worden, zodat ze niet kunnen afbreken. Tijdens het lossen en bij het doorblazen van de leidingen komt er namelijk veel kracht op de leidingen te staan, waardoor ze op den duur kunnen afbreken. Ook in de breedte moeten de lospunten ondersteund worden en met elkaar in verbinding staan. Op die manier wordt de kracht over de verschillende lospunten verdeeld wanneer je een slang op een van de lospunten aansluit.

Eindkappen

Verder moet elk lospunt voorzien zijn van een eindkap. Deze voorkomt dat de vloeibare meststoffen vanuit de leidingen teruglopen en gaan lekken wanneer de leidingen worden doorgeblazen.

Lekbak

Tot slot moet er om te voldoen aan de PGS 31 een lekbak onder de lospunten staan, zodat hier na het lossen eventuele druppels opgevangen kunnen worden. Op die manier komen de druppels niet op de grond terecht. Hangt het lospunt hoger dan 1 meter boven de grond, vul de lekbak dan met een laagje zand of grind zodat de druppels niet kunnen opspatten en alsnog op de grond of (dam) wand terecht komen
.
Peter en Jaap
Vragen over de PGS 31

Heb je vragen over de PGS 31, of wil je graag een advies over de benodigde aanpassingen voor de lospunten van vloeibare meststoffen op je bedrijf? Neem dan contact op met een van onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Veilig werken met vloeibare meststoffen
- Opslag van (vloeibare) meststoffen
- Gevarensymbolen/CLP-pictogrammen
- De juiste lekbak kiezen
- Overzicht onbedoelde contaminatie
- Hoe pas je vloeibare meststoffen toe?
- Hoe meng ik vloeibare meststoffen?