Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Schermmiddelen    Verschil tussen krijtmiddelen en diffuuscoatings

Wat is het verschil tussen krijtmiddelen en diffuuscoatings?

Wat is het verschil tussen krijtmiddelen en diffuuscoatings?
Geschreven door schermmiddelen specialist | Laatste update: 17-01-2018

Veel gewassen hebben ‘hulp’ nodig in zonnige periodes om sterk en krachtig te blijven groeien. Hoewel zonlicht essentieel is voor de processen in de plant, kan een teveel aan zonlicht in het voorjaar en de zomer bij sommige gewassen echter tot stress en verbranding leiden. Om dit te voorkomen, wordt er tijdens deze periode een krijtmiddel of diffuuscoating op het kasdek aangebracht. Deze middelen zijn erop gericht om licht en warmte uit de kas te weren (krijtmiddel) of juist om zoveel mogelijk verstrooid licht binnen te laten (diffuus coating).


Krijtmiddelen voor reflectie van licht

Krijtmiddelen verminderen warmte in de kas door het teveel aan zonlicht te reflecteren. Dit zorgt voor een stabieler klimaat en voorkomt stress en schade aan vruchten en gewassen door verbranding. Pieken in het kasklimaat worden zo voorkomen en kan er het hele seizoen gerekend worden op een volledige bescherming van het gewas. Krijtmiddelen worden ingezet in gewassen die niet bestand zijn tegen de volle zon of hoge temperaturen.

Krijtmiddelen

Diffuuscoatings voor transmissie van licht

Een diffuuscoating is er juist op gericht zoveel mogelijk licht door te laten (bij regen wordt de coating ook nog eens transparanter).
Verder reflecteert een coating het licht niet, maar verstrooit het licht over een grotere oppervlakte (diffuus licht), waardoor er meer licht tussen en onderin het gewas komt en schaduwwerking van kasopstanden wordt voorkomen. Dit alles zorgt ervoor dat er ‘meer’ licht de kas binnenkomt en benut wordt, wat resulteert in meer groei van het gewas. In de sierteelt zorgt dit voor meer en langere stelen en in de groenteteelt zorgt het voor meer balans en verbetering in de kwaliteit en productie.


Diffuuscoatings

Overzicht verschillen krijtmiddel en diffuuscoating


KrijtmiddelDiffuuscoating
Reflecteert het teveel aan zonlicht door scherming


Voorkomt schaduwwerking door diffusie


Verlaagt de ruimtetemperatuur


Verlaagt de planttemperatuur


Transparanter bij regen
*

Instelbare schermpercentages


Zorgt voor een gelijke temperatuurverdeling in het gewas


* Alleen het krijtmiddel Temperzon T74 heeft deze eigenschapMeer informatie over krijtmiddel en diffuuscoating

Ieder gewas heeft andere behoeftes en vraagt daarom om een andere toepassing. Wil je meer informatie over krijtmiddelen en diffuus coatings, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Do not delete this link