Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Mechanisatie    Hoe werkt een EC-meter?

Hoe werkt een EC-meter?

Hoe werkt een EC meter?
Geschreven door Nanne Bentvelzen | Laatste update: 25-02-2019

EC staat voor electric conductivity, oftewel voor elektrisch geleidingsvermogen. Dit is een maat voor het meten van het zoutgehalte van een oplossing. Er is sprake van elektrische geleiding in een stof wanneer deze zouten bevat. Wanneer je bijvoorbeeld voedingsstoffen (die bestaan uit zouten) toevoegt aan water bij het aanmaken van de mestbak, ontstaat er een bepaalde mate van elektrische geleiding in het water. Hoe meer zouten je toevoegt, hoe hoger de EC wordt. De EC neemt ook toe bij een hogere temperatuur. Met behulp van een EC-meter kan je dit meten.

EC-meting uitvoeren

Een EC-meter bestaat uit twee onderdelen: een meetbeker en de meter zelf. Een meting voer je als volgt uit:
  1. Voor een juiste meting is het van belang dat de beker schoon is. Spoel deze daarom eerst uit met demiwater.
  2. Doe de vloeistof waarvan je de EC wil meten in de meetbeker. Vul de beker tot de rand.
  3. Zet de EC-meter aan.
  4. Laat de meter een aantal minuten in de meetbeker staan. De elektronica in de meter verwerkt de gegevens en past hierop de temperatuurcorrectie toe.
  5. Heb je een EC-meter die geen temperatuurcorrectie uitvoert, zorg dan dat je de EC-meter eerst kalibreert in ijkvloeistof met dezelfde temperatuur als het monster waarvan je de EC wil meten. Lees hier hoe je dit doet.
  6. Lees de waarden af.
  7. Schakel de meter uit en spoel de meetbeker schoon met demiwater.

EC-waardes

Bij het klaarmaken van de mestbak, dien je rekening te houden met de EC-waarden van het water dat je gebruikt. Zo heeft kraanwater bijvoorbeeld een veel hogere EC dan osmosewater. Hieronder vindt je de EC-waarden voor een aantal typen water:
  • Puur water: 0 μS/cm
  • Gedestilleerd water : 1 μS/cm
  • Osmosewater : 20 – 60 μS/cm
  • Regenwater- industrie : 30 - 60 μS/cm
  • Drinkwater: 300 tot 700 μS/cm
  • Zeewater: 54 mS/cm = 54000 μS/cm

Welke EC-waardes je het beste kan nastreven, is afhankelijk van de teelt en van het type substraat of de grondsoort waarop je teelt. Om toch een richtlijn te geven, kan je de volgende waardes aanhouden:

Gietwater
ECBeoordeling
< 0,75Goed
0,75 - 1,50Bruikbaar
1,50 - 2,25Hoog
>2,25Zeer hoog

Voedingsoplossing
ECBeoordeling
< 0,80Laag
0,80 - 1,50Matig
1,50 - 2,50Normaal
2,50 - 3,50Hoog
> 3,50Zeer hoog

Kasgrond
ECBeoordeling
< 1,0Laag
1,00 - 2,00Matig
3,00 - 3,00Normaal
3,00 - 4,00Hoog
> 4,00Zeer hoog



Vragen over een EC-meter
Heb je vragen over het gebruik van een EC-meter, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Nanne Bentvelzen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Nanne BentvelzenOver Nanne Bentvelzen

Nanne Bentvelzen is sinds 2014 werkzaam bij Royal Brinkman als productspecialist mechanisatie en desinfectie. Vanuit zijn rol reist hij de hele wereld rond om telers te adviseren bij vraagstukken op het gebied van automatisering en oplossingen voor bedrijfshygiëne. “Elke dag is weer een verrassing, want je weet nooit helemaal wat je kan verwachten, maar dat is juist het leuke aan het vak!”






Do not delete this link