Shop
Kennisbank
Mechanisatie
Meetapparatuur
Hoe onderhoud je een pH meter?Hoe onderhoud je een pH meter?

Geschreven door Nanne Bentvelzen | Laatste update: 23-07-2018
Met een pH meter kan je de pH van een oplossing bepalen. In de tuinbouw wordt een pH meter vooral gebruikt voor het meten van de pH van de meststoffenoplossing. Hierbij is het heel belangrijk dat de pH meter de juiste waarde aangeeft, want de pH heeft invloed op de mate waarin het gewas de meststoffen opneemt. Om ervoor te zorgen dat een pH meter goed werkt, dien je regelmatig onderhoud aan de pH meter uit te voeren. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.
Onderhoud pH sensor
De pH sensor is een zeer kwetsbaar onderdeel van een pH meter. Omdat dit het deel is van de meter wat de daadwerkelijke meting doet, is onderhoud van groot belang. Zo krijg je niet alleen de beste meetresultaten, maar verleng je ook de levensduur van de pH meter. Houd daarom rekening met de volgende punten:
- Vermijd direct contact met de pH sensor. Dit zorgt namelijk voor beschadiging, waardoor de pH meter een grote afwijking krijgt. Is contact onvermijdelijk, gebruik dan zacht papier om de pH sensor aan te raken (bijvoorbeeld een tissue).
- Spoel de pH sensor na ieder gebruik goed af met gedemineraliseerd water. Vooral wanneer je meet in agressieve stoffen of in oplossingen waarin zich zware metalen of proteïnen bevinden, is dit belangrijk. Op deze manier verwijder je achtergebleven resten van de pH sensor en daarmee verminder je de kans op beschadigingen.
- Bewaar een pH sensor vochtig. Zo voorkom je dat verontreinigingen opdrogen en zich aan de pH sensor hechten. Hiervoor doe je een beetje bewaarvloeistof in de beschermdop. Gebruik nooit leidingwater of gedemineraliseerd water, dit is hier niet geschikt voor.
- Is er toch sprake van verontreiniging, maak de pH sensor dan schoon. Het te gebruiken middel is afhankelijk van de soort vervuiling:
- Algengroei: gebruik een lichte zeepoplossing of alcohol. Dompel de pH sensor niet volledig onder, maar dip hem drie tot vijf centimeter in het middel en laat dit een kwartier weken.
- Vet en olie: gebruik een organisch middel dat mengbaar is met water, bijvoorbeeld aceton. Spoel daarna goed na met gedemineraliseerd water.
- Proteïnen: gebruik een HCL/pepsine oplossing en laat de pH sensor een aantal uur weken en spoel daarna goed met gedemineraliseerd water. - Wanneer metingen onstabiel zijn, dan dien je de pH meter te kalibreren. Hierbij leg je de afwijking van de pH meter vast door de waarden te vergelijken met de waarden volgens de (inter)nationale standaard, zodat je weet hoe groot de afwijking van de pH meter is.
- Wanneer het niet mogelijk is om de pH meter te kalibreren, dan moet de pH sensor vervangen worden. Let er hierbij op dat de connector van de pH meter goed contact maakt en dat de pal op de tester overeenkomt met de gleuf in de pH sensor. Is dit niet het geval, dan zal de pH meter niet (goed) werken. Na het vervangen van de pH sensor dien je de meter te kalibreren.