Shop
Kennisbank
Mechanisatie
Robocar: tips voor gebruik, onderhoud en storingen
Robocar: tips voor gebruik, onderhoud en bij storingen

Geschreven door Frank Schoenmaker | Laatste update: 28-12-2021
De Robocar is een volautomatische elektrotrekker voor intern transport. Dit zorgt voor een arbeidsbesparing, maar dit vraagt wel om een veilige manier van werken. Om de Robocar te laten rijden, is regelmatig onderhoud en het oplossen van storingen van groot belang.
In dit artikel gaan we in op:
Tips voor veilig werken met een Robocar
Hoe onderhoud en repareer je een Robocar?
Hoe los je storingen of problemen met een Robocar op?
In de automatische stand zoekt de Robocar zelf zijn weg over een inductiedraad die in de vloer is gelegd. Dit zorgt voor een arbeidsbesparing, maar dit vraagt wel om een veilige manier van werken. Denk daarom tijdens het werken met een Robocar aan de volgende aandachtspunten:
Veiligheidsmaatregelen voor gebruik
- Lees voor het in gebruik nemen van een Robocar altijd eerst de gebruikershandleiding door en volg de instructies en veiligheidsvoorschriften hieruit op. Een Robocar mag alleen worden bediend door personen van minimaal 18 jaar die een degelijke instructie hebben gekregen en kennis hebben genomen van de gebruikershandleiding, deze volledig begrijpen en zich van de gevaren bewust zijn.
- Al het personeel in het werkgebied van de Robocar dient bekend te zijn met de regels voor de veiligheid en met de veiligheidsvoorzieningen van de Robocar. De werkgever dient te zorgen dat het personeel op de hoogte is van deze veiligheidsvoorzieningen.
- Gebruik deze Robocar uitsluitend voor het doel waarvoor zij is bedoeld en ontworpen. De Robocar mag alleen binnen gebruikt worden, rijdend op vlakke betonnen vloeren welke stroef genoeg zijn om veilig te kunnen rijden en stoppen. Gebruik de Robocar nooit buiten of op de openbare weg.
- In geval van gedemonteerde/geopende bescherm- of afdekkappen mag de Robocar niet worden ingeschakeld. Voor het inschakelen van de Robocar dienen alle bescherm- en afdekkappen weer aangebracht en gesloten te zijn.
- Haal voor gebruik van de Robocar de laadstekker eruit.
Veiligheidsmaatregelen tijdens gebruik
- Overschrijd nooit het maximale trekvermogen van de Robocar.
- Het is niet toegestaan om op de Robocar te staan - zowel tijdens het rijden als bij stilstand.
- Het is verboden de Robocar in onvoldoende verlichte ruimtes te gebruiken!
- Het trekken of duwen van objecten, anders dan de transportwagens bestemd voor de geoogste producten met de Robocar, is verboden.
- Wanneer de sleutel in het slot zit, mag je de Robocar nooit onbeheerd achter laten.
- Voer Robocar nooit in vlakbij kruisingen, splitsingen en deuren in het inductietraject. De Robocar kan dan niet goed worden aangemeld bij de trajectbesturing, wat tot botsingen en andere calamiteiten kan leiden.
- Plaats de Robocar uitsluitend in de juiste rijrichting op het inductietraject voor het automatisch rijden.
- Het is verboden een rijdende Robocar te benaderen, wacht altijd tot de Robocar volledig tot stilstand is gekomen om transportwagens aan of af te koppelen.
- Zorg dat de Robocar vrij is van obstakels tijdens het rijden.
- Houd handen, voeten en benen altijd binnen het frame van de Robocar om het gevaar van beknellen of vastraken te voorkomen.
- Wees extra voorzichtig bij handmatig rijden op hogere snelheid, houd rekening met een langere remweg en matig de snelheid in bochten. Rijd langzaam als de situatie onoverzichtelijk is.
- Wees extra voorzichtig bij het achteruit rijden, rijd langzaam!
- Houd voldoende afstand tot vaste-, en/ of bewegende delen van de kasconstructie en de verwerkingsruimte.
- Bij het werken met de Robocar is het dragen van schoenen met beschermende neuzen (minimaal veiligheidscategorie S1) verplicht.
Veiligheidsmaatregelen na gebruik
Na gebruik dient de Robocar altijd met de sleutelschakelaar en het massaslot te worden uitgeschakeld door deze naar de horizontale stand te draaien.