Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Mechanisatie    Waar moet je op letten bij het kopen van een spuitwagen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een spuitwagen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een spuitwagen?
Geschreven door Frank Schoenmakers | Laatste update: 05-05-2017

Met een spuitwagen kan je eenvoudig en snel een grote kasoppervlakte behandelen. Spuitwagens zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Bij het kopen van een spuitwagen dien je rekening te houden met een aantal zaken, zodat je uiteindelijk de juiste spuitwagen voor jouw situatie kan kiezen en deze kan laten uitrusten met de juiste benodigdheden. Onze specialist zet deze aandachtspunten op een rij.

Oppervlakte van de kas

De oppervlakte van de kas is een belangrijke factor. Hoe groter het aantal hectare waarop je wilt spuiten, hoe meer spuitvloeistof je nodig hebt. Bij grote oppervlaktes kan je het beste kiezen voor een spuitwagen in combinatie met een grote vloeistoftank, want dan hoef je deze minder vaak te vullen met nieuwe spuitvloeistof. De vloeistoftank is verkrijgbaar in diverse groottes, variërend van 60 tot 2000 liter.

Ook speelt de oppervlakte van de kas een rol in de keuze voor een spuitboom of spuitgeweer. Voor grotere oppervlaktes is een spuitboom een goede keus: dit werkt vele male sneller dan een spuitgeweer. Een spuitgeweer is daarentegen juist weer handig bij het spuiten van kleine oppervlaktes of bij precisiewerk.

Hoogte van het gewas

De hoogte van het gewas is vooral van belang wanneer je kiest voor een spuitboom. Een spuitboom is er in twee varianten: een horizontale spuitboom of een verticale spuitboom. Bij een laag gewas werkt een horizontale spuitboom het gemakkelijkst; bij een hoog gewas kan je beter kiezen voor een verticale spuitboom.

Assortiment Empas spuitwagens

  • Video: Maryland Empas spuitwagen


  • Video: Empas Montana spuitwagen


  • Video: Empas spuitwagen


Lengte van de paden en het hoofdpad

Iedere spuitwagen bevat een slang en een haspel. Deze twee factoren zijn van groot belang voor de keuze van de juiste spuitwagen. De lengte van de paden en het hoofdpad bepalen hoeveel meter slang er aan de spuitwagen bevestigd moet worden. En hoeveel meter slang je nodig hebt, bepaalt weer welk haspel je het beste kan kiezen. Zo raden we bij een lange slang een veer- of elektrische haspel aan, terwijl bij korte slangen een handhaspel voldoet.

Spuitvloeistof en druk

Tot slot dien je vooraf te bedenken wat je precies wilt verspuiten met de spuitwagen en onder welke druk dit moet gebeuren, zodat je een spuitwagen kan kiezen die uitgerust is met de juiste pomp. Wil je dikkere vloeistoffen of onkruid- en krijtvloeistoffen spuiten, dan heb je een spuitwagen met een membraampomp nodig. Voor dunnere vloeistoffen of voor behandelingen waarbij hoge druk nodig is, kan je beter kiezen voor een spuitwagen met plunjerpomp. Deze laatste wordt over het algemeen het meest gebruikt in de tuinbouw.Vragen over het kopen van een spuitwagen
Heb je vragen over het kopen van een spuitwagen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Frank Schoenmakers via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link