Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Overige antwoorden   Bedrijfsveiligheid   Brandblussers


Brandblusser kopen | Waar moet je op letten?

brandblusser kiezen
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 06-04-2018

Een brandblusser is een belangrijke voorwaarde voor een veilige werkomgeving. Op een glastuinbouwbedrijf heb je te maken met allerlei verschillende brandbare stoffen die stuk voor stuk een ander brandgedrag kennen. Ga je dus een brandblusser kopen, dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Onze specialist helpt je hierbij.

Brandklasse

Wil je een brandblusser kopen, dan is het eerste waar je op moet letten de brandklasse. Branden worden ingedeeld per brandklasse, geordend naar de aard van de brandende stof(fen). Er bestaan zes brandklassen. Op de brandblusser wordt met een pictogram aangegeven voor welke brandklasse hij geschikt is.
  • Klasse A: geschikt voor het blussen van vaste stoffen.
  • Klasse B: geschikt voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen.
  • Klasse C: geschikt voor het blussen van gassen.
  • Klasse D: geschikt voor het blussen van brandbare metalen.
  • Klasse E: geschikt voor het blussen van elektrische branden.
  • Klasse F: geschikt voor het blussen van zeer hete oliën en vetten.

brandklasse brandblusser

Blusmiddelen

Voor de verschillende soorten branden en brandklassen kunnen er verschillende blusmiddelen gebruikt worden. Niet ieder type blusmiddel is echter geschikt voor elke situatie. Houd hier rekening mee bij het kopen en plaatsen van de brandblusser. Er zijn vier soorten blusmiddelen:
  • Een poederblusser heeft een hoge bluscapaciteit en wordt gebruikt bij branden in klasse A en B en bij gasbranden (klasse C) waarbij nevenschade weinig problemen oplevert. Een poederblusser zorgt bij apparaten namelijk in de meeste gevallen voor grote, vaak onherstelbare schade.
  • Een schuimblusser wordt gebruikt bij brand van vaste stoffen (klasse A), vloeistoffen (klasse B) en elektrische apparatuur onder spanning. Het voordeel van een schuimblusser en opzichte van een poederblusser is dat een poederblusser minder troep geeft en minder schade aanricht aan apparaten. 
  • Een koolzuurblusser of CO2-blusser wordt gebruikt bij vloeistofbranden (klasse B) en beginnende brand van vaste stoffen waarbij nevenschade voorkomen moet worden. Denk hierbij aan brand in kostbare apparatuur of schakelkasten.
  • Een blusdeken wordt gebruik bij kleine beginnende branden en voor het blussen van personen. De deken is gemaakt van niet of zeer slecht brandbaar materiaal.
Let op: blusmiddelen zijn erop gericht om te voorkomen dat er zuurstof bij het vuur kan komen. Wanneer er namelijk geen zuurstof meer bij vuur kan komen, dan zal het vuur doven. Richt de brandblusser daarom niet op de vlammen, maar op het materiaal dat in brand staat, zodat hier geen zuurstof meer bij kan komen en het vuur dus zal doven. 

Brandblusser kopen

Bekijk alle

Verschillende ruimtes

Brandblussers moeten geplaatst worden in verschillende ruimtes: de kantine, het kantoor, het ketelhuis, de verwerkingsruimte, de kas en de opslagruimte voor gewasbeschermingsmiddelen en gevaarlijke stoffen. Op deze manier creëer je de veiligste situatie in geval van brand. Geef met behulp van stickers of borden ook duidelijk aan waar de blusapparatuur zich bevindt.

Zorg er verder voor dat een brandblusser altijd op een droge plek hangt, zodat deze niet kan gaan roesten. Roest kan namelijk invloed hebben op de werking en de houdbaarheid van een brandblusser. 


Blussysteem voor ruimtes met kwetsbare apparatuur

Een brandblusser kan helpen bij het blussen van een brand en zo brandschade voorkomen, maar het blusmiddel kan tegelijkertijd wel zorgen voor (onherstelbare) nevenschade, bijvoorbeeld aan apparatuur. Daarom zijn er speciale blussystemen beschikbaar voor ruimtes met kwetsbare apparatuur, zoals serverruimtes. Zo'n blussysteem werkt op basis van blusgas, wat geen nevenschade veroorzaakt. 


Blussysteem voor industriële acculaders

Er bestaan ook speciale blussystemen voor industriële acculaders. Deze laders worden veelal in de avond of nacht gebruikt om bijvoorbeeld accu’s van vorkheftrucks op te laden. Dit oplaadproces vindt vaak plaats in onbemande ruimtes, waardoor een brand in de acculader niet snel wordt opgemerkt. Een speciaal blussysteem zorgt ervoor dat een eventuele brand veilig wordt geblust met CO2 blusgas en dat de stroom wordt uitgeschakeld. 


Brandblusser controledagen

Een brandblusser gaat - mits onbeschadigd - in principe 20 jaar mee. Toch raden wij aan om brandblussers jaarlijks te laten controleren, zodat je zeker weet dat deze werkt in geval van nood. Je kan hiervoor bij Royal Brinkman terecht tijdens de brandblusser controledagen. Brandblussers krijgen na goedkeuring een controlesticker met een nieuwe datum. Hiermee voldoen ze aan de wettelijk gestelde eisen.
Vragen over brandblussers

Ga je een brandblusser kopen en wil je meer informatie of een advies op maat? Neem dan contact op met  onze productspecialist Martin Meuldijk, of stel je vraag via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'
Do not delete this link