Hoe kies je de juiste brandblusser?

Een brandblusser is een belangrijke voorwaarde voor een veilige werkomgeving. Op een glastuinbouwbedrijf heb je te maken met allerlei verschillende brandbare stoffen die stuk voor stuk een ander brandgedrag kennen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt als je een brandblusser wilt kopen. Onze specialist helpt je hierbij.

Brandklasse

Branden worden ingedeeld per brandklasse, geordend naar de aard van de brandende stof(fen). Er bestaan zes brandklassen. Op de brandblusser wordt met een pictogram aangegeven voor welke brandklasse hij geschikt is.
  • Klasse A: geschikt voor het blussen van vaste stoffen.
  • Klasse B: geschikt voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen.
  • Klasse C: geschikt voor het blussen van gassen.
  • Klasse D: geschikt voor het blussen van brandbare metalen.
  • Klasse E: geschikt voor het blussen van elektrische branden.
  • Klasse F: geschikt voor het blussen van zeer hete oliën en vetten.

brandblusser

Blusmiddelen

Voor de verschillende soorten branden en brandklassen kunnen er verschillende blusmiddelen gebruikt worden. Houd hier rekening mee bij de aanschaf en de plaatsing van de brandblusser. Er zijn vier soorten blusmiddelen:
  • Een schuimblusser wordt gebruikt bij brand van vaste stoffen (klasse A), vloeistoffen (klasse B) en elektrische apparatuur onder spanning.
  • Een poederblusser wordt gebruikt bij branden in klasse A en B en bij gasbranden (klasse C) waarbij nevenschade weinig problemen oplevert.
  • Een koolzuurblusser of CO2-blusser wordt gebruikt bij vloeistofbranden (klasse B) en beginnende brand van vaste stoffen waarbij nevenschade voorkomen moet worden. Denk hierbij aan brand in kostbare apparatuur of schakelkasten.
  • Een blusdeken wordt gebruik bij kleine beginnende branden en voor het blussen van personen. De deken is gemaakt van niet of zeer slecht brandbaar materiaal.
Blusmiddelen zijn erop gericht om te voorkomen dat er zuurstof bij het vuur kan komen. Wanneer er namelijk geen zuurstof meer bij vuur kan komen, dan zal het vuur doven. Richt de brandblusser daarom niet op de vlammen, maar op het materiaal dat in brand staat, zodat hier geen zuurstof meer bij kan komen en het vuur dus zal doven.

Verschillende ruimtes

Brandblussers moeten geplaatst worden in verschillende ruimtes: kantine, kantoor, ketelhuis, verwerkingsruimte, kas en opslagruimte gewasbeschermingsmiddelen en gevaarlijke stoffen. Op deze manier creëer je de veiligste situatie in geval van brand.

Brandblusser controledagen

Wij raden aan om brandblussers jaarlijks te laten controleren. Je kan hiervoor bij Royal Brinkman terecht tijdens de brandblusser controledagen. Brandblussers krijgen na goedkeuring een controlesticker met een nieuwe datum. Hiermee voldoen ze aan de wettelijk gestelde eisen.

Martin en Silvia
Meer informatie over brandblussers

Wil je meer informatie over brandblussers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veilig werken in de glastuinbouw
- Maskers voor adembescherming
- Waarschuwingsborden op het bedrijf
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten