Home ​​​​>​​​​ Knowledge Center​​​​

Hoe kun je als teler voedsel-verspilling tegengaan? 

Voedselverspilling is zonde en vaak te voorkomen. Daarnaast heeft het meer impact op het milieu dan de meeste mensen denken. Zo zouden we veel water besparen en de CO2 uitstoot verminderen als we geen voedsel meer zouden verspillen. Hebben we het over voedselverspilling, dan wordt er vaak eerst naar de consument gewezen. Volgens Milieu Centraal beland zo’n 13% van ons eten namelijk in de afvalbak, wat goed is voor 40 kilo voedsel dat er per persoon per jaar wordt weggegooid. Echter ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij producenten. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Tomaten in de kas
Martin Meuldijk
Productspecialist Teeltwisseling | 04 november 2019 | 3 min. lezen

Voedselverspilling 

De meerderheid van het voedsel dat wordt weggegooid, is vaak onnodig. Doordat de eisen van voedselkwaliteit steeds strenger worden door o.a. de kritische consument, wordt er in Nederland bijvoorbeeld al 12.000 ton aan tomaten weggegooid. Enkel en alleen omdat ze te groot, te klein of beschadigd zijn. Zonde, aangezien de kwaliteit van het product vaak goed is. 

De drie grootste oorzaken 

De vraag is nu natuurlijk: hoe kan het dat er zoveel voedsel wordt verspild? Er zijn drie duidelijke verklaringen voor te vinden:
  1. Mislukte oogst
    Met mislukte oogst bedoelen we niet misvormde of verkleurde producten, maar producten die door bijvoorbeeld warme zomers met extreme droogte niet voldoen aan de eisen van o.a. supermarkten en andere afnemers. Voldoen de producten niet aan de eisen, dan betekent dat geen verkopen. En geen verkopen betekent verlies voor de producent. Vaak proberen producenten via andere wegen van de producten af te komen. Wanneer er geen andere oplossing is, heeft de producent vrijwel geen andere keuze dan de producten weg te gooien. 

  2. Fouten in de productie
    Uiteraard komt het ook regelmatig voor dat producten afgekeurd worden door productiefouten. Onder productiefouten verstaan we producten die niet optimaal zijn qua kleur, vorm of smaak, waardoor ze niet verkocht kunnen worden en dus worden weggegooid. 

  3. Prijs van het product
    De laatste oorzaak waardoor er door producenten veel voedsel wordt weggegooid, is door prijsdalingen. Het komt namelijk vaak genoeg voor – vooral wanneer er meer aanbod dan vraag is – dat de kosten voor het transport hoger zijn dan de uiteindelijke opbrengst. In dat geval draaien producenten verlies en is het voor hen voordelig er om producten weg te gooien. 

Duurzame verpakkingen

Een manier om de voedselverspilling tegen te gaan, is niet alleen door te kijken naar het hergebruiken van voedsel, maar ook naar andere factoren zoals verpakkingen. Ondanks dat er steeds meer wordt gediscussieerd over verpakkingen, is het zo dat een verpakking het product beschermt tegen beschadigingen en het rottingsproces vertraagt, waardoor het product langer houdbaar is. Verpakkingen zijn niet de boosdoener, zolang ze maar gerecycled kunnen worden. Daarom ligt er nog een grote kans bij producten als het gaat om duurzame verpakkingen.  

Het hergebruiken van voedsel 

Een tweede manier om voedselverspilling tegen te gaan, is door een niet-geschikt eindproduct te verwerken tot een ander soort eindproduct. Een manier om bijvoorbeeld misvormd of gescheurd fruit en groente een tweede leven in te blazen, is door gebruik te maken van een droogoven. Een voorbeeld: een tomatenkweker zou tomaten die niet voldoen aan de eisen, en hij normaliter dus weggooit, kunnen drogen met behulp van een droogoven. Met als resultaat gedroogde tomaten, die hij weer kan verkopen.  

Verkopen via verkoopautomaat

Nu is de vraag; hoe verkoop je hergebruikte, misvormde of rijpe voedsel? Een mogelijkheid is om de producten op eigen terrein te verkopen met behulp van een verkoopautomaat. Er bestaan zowel gekoelde als ongekoelde automaten die je naar wens in kunt richten op het soort product. Door de verkoopautomaat op het terrein aan de kant van de weg kunt zetten, is de kans groot dat je het hergebruikte voedsel binnen no time verkoopt.

Futures Choice 

Let's improve together

Duurzaamheid is een continu proces waarin wij ons moeten blijven ontwikkelen. Het is een pad dat Royal Brinkman bewandelt samen met telers, producenten, kennisinstituten, leveranciers, exporteurs, handelaren en afvalverwerkers om te komen tot nieuwe oplossingen. Samen zijn we op weg naar een betere en duurzame toekomst.
Gerelateerde producten
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Martin Meuldijk neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Ook interessant voor jou

Hoe kun je als teler voedselverspilling tegengaan? 

Voedselverspilling is zonde en vaak te voorkomen. Daarnaast heeft het meer impact op het milieu dan de meeste mensen denken. Zo zouden we veel water besparen en de CO2 uitstoot verminderen als we geen voedsel meer zouden verspillen. Hebben we het over voedselverspilling, dan wordt er vaak eerst naar de consument gewezen. Volgens Milieu Centraal beland zo’n 13% van ons eten namelijk in de afvalbak, wat goed is voor 40 kilo voedsel dat er per persoon per jaar wordt weggegooid. Echter ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij producenten. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Zoek in de Kennisbank
​​​​Vind antwoord op je vraag in onze kennisbank. 600+ artikelen, geschreven door onze specialisten.​​​​
Categorieën:
Martin Meuldijk Teeltwisselingsspecialist
Martin Meuldijk
Productspecialist Teeltwisseling | 04 november 2019 | 3 min. lezen
Deel dit artikel
Tomaten in de kas
Onderwerpen in dit artikel

Voedselverspilling 

De meerderheid van het voedsel dat wordt weggegooid, is vaak onnodig. Doordat de eisen van voedselkwaliteit steeds strenger worden door o.a. de kritische consument, wordt er in Nederland bijvoorbeeld al 12.000 ton aan tomaten weggegooid. Enkel en alleen omdat ze te groot, te klein of beschadigd zijn. Zonde, aangezien de kwaliteit van het product vaak goed is. 

De drie grootste oorzaken 

De vraag is nu natuurlijk: hoe kan het dat er zoveel voedsel wordt verspild? Er zijn drie duidelijke verklaringen voor te vinden:
  1. Mislukte oogst
    Met mislukte oogst bedoelen we niet misvormde of verkleurde producten, maar producten die door bijvoorbeeld warme zomers met extreme droogte niet voldoen aan de eisen van o.a. supermarkten en andere afnemers. Voldoen de producten niet aan de eisen, dan betekent dat geen verkopen. En geen verkopen betekent verlies voor de producent. Vaak proberen producenten via andere wegen van de producten af te komen. Wanneer er geen andere oplossing is, heeft de producent vrijwel geen andere keuze dan de producten weg te gooien. 

  2. Fouten in de productie
    Uiteraard komt het ook regelmatig voor dat producten afgekeurd worden door productiefouten. Onder productiefouten verstaan we producten die niet optimaal zijn qua kleur, vorm of smaak, waardoor ze niet verkocht kunnen worden en dus worden weggegooid. 

  3. Prijs van het product
    De laatste oorzaak waardoor er door producenten veel voedsel wordt weggegooid, is door prijsdalingen. Het komt namelijk vaak genoeg voor – vooral wanneer er meer aanbod dan vraag is – dat de kosten voor het transport hoger zijn dan de uiteindelijke opbrengst. In dat geval draaien producenten verlies en is het voor hen voordelig er om producten weg te gooien. 

Duurzame verpakkingen

Een manier om de voedselverspilling tegen te gaan, is niet alleen door te kijken naar het hergebruiken van voedsel, maar ook naar andere factoren zoals verpakkingen. Ondanks dat er steeds meer wordt gediscussieerd over verpakkingen, is het zo dat een verpakking het product beschermt tegen beschadigingen en het rottingsproces vertraagt, waardoor het product langer houdbaar is. Verpakkingen zijn niet de boosdoener, zolang ze maar gerecycled kunnen worden. Daarom ligt er nog een grote kans bij producten als het gaat om duurzame verpakkingen.  

Het hergebruiken van voedsel 

Een tweede manier om voedselverspilling tegen te gaan, is door een niet-geschikt eindproduct te verwerken tot een ander soort eindproduct. Een manier om bijvoorbeeld misvormd of gescheurd fruit en groente een tweede leven in te blazen, is door gebruik te maken van een droogoven. Een voorbeeld: een tomatenkweker zou tomaten die niet voldoen aan de eisen, en hij normaliter dus weggooit, kunnen drogen met behulp van een droogoven. Met als resultaat gedroogde tomaten, die hij weer kan verkopen.  

Verkopen via verkoopautomaat

Nu is de vraag; hoe verkoop je hergebruikte, misvormde of rijpe voedsel? Een mogelijkheid is om de producten op eigen terrein te verkopen met behulp van een verkoopautomaat. Er bestaan zowel gekoelde als ongekoelde automaten die je naar wens in kunt richten op het soort product. Door de verkoopautomaat op het terrein aan de kant van de weg kunt zetten, is de kans groot dat je het hergebruikte voedsel binnen no time verkoopt.

Futures Choice 

Let's improve together

Duurzaamheid is een continu proces waarin wij ons moeten blijven ontwikkelen. Het is een pad dat Royal Brinkman bewandelt samen met telers, producenten, kennisinstituten, leveranciers, exporteurs, handelaren en afvalverwerkers om te komen tot nieuwe oplossingen. Samen zijn we op weg naar een betere en duurzame toekomst.
Gerelateerde producten
Contactformulier
Staat je antwoord er niet bij? Vul het contactformulier in en Martin Meuldijk neemt contact met je op. Op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Productspecialist Martin Meuldijk
Ook interessant voor jou
De risico’s in de glastuinbouw
Binnen de glastuinbouw zijn er veel ontwikkelingen te zien. Naast nieuwe innovatieve oplossingen die zorgen voor kansen binnen de sector, zijn er ook risicovolle ontwikkelingen te zien waar de Nederlandse teler rekening mee dient te houden.
Wat houdt HACCP in?
HACCP-richtlijnen helpen bij het waarborgen van de voedselveiligheid door de risico’s in het productieproces in kaart te brengen.
On the way to PlanetProof keurmerk
Duurzaamheid en je steentje bijdragen aan een beter milieu wordt steeds belangrijk, ook binnen de tuinbouw.