Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Tips voor het beperken van stormschade aan de kas

Tips voor het beperken van stormschade aan de kas

Tips voor het beperken van stormschade aan de kas
Laatste update: 26-08-2020

Een storm kan enorme schade aanrichten op glastuinbouwbedrijven. De kosten van zo’n stormschade kunnen voor een bedrijf oplopen in de honderdduizenden euro’s – er ontstaat immers niet alleen ruitschade; ook een deel van het gewas en de eventuele oogst gaat hierdoor verloren. Daarom is het zaak om maatregelen te nemen wanneer er een storm op komst is. Op deze manier kan je de kans op stormschade aan een kas verkleinen. In dit artikel zetten onze specialisten hun tips voor het beperken van stormschade in de tuinbouw op een rij.


Maatregelen voorafgaand aan een storm

 • Ruim fust en losse onderdelen buiten op, zodat deze niet tegen het glas aan kunnen waaien.
 • Sluit de kasramen alvast zo ver mogelijk. De planten worden dan nog genoeg geventileerd, maar wanneer de storm ineens opsteekt, kost het zo min mogelijk tijd om de ramen volledig te sluiten.
 • Is er een scherminstallatie aanwezig in de kas, zet deze dan open. Mocht er toch stormschade ontstaan, dan raakt het doek niet beschadigd door het vallende glas.
 • Zorg dat medewerkers goed geïnstrueerd zijn en weten wat zij moeten doen in geval van calamiteiten: wie zijn de BVH’ers, waar hangen verbandtrommels en brandblusmiddelen en wat zijn de vluchtwegen?
 • Zorg voor voldoende glasvoorraad en noodreparatiesets. Mocht de storm toch schade aanrichten, dan kunt u snel handelen. Zorg ook dat de voorraad gehard glas de volgende verdeling heeft: 70% hoofdraam, 15% luchtraam en 15% onder luchtraam.

Maatregelen tijdens een storm

 • Het belangrijkste is de veiligheid van medewerkers! Zorg er dus voor dat iedereen zo snel mogelijk wordt gewaarschuwd, zodat ze direct de kas kunnen verlaten.
 • Sluit bij windkracht 8 of hoger de luchtramen volledig als er nog geen schade is opgetreden aan de kas. Is er wel al schade ontstaan, dan moet er juist gelucht worden om overdruk te voorkomen. Zet in dit geval de kasramen aan de luwzijde op een kier van maximaal 5 centimeter. (Let op: bij kleinere kassen lukt dit vaak niet vanwege de inrichting van de luchtingsafdelingen. Houd in dit geval de ramen volledig gesloten). 
 • Pas de kastemperatuur aan. Door de gesloten luchtramen is er minder of geen sprake van ventilatie. Houd hier rekening mee zodat er geen schade aan het gewas ontstaat door een te hoge temperatuur. Breng ook de gasleverancier op de hoogte van een lager gasverbruik en beroep je hierbij op overmacht.

Maatregelen na een storm

 • Ook na afloop van een storm geldt: veiligheid staat op een! Betreed de kas daarom alleen als het risico niet te groot is en als je een veiligheidshelm, -bril, -schoenen, en –handschoenen draagt.
 • Breng na een storm zo snel mogelijk in kaart of er sprake is van schade en wat de omvang van deze schade is. Maak ook foto's van de ontstane stormschade.

Tips bij stormschade

Zelfs wanneer je alle bovenstaande maatregelen treft, kan er toch stormschade ontstaan. Is dit het geval, houd dan rekening met het volgende:
 • Is er sprake van schade, meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeringsmaatschappij.
 • Neem ook direct contact op met een kasbeglazer, zodat deze de schade op korte termijn kan herstellen.
 • Markeer de plekken waar je stormschade vaststelt. Dit versnelt de herstelwerkzaamheden en zorgt er achteraf voor dat er bij het oogsten van gewas rekening gehouden kan worden met de voedselveiligheid.
 • Probeer het kasklimaat zo snel en zo goed mogelijk te herstellen door de schade waar mogelijk (provisorisch) te herstellen. Ook kan je de scherminstallatie sluiten om zo veel mogelijk warmte binnen te houden en kan je extra stoken in de kas. Kies je voor dit laatste, laat dit dan weten aan de gasleverancier en beroep je op overmacht.
 • Controleer de staat van de aanwezige natuurlijke vijanden in het gewas. Zijn deze zwaar verzwakt, dan is het zaak om zo snel mogelijk nieuw product uit te zetten. Bepaal ook of het nodig is om gewasbeschermingsmiddelen in te zetten, bijvoorbeeld wanneer een verstoorde plantbalans kan leiden tot wortelziektes.

Crisisdraaiboek

Naar aanleiding van het noodweer in juni 2016 in Zuidoost Brabant en de grote stormschade die hierdoor ontstond, heeft ZLTO een crisisdraaiboek opgesteld met daarin handvatten, tips en tricks over wat te doen bij een soortgelijke crisis. Bekijk dit document hier

Benodigde productenVragen over het beperken van stormschade in de tuinbouw

Heb je vragen over het beperken van stormschade in de tuinbouw, of wil je een advies op maat? Vul dan onderstaande contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Do not delete this link