Shop  Kennisbank  Technische projecten  PVC & PE  PVC vervangen


Hoe vervang je PVC buizen en hulpstukken?

Vervangen van PVC buizen en hulpstukkenPVC buizen en hulpstukken
worden - mede dankzij de hoge chemische bestendigheid en sterkheid van het materiaal - gebruikt voor allerlei soorten installaties in de tuinbouw en zijn daarom onmisbaar in deze sector. Ondanks dat PVC een sterk materiaal is, kan het voorkomen dat een buis of hulpstuk vervangen moet worden. In dit artikel geven onze specialisten uitleg over het vervangen van PVC buizen en hulpstukken.

Het verschil tussen PVC-C en PVC-U

Wanneer je buizen of hulpstukken moet vervangen, is het belangrijk dat je een onderdeel van het juiste materiaal gebruikt. Er zijn twee soorten PVC materiaal: PVC-C en PVC-U. Deze materialen zijn beide sterk en vormvast. Toch bestaan er ook een belangrijk verschillen, namelijk de temperatuurbestendigheid, chemische resistentie en ontvlambaarheid.
 • Temperatuurbestendigheid: naarmate de temperatuur van PVC stijgt, nemen de sterkte en stijfheid van het materiaal af. PVC-C is beter bestand tegen hogere temperaturen, doordat dit materiaal is nagechloreerd. De extra chlooratomen maken PVC-C bestand tegen temperaturen tot 100°C. PVC-U is daarentegen minder bestand tegen hoge temperaturen en kan het beste gebruikt worden bij temperaturen tot 45°C.
 • Chemische resistentie: PVC is bestendig tegen de meeste zuren, zoutoplossingen, in water oplosbare verbindingen en logen. PVC-C heeft echter een betere chemische resistentie dan PVC-U.
  Let op: PVC is niet bestand tegen aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen. Specifieker: vermijd contact met aceton, azijnzuur, benzeen, benzol, broom, chloor, chloroform, ether, naftaleen, oleum, salpeterzuur, tolueen, tetrachlooretheen, trichlooretheen, xyleen en zwavelzuur.
 • Ontvlambaarheid: PVC is heel moeilijk brandbaar en is daarnaast zelfdovend. Deze eigenschappen zijn bij PVC-C nog sterker aanwezig.

Aandachtspunten bij vervangen van PVC buizen en hulpstukken

 • Controleer buizen en hulpstukken van tevoren altijd goed op scheurtjes of andere onvolkomenheden om lekkage op een later moment te voorkomen.
 • Gebruik nooit materiaal met uiterlijke afwijkingen of materiaal dat niet goed past.
 • Wanneer een PVC buis ingekort moet worden, kan je het beste gebruik maken van een elektrische zaag of handzaag. Braam het uiteinde vervolgens af met een spons of schuurpapier.
 • Teken van tevoren altijd de insteeklengte van een hulpstuk op de buis, zodat je er zeker van bent dat je het hulpstuk tijdens het lijmen ver genoeg op de buis monteert.
 • Reinig het materiaal voor het bevestigen met een reinigings- en ontvettingsmiddel, zodat het vetvrij is en de lijm goed pakt.
 • Breng lijm aan op het vaste deel/de vaste delen van de leiding en draai de buis of het hulpstuk direct in de goede positie. De lijm droogt namelijk snel! Verwijder overtollige lijm ook zo snel mogelijk met een vliespoetsdoek.
 • Gebruik altijd de juiste PVC lijm om onderdelen aan elkaar te bevestigen. Gebruik voor persleidingen een dikke lijm en voor afvoerpijp een dunne lijm.
 • Wanneer je bepaalde hulpstukken met een manchet aan elkaar dient te bevestigen, kan je gebruik maken van zuurvrije vaseline. Door de rubbers in te smeren, glijdt de manchet makkelijker over de PVC pijp heen.
 • De verbindingen van de PVC buizen en de manier van ophangen of ingraven bepalen voor een groot gedeelte de totale sterkte van de installatie. Houd je je niet aan deze voorschriften, dan kan dat een ernstige verzwakking van de installatie veroorzaken. Bij de verwerking van de PVC buizen dien je op de hoogte te zijn van zowel de installatievoorschriften, als van de lokale bepalingen.
 • Bij ondergrondse toepassing dient de grond vrij van stenen en van mogelijke verzakkingen te zijn. Gebruik zo nodig aanvulzand en zorg voor een gelijkmatige verdichting rond de buis. Voor toepassingen in zachte gronden wordt een zwaardere drukklasse geadviseerd.
 • Onder de +5°C moeten transport, handling en verwerking voorzichtig gebeuren (lijmen wordt afgeraden) en onder de -5°C moeten transport en handling worden voorkomen.
 • Heb je PVC hulpstukken besteld, maar ga je deze niet gelijk gebruiken, sla ze dan op in een droge ruimte met zo min mogelijk zonlicht, hoge temperaturen en temperatuurwisselingen. Zorg ook dat de PVC hulpstukken niet verontreinigd raken.
Eef en Ben
Vragen over vervangen van PVC buizen en hulpstukken

Heb je vragen over het vervangen van PVC buizen en hulpstukken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Waarom is onderhoud & inspectie belangrijk?
- Hoe stel ik een controleschema voor mijn machines en installaties op?
- Welke soorten PVC hulpstukken zijn er?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten