Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Teeltwisseling  Folies, doeken, zeilen & slangen  Hoe moet je AC-folie intrekken?

Hoe moet je AC-folie intrekken?

AC-folie in kas
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 20-01-2017

AC-folie
staat voor anticondensfolie. Dit is behandeld folie waardoor de ontstane condens uitvloeit over het oppervlak. Het vocht hecht zich aan het folie, waardoor er nauwelijks druppels ontstaan en er dus ook geen druppels op het gewas terecht kunnen komen. De laatste jaren wordt er in de groenteteelt steeds meer gebruik van gemaakt bij de start van de teelt, om ervoor te zorgen dat er een warmer kasklimaat ontstaat voor de jonge planten. Het folie zorgt namelijk voor minder lichtverlies dan beweegbaar doekscherm. Bij het aanschaffen en intrekken van AC-folie dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Onze specialist zet deze aandachtspunten voor je op een rij.


Gewenste breedte bepalen

De eerste stap bij het aanschaffen van AC-folie, is het bepalen van de gewenste breedte van het materiaal. Dit is afhankelijk van de kasmaat. De rollen AC-folie kunnen worden geleverd in verschillende standaardbreedtes: 175 – 200 – 250 – 330 – 350 – 425 – 480 – 530 – 580 – 680cm. Houd er rekening mee dat er altijd een kleine overlap tussen de verschillende banen moet zitten, zodat je het folie later aan elkaar kunt nieten. Zorg daarom dat je aan beide zijdes minimaal 5-10 centimeter overhoudt. Vergeet ook niet om de afhang voor langs de gevel mee te bestellen. Houd hiervoor 2 meter aan iedere zijde van de kas aan.


Perforatie

Naarmate een gewas groter groeit, ontstaat er meer vocht in het gewas. Om ervoor te zorgen dat dit vocht genoeg afgevoerd kan worden, is het aan te raden om het materiaal van genoeg perforaties te laten voorzien. Voor tomaat wordt vaak een ponspatroon van 5 x 5 centimeter aangehouden. Voor paprika en komkommer is dit meestal 10 x 10 centimeter. Ook kan je kiezen voor folie met een variabel ponspatroon.

Om meer warmte vast te houden langs de koude gevels, kan je ervoor kiezen om op de eerste en laatste 10 meter van een baan geen perforatie te laten aanbrengen. Voor een advies op maat kan je uiteraard terecht bij onze specialist.


Voldoende doorhang

Het AC-folie moet voldoende doorhangen op het punt tussen de buis, zodat de condensdruppels op het laagste punt van het folie (dus tussen de buis) naar beneden kunnen vallen en niet op het gewas terecht komen. Breng hiervoor gewasdraden aan boven de teeltgoot, op de onderste tralielegger. Zorg dat het materiaal ongeveer iedere 160 centimeter kan rusten op een dradenbed.


Het juiste touw

Wanneer je het AC-folie gaat intrekken, is het belangrijk dat je gebruik maakt van het juiste touw. Bij het intrekken van het AC-folie wordt er een enorme kracht uitgeoefend op het touw. Daarom dien je dik en sterk touw met een hoge breekkracht te gebruiken. Een touwsoort dat hier zeer geschikt voor is, is Gripolene. Zorg ook dat je het touw goed vastbindt aan het folie. Rol het folie in een trechter en bind het touw er daarna stevig omheen, zodat dit tijdens het trekken niet kan losschieten.


Enkelzijdig of dubbelzijdig AC-folie

Als je gebruik maakt van enkelzijdig AC-folie, is het ook belangrijk dat je goed kijkt hoe je het materiaal intrekt. De zijde met AC-werking moet aan de onderzijde zitten. Wanneer je dubbelzijdig AC-folie gebruikt, hoef je hier niet op te letten: dan hebben beide zijdes van het materiaal een AC-werking.


AC-folie intrekken

De eerste keer dat je AC-folie gaat intrekken, maak je gebruik van een buisrailwagen om het materiaal over de gewasdraden heen te leggen. Maak in dit geval ook een touw aan het uiteinde van het folie vast. Wanneer je het folie na een aantal maanden verwijdert, trek je het touw dan automatisch over de gewasdraden heen, waardoor je de volgende keer geen buisrailwagen nodig hebt en het materiaal eenvoudiger kan intrekken.


 

___

Whitepaper: 'Teeltwisseling: schoon eindigen, schoon beginnen'

Teeltwisseling

Voorkom achtergebleven ziektes en plagen in je nieuwe gewas met een hygiënische teeltwisseling. Volg het stappenplan boordevol tips, zodat je precies weet wat je moet doen tijdens deze hectische periode. Zo hoef je achteraf niet onnodig bij te sturen met bestrijdingsmiddelen. 

Download


Handmatig of machinaal intrekken

Het intrekken van AC-folie kan zowel handmatig als machinaal. Het handmatig intrekken van AC-folie is echter wel een heel zware en arbeidsintensieve klus. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om het materiaal machinaal aan te brengen.

Video's


Nieten

Nadat je het folie hebt ingetrokken, niet je het AC-folie aan elkaar. Door de banen om de meter aan elkaar vast te nieten, voorkom je dat er koude lucht onder het materiaal kan komen en dat er kouval ontstaat. Houd bij het vastnieten de eerder genoemde overlap van 5-10 centimeter aan. Voor het nieten kan je gebruik maken van een eenvoudige nietmachine.

Benodigdheden

Vragen over AC-folie intrekken

Heb je vragen over het intrekken van AC-folie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link