Hoe moet je AC-folie intrekken?

Hoe kan je AC-folie intrekken?AC-folie staat voor anticondensfolie. Dit is behandeld folie wat ervoor zorgt dat de ontstane condens uitvloeit over het oppervlak van de folie. Het vocht hecht zich aan het folie, waardoor er nauwelijks druppels ontstaan en er dus ook geen druppels op het gewas terecht kunnen komen. De laatste jaren wordt er in de groenteteelt steeds meer gebruik gemaakt van AC-folie bij de start van de teelt, om ervoor te zorgen dat er een warmer kasklimaat ontstaat voor de jonge planten. AC-folie zorgt namelijk voor minder lichtverlies dan beweegbaar doekscherm. Bij het aanschaffen en intrekken van AC-folie dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Onze specialist zet deze aandachtspunten op een rij.
 

Gewenste breedte bepalen

De eerste stap bij het aanschaffen van AC-folie, is het bepalen van de gewenste breedte van het folie. Dit is afhankelijk van de kasmaat. De rollen AC-folie kunnen worden geleverd in verschillende standaardbreedtes: 175 – 200 – 250 – 330 – 350 – 425 – 480 – 530 – 580 – 680cm. Houd er rekening mee dat er altijd een kleine overlap tussen de verschillende banen moet zitten, zodat je het folie later aan elkaar kunt nieten. Zorg daarom dat je aan beide zijdes minimaal 5-10 centimeter folie overhoudt. Vergeet ook niet om de afhang voor langs de gevel mee te bestellen. Houd hiervoor 2 meter aan iedere zijde van de kas aan.
 

Perforatie

Naarmate een gewas groter groeit, ontstaat er meer vocht in het gewas. Om ervoor te zorgen dat dit vocht genoeg afgevoerd kan worden, is het aan te raden om het AC-folie van genoeg perforaties te laten voorzien. Voor tomaat wordt vaak een ponspatroon van 5 x 5 centimeter aangehouden. Voor paprika en komkommer is dit meestal 10 x 10 centimeter. Ook kan je kiezen voor folie met een variabel ponspatroon.

Om meer warmte vast te houden langs de koude gevels, kan je ervoor kiezen om op de eerste en laatste 10 meter van een baan geen perforatie te laten aanbrengen. Voor een advies op maat kan je uiteraard terecht bij onze specialist.
 

Voldoende doorhang

Het AC-folie moet voldoende doorhangen op het punt tussen de buis, zodat de condensdruppels op het laagste punt van het folie (dus tussen de buis) naar beneden kunnen vallen en niet op het gewas terecht komen. Breng hiervoor gewasdraden aan boven de teeltgoot, op de onderste tralielegger. Zorg dat de folie ongeveer iedere 160 centimeter kan rusten op een dradenbed.
 

Het juiste touw

Wanneer je daadwerkelijk het AC-folie gaat intrekken, is het belangrijk dat je gebruik maakt van het juiste touw. Bij het intrekken van het AC-folie wordt er een enorme kracht uitgeoefend op het touw. Daarom dien je dik en sterk touw met een hoge breekkracht te gebruiken. Een touwsoort dat hier zeer geschikt voor is, is Gripolene. Zorg ook dat je het touw goed vastbindt aan het folie. Rol het folie in een trechter en bind het touw er daarna stevig omheen, zodat dit tijdens het trekken niet kan losschieten.
 

Enkelzijdig of dubbelzijdig AC-folie

Als je gebruik maakt van enkelzijdig AC-folie, is het ook belangrijk dat je goed kijkt hoe je het folie intrekt. De zijde met AC-werking moet aan de onderzijde zitten. Wanneer je dubbelzijdig AC-folie gebruikt, hoef je hier niet op te letten: dan hebben beide zijdes van het folie een AC-werking.
 

AC-folie intrekken

De eerste keer dat je AC-folie gaat intrekken, maak je gebruik van een buisrailwagen om het folie over de gewasdraden heen te leggen. Maak in dit geval ook een touw aan het uiteinde van het folie vast. Wanneer je het folie na een aantal maanden verwijdert, trek je het touw dan automatisch over de gewasdraden heen, waardoor je de volgende keer geen buisrailwagen nodig hebt en het folie eenvoudiger kan intrekken.
 

Handmatig of machinaal intrekken

Het intrekken van AC-folie kan zowel handmatig als machinaal. Het handmatig intrekken van AC-folie is echter wel een heel zware en arbeidsintensieve klus. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om AC-folie machinaal aan te brengen.
 
 

Nieten

Nadat je het folie hebt ingetrokken, niet je het AC-folie aan elkaar. Door de banen om de meter aan elkaar vast te nieten, voorkom je dat er koude lucht onder het folie kan komen en dat er kouval ontstaat. Houd bij het vastnieten de eerder genoemde overlap van 5-10 centimeter aan. Voor het nieten kan je gebruik maken van een eenvoudige nietmachine.
Martin en Silvia
Vragen over AC-folie aanschaffen en intrekken

Heb je vragen over het aanschaffen en intrekken van AC-folie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Veilig werken met een buisrailwagen
- Welk folie is geschikt voor mijn teelt?
- Teeltwisseling stappenplan
- Glasreiniger toepassen in de kas
- Druppelsysteem reinigen na de teelt
- Protocollen desinfectie per teelt
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten