Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Hoe kies je het juiste folie?

Hoe kies je het juiste folie

In de tuinbouw worden veel verschillende soorten folies gebruikt, elk met een ander doeleinde. Zo kan het bijvoorbeeld de functie hebben om te verduisteren, of juist om te isoleren. Daarom is het soms lastig om de keuze te maken voor de juiste folie voor je teelt. Onze specialist geeft uitleg over de verschillende functies en helpt je zo de juiste keuze te maken.


Verschillende soorten tuinbouwfolie

Isolerend folie

isolatiefolieIn de koude wintermaanden wilt u besparen op energiekosten. Een isolerend folie is dan een goede oplossing. U kunt hierbij kiezen tussen een isolerend folie voor bovenin de kas of voor aan de gevel. Vervolgens heeft u nog een aantal keuzes waarbij de factoren vochttoevoer en lichtinval meespelen. Hieronder is er een overzicht weergeven van de verschillende isolatie folies.

Folies voor isolatie 

    Met vochtafvoer
Variabele ponsafstand
Vaste ponsafstand
   
1. Bovenin de kas


Dicht
Anti-condens (AC)
         
         
         
    Lichtinval belangrijk
Extra helder (EH)
2. Aan de gevel
     
    Lichtinval onbelangrijk
Folie Naturel

Loopfolie

Er zijn verschillende soorten substraatfolies, ook wel loopfolie genoemd. Dit is folie wat op de grond in de paden wordt gelegd om het zonlicht te weerkaatsen of juist te absorberen. Daarnaast kan substraatfolie helpen om onkruid tegen te gaan. Hieronder vindt een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Soorten substraatfolies


  Noviflex zwart/wit 0045 

Zwart/wit 007
1. Anti-onkruid 
   
     
     
    Rotaflex wit 005

Substraflex wit 007
2. Anti-onkruid niet belangrijk
   

Gotenfolie

gotenfolieFolie op teeltgoten voorkomt dat ziekten en plagen zich kunnen vasthechten aan de goot. Door het gladde folie krijgen schimmels, bacteriën en virussen minder snel de kans om vast te groeien in de teeltgoot. Daarnaast voorkomt gotenfolie dat wortels ver buiten de substraatmat doorgroeien en andere planten zouden kunnen infecteren. Een tweede belangrijk voordeel van het gebruik van de folie is de reiniging van de goot bij de teeltwisseling. Na het verwijderen van de folie is de goot nog voor 95% schoon. Alleen de draingootjes moeten nog worden uitgespoten. Dat scheelt flink wat tijd en arbeid! Bovendien zorgt gotenfolie voor de verlenging van de levensduur van uw teeltgoten. 

Soorten teeltgoten folie

     
1. Breedte goot 20 cm Gotenfolie zwart/wit 20 cm
     
     
2. Breedte goot 23.5 cm
Gotenfolie zwart/wit 23.5 cm
     
     
3. Breedte goot anders
Gotenfolie op aanvraag


Verduisteringsfolie

verduisteringsfolieOm uw kas te verduisteren tegen lichtinval, kunt u kiezen voor een verduisteringsfolie bovenin de kas, de tussengevel of de buitengevel. Er zijn dan verschillende keuzes zoals wit, zwart of wit-zwart-wit. Elke teelt heeft namelijk weer een andere behoefte. De verduisteringsfolies zijn in verschillende breedtes en lengtes verkrijgbaar. Heeft u een afwijkende maat nodig? Neem dan contact op. 


Verduisteringsfolies

1. Bovenin de kas
Folie verduistering zwart 
     
2. Tussengevel

Folie verduistering wit/zwart/wit
     
3. Buiten gevel
 
Folie verduistering zwart/wit


Stekfolie

AfdekfolieZaai- en stektrays moeten in de zomer worden afgedekt met stekfolie. De folie is gemaakt van niet-toxisch materiaal waardoor het volkomen veilig is om af te dekken. Bij stekfolie kunt u kiezen uit lichtreflecterend en lichtdoorlatend. De folies zijn verder in verschillende breedtes verkrijgbaar. 

Folies voor afdekken

1.Lichtreflecterend
Folie wit 002
     
     
2.Lichtdoorlatend 
Folie Naturel 002/003


Afdekfolie voor teelttafels

AfdekfolieFolie voor het afdekken van teelttafels, ook wel kweektafelfolie genoemd, wordt gebruikt om algenvorming, onkruidvorming en verdamping op bevloeiingsmatten tegen te gaan. Ook heeft het een reflecterende werking. 

Keuze kweektafelfolie

1. Extra anti-alg niet reflecterend  

Weinig waterdoorlatend
Vlamfolie Zwart 003 fijn
Extra waterdoorlatend
Vlamfolie Zwart 003 Grof
         
         
2. Reflecterend
Vlamfolie Wit 005 Grof    Biofolie

Wanneer je biologisch teelt, kan biofolie een uitkomst bieden. Biofolie wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen in de kas en vollegrondsteelten - met name zomerteelten. De zwart/witte folie heeft verschillende functies. De zwarte zijde zorgt er onder andere voor dat onkruid niet kan groeien. Daarnaast zorgt de witte zijde dat licht wordt weerkaatst, waardoor het minder warm is onder de folie. Deze folie voldoet aan de BI-OPL normen voor biologische en ecologische teelten. De folie is in de volgende maten beschikbaar: 
De keuze voor de de biofolie hangt af van de volgende maten:
''Dikte 15 micron'' x '' Breedte standaard in cm'' ''Lengte standaard in cm''

Inmeetverlies

Steeds vaker hebben telers afgepaste lengtes nodig. Dit is, mede door de verscheidenheid aan wikkelmogelijkheden, zeer goed mogelijk. Belangrijk is wel dat je  de juiste maten opgeeft en rekening houdt met het inmeetverlies. Als de folie wordt uitgerold, zal deze nooit zo strak en vlak gelegd kunnen worden als op de wikkelaar overgewikkeld wordt. Een kas lijkt op het oog namelijk erg vlak, maar uit de praktijk blijkt dat door plooien en kleine oneffenheden altijd meer nodig is dan de netto lengte van de kas zou doen vermoeden. Hierdoor is een echte lengte van 100 meter vaak 3 % korter als men deze afrolt. Reken dus altijd met circa 3 % inmeetverlies (voorbeeld rol van 100 mtr. = 103 mtr rol van 300 mtr = 309 mtr).
Do not delete this link