Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Teeltwisseling   Folies, doeken, zeilen & slangen  Soorten gronddoeken kiezen

Gronddoek kiezen | Welke is geschikt?

gronddoek

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 12-06-2023


Gronddoek – ook wel anti-worteldoek genoemd – wordt in de tuinbouw voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Het verschilt per toepassing welk type gronddoek je het beste kunt gebruiken. In dit artikel geeft onze specialist Martin Meuldijk uitleg over de verschillende soorten gronddoeken.


Gronddoek toepassingen

Gronddoek is gemaakt van polypropyleen en heeft een bijzondere structuur. Het doek kan namelijk wel water doorlaten, maar voorkomt wortel- en onkruidgroei. Gronddoek kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Houd wel rekening met de sterkte van het doek. Naast de sterkte van het doek, is het ook belangrijk om rekening te houden met de toepassingen, de kleur en de lijnen van het doek.


Gronddoek voor lichtweerkaatsing

Wanneer je een lichtgevoelig gewas teelt, wil je zo optimaal mogelijk gebruik maken van het beschikbare dag- en/of assimilatielicht. Met behulp van wit gronddoek kan je zorgen voor extra lichtweerkaatsing. Het witte doek reflecteert het licht, zodat de totale hoeveelheid licht die het gewas bereikt, aanzienlijk hoger ligt.


Gronddoek tegen onkruid

Gronddoek wordt ook vaak gebruik om onkruid tegen te gaan. De gronddoeken worden daarom ook wel anti-worteldoeken genoemd. Het grote voordeel van gronddoek is namelijk dat het wel water doorlaat, maar geen onkruid. In de meeste gevallen is onkruidwerend gronddoek zwart van kleur en wordt het op de bodem van de kas geplaatst. Op dit doek zijn lijnen of ruiten aangebracht, wat het makkelijk maakt om de planten op de meest efficiënte manier te plaatsen. Let er bij de aanschaf ook op voor welke stevigheid je kiest: De gronddoeken van Phormisol 100 zijn geschikt voor gemiddeld gebruik. De gronddoeken van Phormisol 137 zijn meer geschikt voor intensief gebruik. Hoe dikker het doek, hoe steviger het doek. 

 

Kas uitruimen

Om de kas tijdens de teeltwisseling machinaal te kunnen uitruimen, maken veel telers gebruik van looftrekdoek. Dit type gronddoek wordt geweven op de werkbreedte van de machines die bij het uitruimen worden gebruikt en heeft verstevigde boorden, zodat het bestand is tegen de trekkracht van de machines.

Looftrekdoek is verkrijgbaar in het wit, zwart en tegenwoordig ook grijs. Heb je een lichtgevoelig gewas en wil je extra lichtweerkaatsing creëren, dan kan je kiezen voor wit looftrekdoek, wat je vervolgens het hele teeltseizoen laat liggen. Wil je het looftrekdoek alleen gebruiken voor het uitruimen van de kas tijdens de teeltwisseling (en dus niet laten liggen tijdens de teelt), kies dan voor zwart doek. 


 

___

Whitepaper: 'Teeltwisseling: schoon eindigen, schoon beginnen'

TeeltwisselingVoorkom achtergebleven ziektes en plagen in je nieuwe gewas met een hygiënische teeltwisseling. Volg het stappenplan boordevol tips, zodat je precies weet wat je moet doen tijdens deze hectische periode. Zo hoef je achteraf niet onnodig bij te sturen met bestrijdingsmiddelen. 

Download


Verschillende kleuren gronddoek

Afhankelijk van de toepassing van gronddoek, kun je kiezen uit verschillende kleuren. De standaard kleur van gronddoek is zwart, maar je kunt ook kiezen uit grijs of wit gronddoek. Elke kleur heeft zijn eigen voordelen. Naast de kleur kun je kiezen uit gronddoek met oranje of groene lijnen en ruiten. 


Grijs gronddoek
Bij hoge zonnestraling kunnen klassieke zwarte gronddoeken heel erg heet worden. Daarom is er tegenwoordig nu ook de keuze voor grijs gronddoek. Dit gronddoek wordt minder heet en weerkaatst tegelijkertijd alleen de warmtestralen. Verder zorgt het voor een betere plantontwikkeling, minder stress voor de plant en is het geschikt voor gebruik op lavavloeren, zowel binnen als buiten. Door de betere temperatuur controle en hoge water doorlaatbaarheid zijn grijze gronddoeken erg populair in de buitenteelt. De doeken zijn geschikt voor de teelt van coniferen, hortensia's en skimmia's.


Wit gronddoek

Witte gronddoeken worden met name in teelten gebruikt waar een hoge lichtreflectie nodig is. Bijvoorbeeld de groente-, aardbeien-, en rozenteelt. Witte doeken hebben een hoge UV bestendigheid en een goede lichtreflectie. Zoals eerder benoemd kan je witte gronddoeken de hele teelt in de kas laten liggen. Bij het kopen van wit gronddoek moet er goed op gelet worden dat de doeken voldoende zonnestraling moeten kunnen hebben.


Gronddoek reinigen

In de meeste gevallen wordt gronddoek meerdere teeltseizoenen gebruikt. In dat geval is het belangrijk dat je het doek voor aanvang van elke nieuwe teelt reinigt en desinfecteert. Op die manier voorkom je dat ziekten en plagen achterblijven in de kas en dat het nieuwe gewas besmet wordt. Bekijk hier het hygiëneprotocol voor het reinigen en desinfecteren van gronddoek.

Hulpmiddelen gronddoeken

Vragen over gronddoek kiezen

Heb je vragen over het kiezen van het juiste gronddoek, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'

Do not delete this link