Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Teeltwisselen  Folies, doeken, zeilen & slangen  Gronddoek kiezen


Gronddoek kiezen | Waar moet je op letten?

Hoe kies je het juiste gronddoek? Gronddoek – ook wel anti-worteldoek genoemd – wordt in de tuinbouw voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Het verschilt per toepassing welk type gronddoek je het beste kan gebruiken. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over de verschillende soorten gronddoeken.
 

Gronddoek voor lichtweerkaatsing

Wanneer je een lichtgevoelig gewas teelt, wil je zo optimaal mogelijk gebruik maken van het beschikbare dag- en/of assimilatielicht. Met behulp van wit gronddoek kan je zorgen voor extra lichtweerkaatsing. Het witte doek reflecteert het licht, zodat de totale hoeveelheid licht die het gewas bereikt, aanzienlijk hoger ligt.

Onkruidwering

Gronddoek wordt ook vaak gebruik om onkruid tegen te gaan. In de meeste gevallen is dit doek zwart van kleur wat op de bodem van de kas wordt geplaatst. Op dit doek zijn lijnen of ruiten aangebracht, wat het makkelijk maakt om de planten op de meest efficiënte manier te plaatsen. Let er bij de aanschaf ook op voor welke stevigheid je kiest: het ene gronddoek is geschikt voor gemiddeld gebruik, terwijl het andere geschikt is voor intensief gebruik.
 

Kas uitruimen

Om de kas tijdens de teeltwisseling machinaal te kunnen uitruimen, maken veel telers gebruik van looftrekdoek. Dit doek wordt geweven op de werkbreedte van de machines die bij het uitruimen worden gebruikt en heeft verstevigde boorden, zodat het bestand is tegen de trekkracht van de machines.

Looftrekdoek is verkrijgbaar in het wit en in het zwart. Heb je een lichtgevoelig gewas en wil je extra lichtweerkaatsing creëren, dan kan je kiezen voor wit looftrekdoek, wat je vervolgens het hele teeltseizoen laat liggen. Wil je het looftrekdoek alleen gebruiken voor het uitruimen van de kas tijdens de teeltwisseling (en dus niet laten liggen tijdens de teelt), kies dan voor zwart doek.

 

Gronddoek reinigen

In de meeste gevallen wordt gronddoek meerdere teeltseizoenen gebruikt. In dat geval is het belangrijk dat je het doek voor aanvang van elke nieuwe teelt reinigt en desinfecteert. Op die manier voorkom je dat ziekten en plagen achterblijven in de kas en dat het nieuwe gewas besmet wordt. Bekijk het desinfectieprotocol.
Martin en Silvia

Vragen over gronddoek

Heb je vragen over de verschillende soorten gronddoeken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Desinfectieprocotol voor gronddoek
- Stappenplan voor de teeltwisseling
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten
Do not delete this link