Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Teeltwisseling   Folies, doeken, zeilen & slangen  Gronddoek kiezen | Waar moet je op letten?

Gronddoek kiezen | Waar moet je op letten?

gronddoek

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 13-06-2022


Gronddoek – ook wel anti-worteldoek genoemd – wordt in de tuinbouw voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Het verschilt per toepassing welk type gronddoek je het beste kan gebruiken. In dit artikel geeft onze specialist Martin Meuldijk uitleg over de verschillende soorten gronddoeken.
 

Gronddoek voor lichtweerkaatsing

Wanneer je een lichtgevoelig gewas teelt, wil je zo optimaal mogelijk gebruik maken van het beschikbare dag- en/of assimilatielicht. Met behulp van wit gronddoek kan je zorgen voor extra lichtweerkaatsing. Het witte doek reflecteert het licht, zodat de totale hoeveelheid licht die het gewas bereikt, aanzienlijk hoger ligt.


Onkruidwering

Gronddoek wordt ook vaak gebruik om onkruid tegen te gaan. Het grote voordeel van gronddoek is namelijk dat het wel water doorlaat, maar geen onkruid. In de meeste gevallen is onkruidwerend gronddoek zwart van kleur en wordt het op de bodem van de kas geplaatst. Op dit doek zijn lijnen of ruiten aangebracht, wat het makkelijk maakt om de planten op de meest efficiënte manier te plaatsen. Let er bij de aanschaf ook op voor welke stevigheid je kiest: het ene gronddoek is geschikt voor gemiddeld gebruik, terwijl het andere geschikt is voor intensief gebruik.

 

Kas uitruimen

Om de kas tijdens de teeltwisseling machinaal te kunnen uitruimen, maken veel telers gebruik van looftrekdoek. Dit type gronddoek wordt geweven op de werkbreedte van de machines die bij het uitruimen worden gebruikt en heeft verstevigde boorden, zodat het bestand is tegen de trekkracht van de machines.

Looftrekdoek is verkrijgbaar in het witzwart en tegenwoordig ook grijs. Heb je een lichtgevoelig gewas en wil je extra lichtweerkaatsing creëren, dan kan je kiezen voor wit looftrekdoek, wat je vervolgens het hele teeltseizoen laat liggen. Wil je het looftrekdoek alleen gebruiken voor het uitruimen van de kas tijdens de teeltwisseling (en dus niet laten liggen tijdens de teelt), kies dan voor zwart doek. 


 

___

Whitepaper: 'Teeltwisseling: schoon eindigen, schoon beginnen'

Teeltwisseling

Voorkom achtergebleven ziektes en plagen in je nieuwe gewas met een hygiënische teeltwisseling. Volg het stappenplan boordevol tips, zodat je precies weet wat je moet doen tijdens deze hectische periode. Zo hoef je achteraf niet onnodig bij te sturen met bestrijdingsmiddelen. 

Download


Grijs gronddoek

Bij hoge zonnestraling kunnen klassieke zwarte gronddoeken heel erg heet worden. Daarom is er tegenwoordig nu ook de keuze voor grijs gronddoek. Dit gronddoek wordt minder heet en weerkaatst tegelijkertijd alleen de warmtestralen. Verder zorgt het voor een betere plantontwikkeling, minder stress voor de plant en is het geschikt voor gebruik op lavavloeren, zowel binnen als buiten. Door de betere temperatuur controle en hoge water doorlaatbaarheid zijn grijze gronddoeken erg populair in de buitenteelt. De doeken zijn geschikt voor de teelt van coniferen, hortensia's en skimmia's.


Wit gronddoek

Witte gronddoeken worden met name in teelten gebruikt waar een hoge lichtreflectie nodig is. Bijvoorbeeld de groente-, aardbeien-, en rozenteelt. Witte doeken hebben een hoge UV bestendigheid en een goede lichtreflectie. Zoals eerder benoemd kan je witte gronddoeken de hele teelt in de kas laten liggen. Bij het kopen van witte gronddoeken moet er goed op gelet worden dat de doeken voldoende zonnestraling moeten kunnen hebben.


Gronddoek reinigen

In de meeste gevallen wordt gronddoek meerdere teeltseizoenen gebruikt. In dat geval is het belangrijk dat je het doek voor aanvang van elke nieuwe teelt reinigt en desinfecteert. Op die manier voorkom je dat ziekten en plagen achterblijven in de kas en dat het nieuwe gewas besmet wordt. Bekijk hier het hygiëneprotocol voor het reinigen en desinfecteren van gronddoek.

Hulpmiddelen gronddoeken

Vragen over gronddoek kiezen

Heb je vragen over het kiezen van het juiste gronddoek, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'

Do not delete this link