Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Teeltwisseling    Hogedraadhaken & touw   Hogedraadhaken recyclen | Hoe werkt dit?


Het recyclen van hogedraadhaken | Hoe werkt dit?


hogedraadhaken recyclen
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 04-10-2019


In de tomatenteelt worden veel verschillende soorten hogedraadhaken, ook wel tomatenhaken genoemd, gebruikt. Wat soms vergeten wordt, is dat de EasyHook - een hogedraadhaak met een bundel touw die als een soort paardenstaart bij elkaar zit - recyclebaar is. Telers die gebruik maken van de EasyHook, kunnen zelf kiezen of ze de haken willen hergebruiken. Doordat de mogelijkheid er is, kan er afval verminderd worden en dat draagt bij aan het verduurzamen van het teeltproces. In dit artikel vertellen we je meer over het recyclen van tomatenhaken.Het recycleproces


Aan het eind van de teeltwisseling is het van belang dat de haken verzameld en verpakt worden in dozen. Deze dozen worden door Royal Brinkman ingezameld en vervolgens verscheept naar de producent in Egypte, waar het touw wordt verwijderd van de haken. De haken gaan vervolgens naar een speciale ruimte waar het schoonmaakproces – ook wel galvanisatieproces genoemd - van start gaat. Dit proces bestaat in totaal uit de volgende zeven stappen:
 • Stap 1: de haken worden met behulp van galvanotechniek voorzien van een metaallaag. Dit wordt gedaan met stoffen als sodium cyamide, zink-oxide, sodium en hydroxide.
 • Stap 2: het automatisch spoelen van de haken met water.
 • Stap 3: de haken worden voor een tweede keer automatisch gespoeld met water.
 • Stap 4: voorbereiding voor het aanbrengen van de chroomlaag.
 • Stap 5: de blauwe chroomlaag wordt aangebracht.
 • Stap 6: het automatisch spoelen met water.
 • Stap 7: het drogen van de haken (hot drying) met kokend water.
Zodra het schoonmaakproces is afgerond, is het tijd om de haken te voorzien van nieuw touw. Dit wordt gedaan op een zogenoemde wikkelafdeling, wat op een andere locatie van de producent plaatsvindt. Wanneer het nieuwe touw op de haken zit, worden ze verpakt in nieuwe dozen en zijn ze klaar om teruggestuurd te worden. 


Hygiënemaatregelen 


Niet onbelangrijk is dat de gerecyclede haken schoon en veilig zijn om opnieuw te gebruiken. Je wilt namelijk de kans op bacteriën of ziektes in het gewas zo veel mogelijk uitsluiten. Daarom worden er in het recycleproces verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat deze risico’s worden uitgesloten: 
 • De haken krijgen nieuw touw.
 • De haken worden verpakt in nieuwe dozen.
 • Het schoonmaken en wikkelen van de haken vindt plaats op verschillende locaties, zodat het nieuwe touw niet in aanraking kan komen met bacteriën van de vuile hogedraadhaken. Medewerkers werken daarnaast op één locatie en worden dus niet gewisseld.
 • Het schoonmaakproces doodt alle organismen.
 • Alle pallets worden ontsmet voordat deze gebruikt worden.


Wil je nieuwe hogedraadhaken bestellen? Met de haken configurator gaat dit makkelijk en snel.

HogedraadhakenVragen over het recyclen van hogedraadhaken


Heb je vragen over het recyclen van hogedraadhaken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link