Hoe kies je de juiste tomatenclips?

Hoe kies je de juiste tomatenclips? Tomatenclips helpen de jonge plant te ondersteunen bij de start van het nieuwe teeltseizoen. Jonge tomatenplanten zijn dan namelijk nog erg kwetsbaar. De planten kunnen snel knikken, beschadigen en/of scheuren. Na verloop van tijd zal de plant erg snel groeien en wordt het gewicht te groot voor de plant, waardoor er schade aan het gewas kan ontstaan. Dit belemmert de productie en de kwaliteit van het gewas. Er zijn verschillende plekken waar de plant ondersteuning nodig kan hebben tijdens het groeiproces. Tomatenclips bieden hierbij de oplossing. Onze specialist zet de mogelijkheden voor je op een rij.


Oksel ondersteunen

Als de tomatenplant getopt is, is er een groot risico op inscheuren van de oksel van de plant. Onder invloed van het gewicht van de uitlopende stengels scheurt de plant in. Dit geeft uiteindelijk een groeiremming van de plant. Om dit te voorkomen, kun je tomatenclips op de planten aanbrengen die de oksel ondersteunen en het inscheuren voorkomen. Het advies is om deze tomatenclips een maand na het planten aan te brengen. 


Trossen ondersteunen

Na een x-aantal weken zijn de eerste trossen te zien aan de tomatenplanten. Deze eerste trossen zijn vaak nog erg kwetsbaar en kunnen makkelijk knikken. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit. Daarom is het van belang om de eerste paar trossen ondersteuning te bieden met behulp van een trosbeugel. Deze tomatenclips vormen zich naar de plant toe en voorkomen knikken, met als resultaat dat de eerste trossen een betere kwaliteit opleveren.


Takken ondersteunen

Naarmate tomatenplanten groter worden, hebben ze steeds meer steun nodig. Daarom worden de planten opgebonden met behulp van touw. Dit kan worden gedaan door middel van twee methodes: indraaien en klippen. Van oudsher wordt vaak nog de traditionele methode indraaien gebruikt, maar steeds vaker kiezen telers ervoor om de planten aan te binden met behulp van tomatenclips. Het indraaien van de plant vergt namelijk ervaring, maar er zijn steeds minder mensen beschikbaar die deze ervaring hebben. Bovendien kost het indraaien relatief veel arbeid. Daarentegen is het werken met tomatenclips vrij eenvoudig en kan het snel aangeleerd worden. Hierdoor ben je minder afhankelijk van een specifiek persoon en kan ieder persoon planten klippen. 

Een ander verschil tussen de twee methodes is dat bij het indraaien van de plant de kans op schade of afbreken van de kop bestaat, terwijl deze kans bij het gebruik van tomatenclips minder groot is. Klippen van planten zorgt ervoor dat de plant goed wordt ondersteunt, waardoor dit de kans op Botrytis aanzienlijk vermindert. 
Klanten aan het woord

RedStar (Oostvoorne)WindSet Farms (Canada)
RedStar
WindSet Farms
"De FlexTruss biedt delicate tomatenrassen de juiste ondersteuning en is daarbij erg flexibel. Wij zijn onder de indruk van deze tomatenclip!" » Lees meer
"De Twinhook geeft de oksel precies de juiste ondersteuning. De tomatenclip is gebruiksvriendelijk, stevig en arbeidsbesparend." » Lees meer

Martin en Silvia
Vragen over tomatenclips
Heb je vragen over de verschillende tomatenclips, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel jouw vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Gerelateerde artikelen