Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank   Teeltwisseling    Clips    Hoe kies je de juiste entclip?

Hoe kies je de juiste entclip?

entclips om de plant
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 03-10-2019

Bij het enten van verschillende gewassen - met name tomaat, paprika, aubergine, komkommer, courgette en (water)meloen - worden entclips gebruikt. Ieder soort zaailing kent andere groeiomstandigheden en daarom is het belangrijk om de juiste entclip te kiezen. In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg over de verschillende soorten entclips en helpt hij je om de juiste entclip voor jouw gewas te kiezen.Entclips voor tomaat, paprika en aubergine

Afhankelijk van de teeltomstandigheden is er bij het enten van tomaat, paprika en aubergine de keuze tussen harde of zachte entclips. In Mediterrane landen met de opkweek van vrij harde planten worden vaak hardere entclips verkozen boven de flexible, zachte entclips. Deze flexibele, zachte entclips hebben juist de voorkeur in de meer gematigde klimaten.


Harde entclips
De modellen PT2, PT3, PT4 en PT5 zijn gemaakt van stevig plastic. Ieder model heeft andere eigenschappen:
 • PT2: dit is een harde entclip met een rond gat. Leverbaar in de maten 1,2 - 3,5 mm.
 • PT3: dit is een iets zachtere entclip met een ovaal gat*. Leverbaar in de maten 1,2 - 3,5 mm.
 • PT4: dit is een harde entclip met stoksteun en een ovaal gat*. Leverbaar in de maten 1,5 - 2,7 mm.
 • PT5: dit is een harde entclip met een ovaal gat*. Leverbaar in de maten 2,0 - 3,0 mm.
* Een ovaal gat biedt meer flexibiliteit bij ongelijkheid in diameter tussen de onder- en bovenstam.

PT2
PT3
PT4
PT5
PT2PT3PT4PT5

Zachte entclips
De modellen PT7, PT8 en PT9 zijn gemaakt van zachter materiaal en zijn een goede vervanging voor siliconen entclips. Ieder model heeft andere eigenschappen:
 • PT7: dit is een zachte, flexibele entclip. Leverbaar in de maten 1,2 - 2,5 mm.
 • PT8: dit is een zachte, flexibele entclip met stoksteun. Leverbaar in de maten 1,3 - 2,5 mm.
 • PT9: dit is een zachte, flexibele entclip met ribbels op de pootjes. Dit zorgt voor extra grip en maakt het werken makkelijker. Leverbaar in de maten 1,0 - 2,5 mm.

Entclips voor komkommerachtigen

Bij het enten van komkommerachtigen zoals komkommer, courgette en (water)meloen worden er twee entmethodes gebruikt: de benaderingsent of de kopent (ook wel Japanse entmethode genoemd). Voor beide methodes zijn verschillende entclips beschikbaar.


Benaderingsent
Wanneer je gebruik maakt van de benaderingsent, kun je gebruik maken van de PS2 of PS3 entclip:
 • PS2: deze entclip is verkrijgbaar in de maat 10 mm.
 • PS3: dit is verreweg de meest verkochte clip voor de benaderingsent. Deze clip is verkrijgbaar in de maten S, M en L.
PS2
PS3
PS2PS3

PS3 voor
PS3 zij
Entclip PS3Entclip PS3

Kopent of Japanse entmethode
Voor de kopent of Japanse entmethode kun je gebruik maken van de PS1 of PS7 entclip. Deze entclips hebben beide voldoende kracht om de geënte planten zonder stoksteun goed op elkaar te houden, wat een besparing op arbeid en materialen biedt.
 • PS1: deze entclip is geschikt voor verschillende stengeldiktes. Verkrijgbaar in de maat 7 mm.
 • PS7: deze entclip is met name geschikt voor kleinere stengeldiktes. Dit is veruit de meest gebruikte entclip voor kopenten van komkommerachtigen. Verkrijgbaar in de maat 6 mm.

Stentclips voor rozen

Ook voor het stenten van rozen kun je gebruik maken van stentclips. Deze stentclips dienen ter vervanging van entknijpers. Deze kleine, krachtige clips hoeven daarnaast niet verwijderd te worden van het jonge plantje na de opkweek van de stent. De stentclips zijn verkrijgbaar in de maten XS, S en M.


Verschillende kleuren

Alle entclips zijn beschikbaar in verschillende kleuren: naturel, rood, groen, geel, blauw, paars, oranje en zwart. Dit biedt met name voordeel wanneer je verschillende clipmaten of verschillende soorten clips gebruikt. De kleuren zorgen er dan voor dat je de verschillende entclips eenvoudig van elkaar kan onderscheiden en hierdoor zo min mogelijk fouten kan maken.

Entclips gekleurd

Vragen over entclips

Heb je vragen over de verschillende soorten entclips, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link