Wat is het verschil tussen vermiculiet en perliet?

vermuculiteVermiculiet en perliet worden steeds meer gebruikt in de tuinbouw. Met name op zaai-, stek- en vermeerderingsbedrijven worden deze stoffen steeds vaker toegevoegd aan de gebruikte (pot)grond om te zorgen voor een betere, meer luchtige structuur. Maar wat is het verschil tussen vermiculiet en perliet? In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg.

Wat is vermiculiet?

Vermiculiet is een minerale delfstof (een gesteente) die bij een verhitting exfolieert (uitzet) als een harmonica. Er ontstaat zo een zeer lichte korrel die over een groot vochthoudend vermogen beschikt. Dit vocht geeft het vermiculiet vervolgens weer langzaam af, waardoor het zeer geschikt is voor de tuinbouw, met name op zaai-, stek- en vermeerderingsbedrijven.

Dit vochthoudend vermogen zorgt er namelijk voor dat enerzijds het irrigatiewater wordt vastgehouden en voedingsstoffen daardoor veel minder snel worden uitgespoeld, en anderzijds dat de bodemstructuur luchtig en zuurstofrijk blijft, waardoor planten makkelijk wortels kunnen aanmaken. Verder wordt vermiculiet vaak gebruikt als afstrooimiddel om zaden te laten kiemen, of als vermeerdingsmedium voor bollen.

Vermiculiet is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes:
  • Vermiculiet 1: 0-1,5 mm.
  • Vermiculiet 2: 0-3 mm. Dit wordt gebruikt voor het afstrooien van bloemenzaad, ter bevordering van het kiemen van de zaden.
  • Vermiculiet 3: 0-5 mm. Dit wordt gebruikt voor het afstrooien van groentezaden en voor het doormengen in potgrond.
  • Vermiculiet 4: 0-10 mm. Dit wordt gebruikt in de bollenvermeerdering bij het verpakken.

Wat is perliet?

Perliet is een anorganisch gesteente wat na verhitting expandeert tot een poreuze, luchtige en lichtgewicht korrel. Het wordt veel gebruikt als toeslagstof in potgronden, stekgronden, zaaigronden en pluggen. Als additief in potgrond zorgt perliet voor een luchtiger substraat en betere drainage van het water, waardoor het vooral gebruikt wordt bij planten die in niet te vochtige grond mogen staan, zoals kerststerren. Ook perliet is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes:
  • Perliet 1: 0-1,0 mm. Wordt over het algemeen niet gebruikt in de tuinbouw.
  • Perliet 2: 0-3,0 mm. Wordt gebruikt in zaai- en stekgrond, als puur substraat en in sommige gevallen als lichtreflectiemiddel in anjer en lathyrus.
  • Perliet 3: 0-6,5 mm. Wordt gebruikt om te mengen met potgrond voor een luchtigere structuur. 

Daarnaast is perliet verkrijgbaar in substraatmatten, welke ingezet kunnen worden als substraat in diverse teelten onder glas. Doordat perliet goed stoombaar is, kunnen de substraatmatten meerdere jaren gebruikt worden
.

Zowel vermiculiet als perliet is gemaakt van gesteente en is dus niet biologisch afbreekbaar

Bekijk de producten


Martin en Silvia


Vragen over het verschil tussen vermiculiet en perliet

Heb je vragen over het verschil tussen vermiculiet en perliet, of wil je graag een advies op maat over de toepassing hiervan? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Stappenplan voor de teeltwisseling
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je